Kriminella nätverk kommer och går – men några består

Kriminella nätverk och gäng förändras, splittras, upphör och uppstår. En del är mycket kortvariga och en del typer av gäng saknar organisatorisk struktur medan andra är mycket hierarkiska och strukturerade.

Territoriella gäng eller kompisgäng

Det gäller framförallt de gäng som är baserade på en grupp kompisar i ett bostadsområde  eller i nåt liten ort eller småstad. De har i allmänhet ingen stabil struktur ingen egentlig organisation. Gängen blir ofta inte mer än 5-10 år gamla. Från denna regel finns dock undantag.

De välorganiserade

I Göteborg anses både Backagänget och Bergsjögänget avvika från normen. De är välorganiserade och strukturerade. Även i Stockholm finns gäng som klart avviker från normen med de plats- och kompisbaserade nätverken. Exempelvis Hagsätranätverket, Bredängsnätverket och Vårbynätverket.

De oorganiserade

Mer typiska är gängen i Biskopsgården och Länsmansgården (av journalister har de fått namnen Nya Norra, A-falangen, B-falangen), Farsta, Fagersjö, Tensta, Rinkeby, Husby och Hjulsta. Löst sammanhållna, interna konflikter, splittringar och nära till våldsamheter. Gäng som ibland har skapat sig egna namn som Shottaz, Filterlösa grabbar (FLG), Headshotligan (HSL), 24 K och Husby hyenor. Andra har döpts av journalister, exempelvis Lejonen, Dödspatrullen och Hjulstabarnen. Andra som Ripa har fått sitt namn av polisen.

Gängvåldet på gatorna kan i huvudsak knytas till platsbaserade (territoriella) nätverken.

Splittringar och nya nätverk

Splittringar är vanligare i löst organiserade territoriella gäng. Noterbara splittringar har skett i Södra Biskop vilket skapade A- och B-falangerna. En splittring i en kriminell gruppering i Rinkeby gav upphov till Dödspatrullen och Shottaz, Det gav i sin tur upphov de långvariga och mycket våldsamma konflikterna på Järvafältet. Fagersjönätverket splittrades och Älvsjönätverket växte i den konflikt som uppstod.

Nya nätverk som Money My Wife (MMW) i Årsta, Never Broke Again (NBA) i Solna, Nätverk Center i Stockholm har växt fram eller skapats. Ibland ur andra nätverk, ibland i konflikt med andra nätverk. Nätverk Center utifrån en eller flera personer som lämnat Dalennätverket, NBA i konflikt med Headshotligan. I småstäder har det uppstått våldsamma konflikter i nya gäng som i Skiftinge och Årby i Eskilstuna, Norrliden i Kalmar. Vidare i Charlottesberg och Gamlegården i Kristianstad och Araby i Växjö.

Släktnätverk

Kriminella nätverk baserade på släkt och familj kan däremot bli mycket långvariga. I Sverige finns ett släktbaserat kriminellt nätverk, Turebergsnätverket (släkten Yildiz) som existerat sen 1970-talet och flera som existerat i 10-20 år.

Det finns också gäng som är ett mellanting mellan släktbaserade och platsbaserade. De två gängen i Tynnered i Göteborg (som journalister döpt till M-falangen och G-falangen), Hjällbonätverket och Z-falangen i Frölunda, Göteborg, och flera nätverk i Stockholm som exempelvis Edsbergsnätverket. Hjällbonätverket och Z-falangen kan kopplas till ett mäktigt släktnätverk där de flesta har efternamnet Ali Khan.

Även den del av dessa gäng eller nätverk förekommer ibland som parter i det omfattande gängbaserade skjutvapenvåldet.

Stora släktbaserade internationella kriminella organisationer som exempelvis  ’ndranghetan eller camorran är så vitt det är känt inte verksamma i Sverige.

Etniskt baserade gäng

Det finns även etniskt baserade gäng. Dessa gäng är svåra att få grepp om och de är mycket mer okända än de andra typerna av kriminella gäng. De saknar i allmänhet formella strukturer men det uppstår ändå väldigt sällan våldsamma konflikter.

