De asiatiska plattformarna – Fediversums historia

De asiatiska plattformarna och programmen. Vid sidan av den US-amerikanska och europeiska utvecklingen av programvaror för Fediversum finns det också en omfattande asiatisk utveckling i Japan, delar av Kina, Taiwan och Korea. Det finns utveckling av kloner av europeisk programvara såväl som lokal utveckling. Där finns också många användare.

Utvecklingen i Asien sker i allmänhet helt oberoende av utvecklingen i Europa och USA. Det ledande programmet som kan sägas vara en motsvarighet till Mastodon är Misskey. Det är det ledande programmet i Fediversum i både Korea och Japan tillsammans med Mastodon.

Misskey

MisskeyMisskey utvecklades ursprungligen som ett internetforum i BBS-stil av gymnasieeleven Eiji Shinoda (syuilo) 2014. Efter att ha introducerat en tidslinjefunktion blev Misskey populärt som mikrobloggplattform. Under 2018 lade Misskey till stöd för ActivityPub och blev en federerad plattform för sociala medier. En del av Fediversum.

Flaggskeppsinstansen Misskey.io startades den 15 april 2019. Sen den 8 april 2023 drivs  Misskey.io av företaget MisskeyHQ K.K. Administratören av Misskey.io är den japanska systemadministratören Yoshiki Eto, som verkar under aliaset Murakami-san. Eiji Shinoda fungerar enligt en del uppgofter som direktör i företaget.

Misskey är speciellt då det finns en nästan ofattbar mängd kloner av programvaran där många av dem är specialanpassade för olika specialintressen, minoritetsgrupper och språkområden. När Elon Musk tog över Twitter och döpte om det till X fick Misskey på samma sätt som Mastodon en kraftig ökning av antalet användare. Misskey finansieras genom gåvor men också genom reklamförsäljning.

Några av de mest kända klonerna är Firefish, Sharkey, Iceshrimp, Iceshrimp.net, Foundkey (som inte utvecklas längre) och Meisskey. Utvecklarna av Firefish, ThatOneCalculator, ser alltid till att programmet är helt kompatibelt med Mastodon. Det gäller också Sharkey såväl som Iceshrimp som är en klon av Firefish och Iceshrimp.net som i sin tur är en klon av Iceshrimp.Sharkey utvecklades av Transfem.org.

Andra programvaror

En annan programvara som utvecklats i Asien är NeoDB. Det är katalogiserings- och recensionsajt för böcker, filmer, serier, podcastar med mera. Funkrionaliteten liknar US-amerikanska Bookwyrm och europeiska Inventaire. Utvecklingen av NeoDB började för 15 år sen bland en grupp kinesiska kulturälskare och har på senare tid implementerat ActivityPub.

Andra japanska programvaror är bland annat mikrobloggprogramvarorna Kiiteitte, Cuculus och Notestock. I Japan utvecklas också kloner av Mastodon som Kmyblue och Good News men det finns fler program. Men det är för mig omöjligt att avgöra om de utvecklas i Kina, Japan eller Korea. För den som vill ha mer infprmation om Fediversum i Japan och kan läsa japanska finns Fedimagazine.tokyo.

Fediversums historia
  1. Ett tillhåll för minoriteter och nördar
  2. Bättre förutsättningar med ActivityPub
  3. Mastodon gav möjligheter för tillväxt
  4. Gab, Truth Social och högerextremismen
  5. Elon Musk träder in på arenan
  6. Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
  7. Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
  8. De asiatiska plattformarna och programmen
  9. In kommer EU med pengar
  10. Storföretagens entré
  11. WordPress ger de stora möjligheterna

Artikelserien om Fediversums historia är en utveckling av inlägget Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa.

Läs mer:
Kommentar

Fediversum är en sammansättning av orden federation och universum. På engelska federation och universe. Fediverse. På svenska Fediversum. Jag definierar Fediversum som de delar av internet som kommunicerar med ActivityPub. Det utesluter andra federerade och decentraliserade nätverk som använder protokoll som Nostr och AT. Jag beskriver de andra alternativen i inlägget Alternativ till Fediversum.

4 svar på “De asiatiska plattformarna – Fediversums historia”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.