Högervågen som blev en vänstervåg

Europas borgerliga tidningar, borgerliga TV-kanaler, högertyckare och högerextremister förutspådde alla en tydlig högervåg i alla de val som skulle äga rum under detta år. Men det tycks istället ha slutat i en vänstervåg vilket visar att borgerlig media och högertyckare inte har en susning i hur opinionen ser ut bland fattiga arbetarklassväljare. Den förväntade högervågen blev en vänstervåg.

Istället för att rösta höger som fördomarna och högertyckare och högerjournalister gör gällande att arbetare och fattiga skulle göra tycks de istället ha röstat vänster vilket ju är naturligt då vänstern företräder ståndpunkter som gynnar arbetarklassen såväl som andra fattiga människor. Det började med EU-valet i Norden där vänstern i Finland, Sverige och Danmark gick rejält framåt. Sen kom det brittiska valet där högern förlorade stort och sen kom det franska valet.

I det brittiska valet vann ”vänstern” egentligen knappt men på grund av valsystem så blev det ändå en jordskredseger för ”vänstern”. Högern förlorade däremot stort oavsett hur vi räknar eller ser på valet. Högerextremisterna, fascisterna, gick dock också fram. I Frankrike vann vänstern genom en kraftig mobilisering av arbetarväljare samt taktikröstning från en en del borgerliga väljare. Högerextremisterna, fascisterna, gick ändå fram jämfört med tidigare val men inte alls lika mycket som borgerlig media trodde och kanske i vissa fall till och med önskade.

Men i stort sett har årets val handlat om en i borgerligheten förväntad högervåg som kom av sig och en av borgerligheten ovälkommen vänstervåg som enligt samma borgerlighet skapar paralyserade regeringar och en ekonomisk politik som de inte vill ha. För arbetarklassen i Europa som röstat vänster och de som röstat vänstern för klimatet är det viktiga att vänstern faktiskt genomför eller försöker genomföra de program som de gått på val på.

2024 var året då den förväntade högervågen blev en vänstervåg.

Läs mer:

PS. Även i Indien som också haft val så misslyckades högern. Kvar nu finns bara ett nederlag för Trump.

5 svar på “Högervågen som blev en vänstervåg”

 1. Är det inte en förhastad slutsats du drar?

  Även i Frankrike är utfallet ett resultat av valsystemet. Sammanfattar vi röstandelen i andra omgången gäller följande:
  – Nationell samling strax över 37 % resulterande 143 mandat.
  – Nya folkfronten fick nära 26 % resulterande i 182 mandat.
  – Ensemble fick drygt 24,5 % av rösterna resulterande i 168 mandat

  System med enmansvalkretsar, om än efter två valomgångar, ger – precis som i Storbritannien – ett märkligt utfall för oss som är vana vid proportionella val.

  Nationell samling hade 2022 en röstandel på 17,3 procent i andra omgången. I årets val ökade röstandelen med 20 procent till dryga 37 procent. Om inte detta är en högervåg är det svårt att se vad som skulle kunna vara en högervåg.

  Att Frankrike ”kom undan” denna gång, tack vare valsystem, exceptionell mobilisering och visst mått av taktikröstning är en sak MEN den 20 procentiga ökningen talar sitt tydliga språk. Le Pens kommentar var något i stil med att ”vi är bara något försenade” vilket det nog dessvärre ligger något i.

  Att ”slå sig för bröstet” och undervärdera sin motståndare är bland de värsta misstag som kan begås. Det leder in i en mycket falsk trygghet. Nästa gång det blir val i Frankrike är risken utomordentligt stor att Nationell Samling når sitt mål. Valet gav inget majoritetsblock i Frankrike vilket ytterst sannolikt kommer att sluta med någon sorts kompromiss mellan Ensamble och delar av Nya Folkfronten vilket troligen leder till en tämligen handlingsförlamad regering och ett groende missnöje som följd. Ett missnöje som Nationell Samling inte på minsta sätt kommer att missa att utnyttja.

  Det finns ingen som helst anledning att blåsa ”faran över” för en tilltagande våg av extremhöger. Den som inte hissar ”varningsflaggan” högt gör nog ett misstag …

   1. Unga väljare är ofta flyktiga väljare varför jag ser det som mycket vanskligt att sätta hoppet till detta.

    Min poäng är att det denna gång fungerade att kraftsamla och mobilisera MEN att det knappast kommer att fungera nästa gång och att denna nästa gång inte är särskilt avlägsen.

    Det franska valet (och det nyss genomförda EU-valet) har i mångt och mycket varit en missnöjesyttring mot Macron och hans parti. Det som nu högst sannolikt väntar är en kompromiss med delar av Nya Frontfronten. Att detta skulle bli en regering som tilldrar sig ”folkets jubel” är nog inte särskilt troligt. Missnöjet kommer att fortsätta till Nationell Samlings fördel. Lägg till detta att risken för en regeringskris inte är försumbar i den ”kompromissregering” som kan förväntas varför nästa val mycket väl kan äga rum om bara något år. Och vad väntar då?

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.