Fortsatta äventyr i Fediversum

Jag har tidigare skrivit att det är viktigt att läsa en massa och att testa en massa om en vill skriva om hur Fediversum fungerar och vad som fungerar. Vilka programvaror och instanser som kan var intressanta med mera.

Pixelfed

PixelfedFörutom det jag testat tidigare har jag nu också testat Pixelfed genom att registrera mig på dess flagsskeppsinstans, Pixelfed.social (@Svensson). De hade annonserat det skull gå att skapa ett konto med hjälp av sitt konto på Mastodon vilket ju verkade käckt då det skulle innebära att alla kontakter av olika slag då skulle kunna importeras automatiskt till det nya kontot på Pixelfed. Det fungerar inte. I alla fall inte med vilken Mastodoninstans som helst. Det gick inte med något av mina tre Mastodonkonton på tre olika instanser.

Men jag skaffade ett konto ändå. Det gick enkelt och det var sen enkelt satt också börja följa konton på Mastodon och Lemmy men bara de inlägg som innehåller bilder syns på Pixelfed, Vilket känns ganska naturligt. Det är också lätt att följa andra Pixelfedkonton oavsett vilken instans de finns på. Jag kunde också lätt följa mitt personliga konto på min fiskebloggsinstans men däremot inte följa hela bloggens konto.

PIxelfed känns så här långt som en enkel och vettig ersättare till Flickr och Google Photos. Hur det fungerar som ersättare för Instagram kan jag inte uttala mig om men det borde fungera bra.

Det var också lätt att lägga till en bild på kontot. Jag har ännu inte prövat att använda bilder från Pixelfed på ett blogginlägg men jag ser inte att det skulle kunna vara ett problem.

Friendica

Jag har också prövat Friendica. Jag hade tänkt att skaffa mig ett konto på en av de största instanserna med Friendica, Libranet.de. Men den sajten har legat ner i nästan en vecka nu så jag valde istället att skaffa ett konto på social.trom.tf. En mindre instans.

Det tog ett tag innan jag förstod hur en skulle kunna följa andra konton (på andra Friendicainstanser eller lokalt) och ännu längre tid innan jag begrep hur konton i resten av Fediversum skulle kunna följas. Men det gr att följa Mastodonkonton såväl som Lemmykonton och en del annat. Även konton på WordPressinstanser går att följa. Dock med samma begränsning som på Pixelfed. Dessutom kan allt jag skriver på Friendica postas på en WordPressblogg. Det återstår dock att testa den funktionen.

Dessvärre tog det också en stund innan jag begrep hur en skulle kunna se ett flöde av poster från sådan en följer eller ens ett generellt flöde. Det heter uppenbarligen kanaler i Friendica och det finns en mängd olika kanaler. Dessutom går det att skapa helt olika kanaler som kan vara offentliga eller privata, för en lite cirkel av personer eller för alla.

Friendica kan hantera flera olika protokoll vid sidan av ActivityPub. Programmet har funktioner för grupper, bilder, andra typer av filer, kalender och personliga meddelanden.

Någon enkelt och smidigt fungerande ersättning för Facebook verkar Friendica inte vara. En slags ersättning men inte lika enkelt och följsamt. Men jag senare också testa Hubzilla och Friends som verkar har samma funktioner som Friendica.

Flipboard

Dessutom har jag samlat intressanta artiklar jag läst om Fediversum i ett så kallat magasin på Flipboard. Däremot är jag inte som innehavare ett Flipboard en del av Fediversum trots att Flipboard är en instans i Fediversum. Det verkar de ha reserverat för betalande publicister med flera tidningar och tidskrifter. Folk som bar har ett användarkonto har inte tillgång till Fediversum.

Läs mer:

 

3 svar på “Fortsatta äventyr i Fediversum”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.