22 personer dömda till fängelse för narkotikabrott i Finland

Nästan trettio män misstänktes för att ha importerat narkotika till Finland från Sverige. Fyra av dem ska ha en koppling till det kriminella nätverk som kallas Dödspatrullen. Helsingfors tingsrätt har nu dömt dem. De nio huvudmisstänkta dömdes till fängelsestraff på mellan sex och tio år för grova narkotikabrott. Sex av dem dömdes till det maximala straffet på tio år. Sammanlagt blev 22 personer dömda till fängelse. Tre av de anklagade frikändes och en person dömdes till bötesstraff.

Narkotika

Hasch och marijuana som beslagtagits. Bild: Finska polisen

Det började med ett beslag av 1,5 kilo amfetamin i en bil i Helsingfors under vintern 2022-2023. Beslaget skedde i samband med en trafikkontroll. Utredningen kring beslaget ledde till misstankar om att kriminellt nätverk i Sverige var inblandat i hanteringen av narkotikan.

Många gripna

Via både spaning och analyser av krypterad kommunikation kunde den finska polisen under våren gripa sammanlagt 30 personer, en stor del av dem med kopplingar till Sverige. Tre personer greps i Sverige. Totalt beslagtogs 100 kilo narkotika, 230 000 narkotikaklassade tabletter och över 200 000 euro i beslag under utredningens gång. Smugglingen till Finland gick till stor del via Haparanda med lastbilar. 26 personer blev åtalade.

De dömda är födda huvudsakligen i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. De är medborgare i Sverige, Storbritannien, Somalia, Serbien, Norge, Irak, Ukraina, Kosovo, Turkiet och Finland. Personerna som är hemmahörande i Finland kan kopplas till olika gatugäng i landet. De fyra som är hemmahörande i Sverige kan kopplas till Dödspatrullen.

Enligt den finska polisen stod de svenska nätverkskriminella för logistik och organisation. De förde också in narkotika och en del vapen i Finland. Pengarna som narkotikan drog in fördes med långtradare till bland annat till Turkiet. En del av narkotikabetalningarna sköttes också på annat sätt än med kontanter, bland annat med bitcoins.

Sammanlagt smugglade nätverket in över 300 kilo droger till Finland i 10 partier. Det första partiet skickades med post. Resten kördes in med lastbil via gränsövergången mellan Finland och Sverige i Torneå. Sen distribuerades det vidare till Uleåborg och Helsingforsområdet. Två chaufförer skötte enligt förundersökningen transporterna till Finland. En av dem har erkänt brott och i detalj beskrivit hur transporterna gick till.

Läs mer:

PS. I en länkad artikel på Svenska Yle påstås att Rawa Majid skulle vara ledare för Dödspatrullen. Det är totalt felaktigt.

Ett svar på “22 personer dömda till fängelse för narkotikabrott i Finland”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.