Ett galet elsystem

Ett galet elsystem. För den privata elanvändaren och ibland också elproducenten är Sveriges elsystem helt galet. Och den nuvarande regeringen gör det sämre och sämre, värre och värre.

Vad det gäller elnätet så är det ett naturligt monopol. Dvs ett enda bolag kontrollerar distributionen i ett visst område. I praktiken kan de sätta vilket pris de vill ha utan någon som helst hänsyn till vilka kostnader de har. Inte heller behöver de ta någon som helst hänsyn till konsumenten.

Småskalig solcellsel bestraffas

För den som vill producera sin egen el kan kräver elnätsägarna höjd elavgift samt inkopplingsavgift med mera. Det innebär att de fasta kostnaderna blir än högre för konsumenten. En investering i egen elproduktion blir då olönsam. Småskalig elproduktion bestraffas på detta sätt så att elbolagen kan skydda sin storskaliga elproduktion. Resultatet är att solelsproduktionen inte ökar på det vis som vore möjligt.

Är det nåt större företag som vill bygga solceller på fasaden eller fabrikstaket eller någon stor bostadsrättsförening som vill bygga en stor solcellsanläggning måste de betala moms på sin egen produktion vilket innebär att det blir dyrare att producera egen el än att köpa den. Det begränsar också möjligheterna att bygga lite större solcellsanläggningar och begränsar utbyggnadstakten av solel kraftigt.

Dessutom innebär regeringenspolitiken att fusk uppmuntras vid installation av solcelelr och batterier för att det så kallade gröna avdraget är högre för laddboxar och batterier än för soclceller.

Effektavgifter bestraffar planering

Elpriser varierar ganska mycket under dagen och många planerar sin elkonsumtion så att de använder mest el när elen är billig, dvs i allmänhet natten. Egen elproduktion, batterier, laddning av elbilar samverkar för att använda mer el när priserna är lägre och mindre el när priserna är högre.

Nu har Energimyndigheten bestämt att så kallade effektpriser ska införas. Det betyder att en konsument ska betala ett pris som baseras på när de konsumerade som mest el under en viss period den senaste månaden. Det innebär att den som planerar sin konsumtion och använder väldigt mycket el under några timmar när det är lågt elpris kommer att bestraffas för det. För de använder då en massa effekt vilket kraftigt kommer att höja deras elpris under hela månaden.

Effektavgifterna kommer därför förmodligen att leda till att planering av elförbrukning inte blir lönsamt vilket leder till att den utjämning av förbrukningen som smart planering leder till kommer att utebli. Något som är negativt för elsystemet i stort.

Regeringen höjer elskatter

Sen har vi regeringen som i valet lovade att sänka elskatten. Istället har de höjt elskatten flera gånger och istället sänkt skatten på fossila bränslen. Det är något som innebär att förbrukningen av fossila bränslen inte minskar tillräckligt snabbt och direkt motverkar klimatomställningen.

Slutligen har regeringen stoppat all utbyggnad av vindkraft. Som vi redan sett har de också sett till att smarta åtgärder för att minska elkonsumtionen och jämna ut den över dygnet försvåras. De har också fördyrat och minskat möjligheterna till att installera solceller ihop med stora elbolagen. Konsekvensen är att utbyggnad av elproduktionen i Sverige helt avstannat. Och industrin kommer att brist på el för sina nya industrisatsningar på grön teknik. Därmed kommer dessa förmodligen att läggas ner och flyttas till andra länder.

Sammantaget har regeringen och den svenska staten skapat ett galet elsystem. Ett system som betraffar de som försöker ställa om, de som vill producera egen el, de som planerar sin elförbukning och de som vill ha en elbil istället för en fossildriven bil. Det är helgalet. Och då har vi inte ens berört flödesstyrningen som leder till ojämnare elpriser och dyr el i södra Sverige.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.