Problemet med höga elpriser i södra Sverige

Problemet med höga elpriser i södra Sverige. Det är just nu höga elpriser i södra Sverige. Men det beror inte på exporten till Tyskland, inte på en ny prismodell, inte på att det finns brist på produktionskapacitet och inte heller på att vi har mycket vindkraft. Det beror på att vattenkraften som i huvudsak finns i Norrland inte kan köra för fullt. Vilket i sin tur inte beror på vattenbrist utan på brist på överföringskapacitet av el till södra Sverige.

Vindkraften i Sverige producerar för närvarande en massa el men också den produceras huvudsakligen i Norrland. I södra Sverige blåser det inte. Vilket i den aktuella situationen när det är vindstilla i Tyskland och Danmark är ett problem. Finland producerar också en massa vindkraftsel medan vattenkraften inte går för fullt. Även där är överföringskapaciteten till södra Sverige för låg och det exporteras så mycket som det är möjligt.

Problemet med höga elpriser

Det som saknas är vindkraft i södra Sverige och större överföringskapacitet från norra Sverige till södra Sverige. Lösningar på detta problem är att det byggs mer vindkraft i södra Sverige, gärna ute till havs och mer lagringskapacitet genom batterilager, vätgasproduktion och pumpkraftverk.  Företrädesvis i södra Sverige (men pumpkraftverk är rent generellt inte så lätt att bygga där såvida inte gamla gruvhål kan användas för att få till en bra fallhöjd).

Lillgrund. Havsbaserad vindkraft

Lillgrunds vindkraftspark. Bild: Jorchr Licens: CC BY-SA 3.0

I södra Sverige bör det också byggas väldigt mycket mer solenergi. Den skulle dock inte hjälpa så mycket så här års om vi inte också byggde ut energilagringskapaciteten.  Fylla lagren på sommaren och producera ( i pumpkraftverk och vätgasdrivna kraftverk) eller använda den i batterier lagrade elen på vintern. I det här fallet är det de stor aelbolagen som bromsar. De har satt elnätsavgifterna så högt att det inte lönar sig att installera solceller för små producenter. Och när det gäller stora solcellsparker kräver de enorma anslutningsavgifter och försvårar anslutningarna på alla mjöjliga sätt.

Men den nuvarande regeringen har strypt alla investeringar i energi på grund av en ohälsosam fixering vid olönsamma kärnkraftverk som inte ens med bästa vilja skulle kunna producera el de närmaste 20-30 åren. Dessutom skulle det kräva att elpriserna permanent var lika höga som när de är som högst idag.

Exporten till Tyskland är ur klimatsynpunkt mycket bra då den bidrar till minskad användning av fossila bränseln. För att det inte ska resultera i höga elpriser i södra Sverige måste vindkraften i södra Sverige byggas ut. Naturligtvis måste också energilagringskapaciteten byggas ut.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

6 svar på “Problemet med höga elpriser i södra Sverige”

  1. Elöverföring över långa sträckor innebär förluster, som till en del är betingade av naturlagar med vilka det inte kan ”trollas”. Ökad överföringskapacitet är heller inget som kan byggas från en dag till en annan. Utbyggnad utgör omfattande infrastrukturprojekt, som innan de ens kan börja kräver såväl tillståndsprocesser som hantering av markfrågor vilka sannolikt, i södra och mellersta delarna av landet, berör 1000-tals markägare.

    Till detta kommer att den gröna omställningen, av bl.a. stålindustrin i landets norra delar, kommer att tarva gigantiska mängder el. Med de lösningar som finns idag skulle befintlig norrländsk elproduktionen av knappast vara tillräcklig. Visst, man ska aldrig räkna ut tekniskt innovationsförmåga men med den kunskap vi har idag skulle det inte bli särskilt många kilowattimmar att skicka söderut givet att den gröna omställningen blir verklighet.

    Slutsatsen kan inte bli någon annan än att grundproblemet utgör brist på robust produktionsförmåga i södra delarna av vårt land.

