Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa

FediversumJag skrev tidigare om att det är nödvändigt att testa en massa saker för att kunna skriva ordentligt om Fediversum. Dessutom. Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa.

Det betyder också att en får en insikt om att det är en ganska begränsad grupp personer som utvecklat det vi idag kallar Fediversum. Och att det finns långvariga intressekonflikter och olika uppfattningar mellan och bland en del av dem. Det har också gett mig en bild av hur Fediversum utvecklades, så här är en liten sammanfattning av utvecklingen.

OStatus

I begynnelse fanns OStatus som en standard för federerade kommunikationsnätverk. Det var ett sätt att beskriva hur en räka öppna protokoll som Atom, Activity Streams, WebSub, Salmon och WebFinger kunde användas för att olika sajter skulle kunna utbyta meddelanden. 2012 skapades en grupp, W3C Community Group, för att upprätthålla denna standard.

Till en början användes OStatus av de sajter som användar programvaran StatusNet såsom exempelvis Status.net and Identi.ca. 2013 blev StatusNet en del av projektet GNU Social och det skapades sajter (instanser) med den programvaran såväl som med andra programvaror. Dessa projekt och programvaror växte fram samtidigt som Facebook och Twitter växte fram som dominanter i den sociala mediesektorn.

OStatus används än idag för federering i ett fåtal programvaror såsom exempelvis Friendica, Pleroma, Hubzilla och GNU Social.

En man vid namn Evan Prodromou startade 2007 ett företag vid namn Control Yourself för att utveckla programvara för mikrobloggtjänsten Identi.ca. Control Yourself bytte snart namn till Laconica och sen till StatusNet år 2010. Slutligen blev det GNU Social år 2012.

Pump.io

Evan Prodromou tog också initiativ till att uveckla OStatus-protokollet till ett nytt protokoll och programvara, pump.io. Pump.io bygger på Activity Streams som Prodromou också var med och utvecklade. Den största StatusNet-instansen, Identi.ca, bytte till det nya protokollet år 2013. Medan OStatus är ett protokoll som endast var till för mikrobloggar så är pump.io ett protokoll som kan användas till mycket mer.

Pump.io utvecklas inte längre och har fått ge vika för ActivityPub. Protokollet stödde också formaterat och strukturerat innehåll och hade inga begränsningar vad det gäller textlängden. Identi.ca som öppnade 2008 stängde nyregistreringar år 2013 och har senare lagts ner. Instansen stödde även chattprotokollet XMPP.

ActivityPub

I juli 2014 startade en annan arbetsgrupp, W3C Federated Social Web Working Group (SocialWG), som skulle göra arbetet som W3C Community Group gjort och gjorde överflödigt. Gruppen som arbetade mellan 2014 och 2018 bestod av personer som var helt oberoende av storbolagen inom sociala medier vilket vid tillfället var ovanligt. Storbolagen var inbjudna men ville inte delta.

Några av de personer som ingick i gruppen var Tantek Çelik, Evan Prodromou, Amy Guy, Sandro Hawke, Aaron Parecki, Sarven Capadisli, James Snell, Julien Genestoux, Christine Lemmer-Webber, Jessica Tallon, BeBe Roberts och Kevin Marks.

Resultatet blev en fri utveckling som inte styrdes av kommersiella intressen. Till slut kom de fram till hela sju olika standarder:

ActivityPub kan ses som en vidare utveckling av pump.io.

Aaron Parecki, Tantek Celik och Kevin Marks är några de personer som var med och skapade IndieWeb, som är ett initiativ till att skapa ett internet som inte är beroende av storbolagen. Parecki är aktiv med OpenId och OAuth.

Samtidigt tycks det enligt Christine Lemmer-Webber ha varit ett motstånd mot att presentera ActivityPub som en standard:

This is the biggee. ActivityPub – the most successful product of the SocialWG by far – almost didn’t get done.

One big reason was that a federation protocol was considered to be optional by the SocialWG’s charter.

Fortunately for us, ActivityPub advocates such as eventual co-author Christine Lemmer-Webber weren’t taking no for an answer. Lemmer-Webber pushed back hard against the resistance to ActivityPub.

However, even with Lemmer-Webber championing it, time was running out: the SocialWG charter set the end of the group to be mid-2017.

Christine Lemmer-Webber har i övrigt varit med och utvecklat GNU MediaGoblin och Creative Commons och en massa annat. Nu jobbar hon med Spritely vilket också Jessica Tallon gör.

Mastodon

Vad som sen hände vara att utvecklarna av Mastodon beslöt sig för att implementera ett utkast till en ActivityPub-standard. Mastodon hade tidigare använt OStatus men det hade inga funktioner för att skydda personers integritet och inga säkerhetsfunktioner. Detta fanns i ActivityPub och det var användbart för Mastodon som till stor del användes av LGBTQ+-gemenskaper. De utsattes för trakasserier från instanser med GNU Social-programvara och behövde kunna skydda sig.

Samtidigt innebar det att Mastodon gav ActivityPub ett ansikte vilket sen möjliggjorde ett genombrott. Det har dock också fått en del problematiska konsekvenser för Fediversum. Mastodon har aldrig implementerat hela ActivityPub-standarden utan bara hälften: Samtidigt har Mastodon blivit så dominerande i Fediversum att många nya företag, föreningar och utvecklare som utvecklar programvara för ActivityPub istället för att utvecklas ett stöd för hela standarden enbart utvecklar ett stöd för Mastodons användning/implementering av ActivityPub.

