Dom för mord på Jordgubbens mamma fastställd

Dom för mord på Jordgubbens mamma. Uppsala tingsrätt dömde i april två unga män, nu 20 och 16 år gamla, för mordet på en 58-årig kvinna i hennes hem i Uppsala. Den mördade kvinnan vara mamma till Ismail Abdo (Jordgubben). 20-åringen dömdes till livstids fängelse och 16-åringen till fyra års sluten ungdomsvård. Nu har Svea Hovrätt fastställt tingsrättens dom för dem samt för tre andra personer som dömts till fängelse för andra brott.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det var 20-åringen som avfyrade vapnet. Vad gäller 16-åringen har hovrätten kommit fram till att han befann sig i direkt anslutning till brottsplatsen när mordet skedde samt att han då hade med sig ett eget vapen. Han döms också, liksom i tingsrätten, som gärningsman. Hovrätten dömer även de båda för grovt vapenbrott.

I tingsrätten dömdes 20-åringen, Yahya Ibrahim, till livstids fängelse och utvisades från Sverige samt förbjöds att återvända hit. Hovrätten har vid påföljdsbestämningen i likhet med tingsrätten i försvårande riktning beaktat att mordet föregåtts av särskild planering och att brottet varit en del i en intern konflikt inom ett kriminellt nätverk.

Vad gäller 16-åringen konstaterar hovrätten att han skulle ha fått livstids fängelse om han var 18 år, men att han i stället ska dömas till fyra års sluten ungdomsvård eftersom han var endast 15 år vid gärningstillfället. Hovrätten har fastställt tingsrättens dom i dessa delar.

I tingsrätten dömdes även en nu 30-årig man, Sebastian Sahlström, för medhjälp till mord för att han bokat boende åt 16-åringen och Ibrahim samt gjort ekonomiska överföringar till Yahya Ibrahim i samband med mordet. Tingsrätten ansåg att det brottet i sig skulle leda till tio års fängelse.

En 23-årig kvinna, Tilda Isaksson, dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott för att ha transporterat mordvapnet och ytterligare en pistol från Göteborg till Stockholm före mordet. Slutligen dömdes en 22-årig man till ett års fängelse för stämpling till grovt vapenbrott för att ha erbjudit sig att förvara en av pistolerna efter mordet. Isaksson har nyligen också dömts för inblandning i flera bombdåd.

Hovrätten har fastställt tingsrättens dom även i dessa delar, dock med en mindre justering i påföljden för 30-åringen.

Rättens ordförande, hovrättsrådet Henrik Matz, kommenterar domen:

  • Hovrätten har kommit fram till att det i det här fallet finns flera mycket försvårande omständigheter. Mordet på den 58-åriga kvinnan har präglats av stor hänsynslöshet och utförts av personer inom den kriminella gängmiljön.
Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.