Förbud mot kriminella gäng betyder mycket lite

Danmark har förbjudit vissa kriminella gäng. I allmänhet rör det sig om mc-gäng och andra gäng som är så kallat självmarkerande. Dvs det handlar om gäng som bär kläder och märken som talar om vilken kriminella grupp de tillhör. I Danmark har exempelvis Loyal to Familia (LTF) förbjudits. Men det enda som hänt är att personer som är kopplade till gänget inte längre bär kläder som kan identifiera dem. De är lika många och lika kriminella som tidigare. Förbud mot kriminella gäng har i allmänhet ingen som helst effekt vad det gäller brottsligheten.

Nu har Danmark planer på att förbjuda Bandidos MC. Det har fått tidningar att spekulera i att medlemmar i Bandidos MC Danmark kommer att bli medlemmar i Bandidos MC i Sverige. Dessutom i att att det skulle medföra ökat våld i Sverige. Det är knappast troligt. Våldsnivån i mc-gängen är rent generellt låg i förhållande till våldsnivån i mer oorganiserade gatugäng som ju dominerar de kriminella gängmiljöerna i Sverige. Dessutom kommer flertalet av Bandidos medlemmar i Danmark sannolikt att organisera sig i andra danska mc-gäng. Eller så fortsätter de bara med brottsligheten utan att bära västar eller ha officiella klubbhus.

Ett förbud mot Bandidos MC i Danmark kommer varken att minska brottsligheten i Danmark eller öka brottsligheten i Sverige.

Det blir ingen ökad brottslighet i Sverige

Att spekulera om en ökad brottslighet i Sverige som Alexander Vickhoff i DN gör tyder bara på att han inte har någon djupare kunskap om kriminella gäng eller mc-gäng. Att Ola Fredriksson från Acta Publica som borde veta bättre spekulerar om samma sak är väl bara för att Vickhoff önskar att han skulle göra det och enbart rapporterar det han vill rapportera. Det som stöder han tes om att ett förbud av Bandidos MC i Danmark kan skapa våldsamheter i Sverige.

Dessutom gör VIckhoff en stor sak av att Comanches MC eventuellt har en konflikt med det nätverk i Sverige som leds av Ismail Abdo (Jordgubben). Av polisen kallas nätverket för Rumba. Den rapport från Acta Publica som Vickhoff hänvisar till visar dock att det inte på nåt sätt berör Comanches MC i Sverige och att det troligen inte heller finns nån risk för det. Men Vickhoff vill uppenbarligen gärna spekulera och skrämma upp folk.

Läs mer:

2 svar på “Förbud mot kriminella gäng betyder mycket lite”

  1. Om världen vore så enkel att det skulle gå att stifta lagar mot allt misshagligt hade ”lyckosamhället” varit etablerat sedan hundratals år tillbaka i tiden. Ibland vet dock inte naiviteten någon gräns för vare sig politiker eller politiska partier …

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.