Det finns sen gammalt kriminella grupperingar med koppling till det forna Jugoslavien. Dessa gruppers inflytande och deras storlek har minskat kraftigt under senare år. Men den så kallade albanligan i Göteborg kvarstår. I Göteborg finns också minst ett vietnamesiskt kriminellt nätverk. Också det nigerianska kriminella nätverket Black Axe som är verksamma i Sverige hör till denna grupp. Det har länge också funnits gäng som huvudsakligen bestått av kurder men det är inte så vanligt längre.

Även i denna grupp finns det kriminella nätverk som både har en etnisk ingrediens och är platsbaserade. Typexemplet är A-falangen i Biskopsgården som domineras av personer med koppling till Västafrika.

Släktnätverk och etniska nätverk

En del etniskt baserade nätverk är också släktbaserade. Det gäller flera av de kriminella familjer som polisen kallar klaner. De består främst av familjer med bakgrund i Libanon och Turkiet som tillhör tre etniska grupper, mhallami, palestinier och syrianer. De samverkar mellan olika familjer och släkter inom gruppen.

Det finns dessutom släktnätverk och etniska nätverk som gör anspråk på särskilda stadsdelar och orter. Det gäller exempelvis Södertäljenätverket och Botkyrkanätverket samt en del av släktnätverken i Malmö, Landskrona, Helsingborg, Jönköping och Göteborg.

Stora internationella gäng med viss etnisk tillhörighet som exempelvis cosa nostra (maffian), mocro maffia, mexikanska eller colombianska karteller, centralamerikanska maras, yakuzan och kinesiska triader är i allmänhet inte verksamma i Sverige. Kända undantag är Black Axe, jugoslaviska och albanska nätverk.

Självmarkerande gäng

Urtypen för de självmarkerande gängen är de kriminella mc-gängen. I Sverige finns det tre sådana grupperingar, Hells Angels MC, Bandidos MC och Satudarah MC. I alla fall de två första har dessutom ett antal supporterorganisationer.  Hells Angels MC har många som är uppdelade på olika nivåer och där många inte ens kan sägas vara kriminella eller har kriminella medlemmar. Det är främst andra mc-klubbar men kan också vara andra typer av organisationer.

Försök att etablera sig

En mängda andra internationella mc-klubbar har försökt att etablera sig i Sverige däribland Outlaws MC, Mongols MC, Rock Machine MC, Vagos MC, Median Empire MC och No Surrender MC. Outlaws MC har försökt två gånger. De möts i allmänhet alltid med våld, ofta rejält mycket våld, från de redan existerande mc-klubbarna Bandidos MC och Hells Angels MC.

Bara Satudarah MC har lyckats. I alla fall som det verkar just nu. De har nog främst lyckats för att de grundats av personer tillhörande ett kriminellt släktnätverk inom en viss bestämd etniska grupp. Detta kan ses som att de inte försökt konkurrera med de etablerade mc-gängen. Men när de försökte rekrytera en person som uteslutits ur Hells Angels MC och etablera sig på en ny ort möttes det direkt med våld.

Andra konflikter

Bandidos MC, No Surrender MC och Satudarah MC har också haft konflikter med andra typer av nätverk. Medlemmarna i dessa gäng är i allmänhet också av samma skrot och korn som medlemmarna i territoriella gatugäng. Ibland är deras medlemmar även med i nåt platsbaserat territoriellt kriminellt nätverk. Exempelvis finns det Bandidos-kopplade personer i Bredängsnätverket såväl som i  Zeronätverket i Brandbergen. Bara Hells Angels MC avviker från det mönstret.

Andra självmarkerande gäng

MC-gängen är inte de enda självmarkerande gängen. Det har funnits många fler som exempelvis Original Gangsters, Black Cobra, Loyal to Familia, Brödraskapet Wolfpack och Fucked for life (FFL). Egentligen har det handlat om traditionella territoriella kompisgäng som härmat mc-gängen. Det har inte fungerat så jättebra och de flesta har varit kortvariga. Men konceptet prövas om och om igen. Ibland återanvänds till och med samma namn.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!