Som en konsekvens av Elon Musks övertagande av Twitter och dess efterföljande urartning följde en massiv överströmning av användare från Twitter, som döptes om till X, till Mastodon.

Threadiverse

Under senare år har det dessutom tillkommit programvaror som istället för personer fokuserar på intressen, grupper eller gemenskaper. Det är olika benämningar på exakt samma sak vilket också kan kallas diskussionstrådar. Programvaror som Lemmy, Kbin och Mbin använder sig av detta vilket gett upphov till namnet Threadiverse på denna undergrupp av Fediversuminstanser. Andra initiativ eller programvaror som Guppe och Newsmast har istället gjort intressegrupper eller ämnesgrupper till användare i Fediversum.

Bland annat en Threadiverse-arbetsgrupp som startats på initiativ av NodeBB har det på grund av detta uppstått en diskussion om att skapa möjlighet i ActivityPub för formaterade texter, HTML och Markdown bland nykomlingar till Fediversum som NodeBB, Ghost, Discourse och Flipboard. Även personer som utvecklat stöd för ActivityPub i WordPress tycks ha deltagit samma diskussioner. Diskussionerna förekommer bland annat i en diskussionstråd på ett NodeBB-forum. Deltagare i diskussion är bland annat Mike McCue från Flipboard,  John O’Nolan från Ghost, Angus McLeod från Discourse och Julian Lam från NodeBB.

Hela diskussionen har dock fått flera gamla erfarna utvecklare av programvara på Fediversum såväl som andra användare att påpeka att det redan finns stöd för långa och formaterade texter i ActivityPub. Det är bara det att Mastodon inte implementerat de bitarna. Några av dem är Mike Macgirvin, Evan Prodromou och Kevin Marks.

Hubzilla och Streams

Evan Prodromou och Kevin Marks har jag redan nämnt och berört i detta inlägg. Mike Macgirvin har jag inte nämnt men han är en annan veteran när det gäller utvecklingen av Fediversum. Han arbetade på Facebook fram till 2010 och innan dess på bland annat AOL och Netscape. Han konstaterade 2010 när han lämnade Facebook att det som fanns i form av distribuerade och federerade nätverk var OStatus och Diaspora. Macgirvin tyckte inte deras lösningar var bra och skapade istället ett protokoll vid namn DFRN. Protokollet används fortfarande i programvaran Friendica som han också var med och utvecklade.

2012 började Macgirvin utveckla ett nytt protokoll vid namn Zot och nya programvaror med stöd för detta protokoll. De programvaror han utvecklat och som från början utgått från Friendica är Redmatrix som senare blve Hubzilla, Osada, Zap och Streams. De är fortfarande de enda som stöder Zot-protokollet.

MacGirvin är också en stark kritiker till ActivityPub-protokollet och framförallt en kritiker av Mastodons implementering av det. Det gör nämligen att programvaror som implementerat hela standarden inte har helt lätt att federera med Mastodon och få ett snyggt och ordentligt resultat. Mastodons begänsningar utgör enligt honom ett stort problem.

In kommer EU

Med tiden har Facebook, Twitter och Google också kommit i konflikt med EU om integritet, konkurrenslagstiftning med mera. Det har lett till att EU börjat finansiera utveckling av programvaror med stöd för ActivityPub. Det har därför utvecklats en mängd nya programvaror för Fediversum i Europa.

EU-finansieringen av projekt och programvaror för Fediversum tycks ha startat 2019. Pengarna kanaliseras vis NLNet Foundation och ett antal fonder de förvaltar. Sen dess har de gett stöd till 38 olika projekt inklusive Pixelfed, Lemmy, Misskey, GoToSocial, Funkwhale, Bonfire, Discourse ActivityPub, NodeBB ActivityPub, WordPress ActivityPub, flera projekt för att förbättra Mastodon, Owncast, X-Wiki ActivityPub med mera.

Dessutom har företag och föreningar i Europa på självständig basis börjat utveckla programvara för Fediversum. En sådan programvara är PeerTube som utvecklats av föreningen Framasoft för att vara ett alternativ till Youtube. De driver en kampanj för att utveckla tjänster och programvaror som slår mot Google. En avgooglifieringskampanj. Dessutom är ju Mastodon en sådan programvara.

EU-pengarnas betydelse

Denna EU-finansierade utveckling innebär att Fediversum fått en bredare acceptans och det är troligen också en anledning till att kommersiella företag som Meta Inc, NodeBB Inc, Flipboard Inc, Automattic Inc, Ghost Inc med flera börjat anpassa programvaror och sajter för Fediversum. Istället för något som tidigare enbart stötts av frivilliga krafter som velat utveckla nåt cool och bra har Fediversum blivit något som kan förändra Internet och sociala medier i stort.

EU:s stöd har gett ett inflöde av pengar som utvecklingen av Fediversum inte hade tillgång till förut. Tidigare har allt finansierats genom crowd-funding och enskilda bidrag.

Jag misstänker att de som varit aktiva länge på Fediversum och de som tidigare helt dominerat utvecklingen av programvaror för Fediversum inte alltid tycker att denna utveckling är nåt positivt. Genom pengarna från EU gynnas onekligen utveckling som sker i Europa.

Utvecklingen av de projekt som får EU-stöd liksom en del annat diskuteras på sajten SocialHub som är en Discourseinstans med stöd för ActivityPub.

Läs mer:

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.