    1. Om det är vi inte riktigt överens. Men det behövs mer elsproduktion i sydsverige i form av solenergi, vindkraft och batterlilagring. Men utan ökad elöverföringskapacitet mellan norra Sverige och södra Sverige, mellan Finland och Sverige och mellan Norge och Sverige skulle de ändå inte hjälpa i det läger som råder just nu.

      Att vattenkraften i Finland och Sverige inte kan köra för full är det stora problemet just nu. Vatten rinner förbu vattenkraftverken och dammarna utan att producera el. Överföringskapaciteten är problemet i sammanhanget och prsaken till det är privatisierningen och avregleringen av elnätet. Denna situation skulle kvarstått även om vi hade mer elproduktion i södra Sverige om vi inte byggt ut överföringskapaciteten.

      Om vi hade haft mer elproduktion i Södra Sverige hade vi även behövt bygga ut överföringsakapaciteten till Tyskland. Vilket vi förstås behöver göra ändå. För klimatets skull. Bättre med lite höga priser här än att Tyskland eldar med fossila bränslen.

      https://blog.zaramis.se/2024/12/12/ta-tillbaka-kontrollen-over-elnaten/

      1. Att det är förenat med avsevärda förluster att distribuera el över långa avstånd är ett fysikaliskt faktum, det är liksom inget som går att runda. Självklart måste vi även kunna föra över el om avståndet långt för att balansera på marginalen (och visst kan det finnas behov av viss utbyggnad för detta ändamål) MEN min poäng är och förblir att vi inte kan basera en robust elförsörjning som vilar på långa överföringsavstånd.

        Avståndet fågelvägen mellan Harsprånget och Malmö är av storleksordningen 1300 km. Detta är samma avstånd som mellan Malmö och mellersta Italien. För mig ger detta ett perspektiv på de avstånd vi talar om. Sedan kan elledningar inte dras fågelvägen vilket gör att de faktiska avstånden blir betydligt längre.

        Med robust elförsörjning menar jag att det vid varje tidpunkt finns en kapacitet i systemet som hyfsat möter det behov som finns. Om vi då inte vill förlita oss på elförsörjning över 1000-tals kilometer återstår inte så mycket annat än att producera el i hyfsad närhet till förbrukningsobjekten.

        Självklart är det så att det optimala förhållandet är när produktionen kan anpassas till behovet direkt vid produktionskällan. Detta är, lika självklart, möjligt i fallet vattenkraft, kärnkraft och vid elproduktion baserat på fossila bränslen (kol, olja, …). Var och en av dessa har dock som vi alla vet sina begränsningar.

        Självklart är också att produktionen inte kan styras av behov i fallet vindkraft och solenergi. Här styrs produktionen av de förutsättningar naturen ger oss och i fallet solenergi är dessa förutsättningar dessutom extremt årstidsberoende på våra breddgrader.

        För att vindkraft och solenergi (under sommarhalvåret) skall kunna utgöra kärnan i en robust energiförsörjning (ej beroende av långa överföringstillstånd) krävs förstås, som du är inne på, lagring.

        Problemet är att det idag knappast finns några fullt utvecklade lagringstekniker som skulle kunna användas i stor skala. Att batteriutvecklingen går framåt med stormsteg är det ingen tvekan om. Dock är det heller ingen tvekan om att batterier kräver tillgång till sällsynta ämnen och att produktionsprocessen för batterier sannolikt inte är ”klimatneutral”. Utifrån detta är det inte självklart att lösningen finns i batterilagring av gigantisk skala.

        Andra lagringstekniker innefattar t.ex. vätgas men där är förlusten av energi under tillverkningen, med idag tillgänglig teknologi, fortfarande högst betydande. Pumpkraftverk är en annan teknik, även denna behäftad med förluster, som säkert kan användas på marginalen men i södra Sverige saknas nog till stor utsträckning platser att lokalisera. Raden av alternativ kan självklart göras än längre MEN där finns, som jag ser det, ingen ”silver bullet”

        Utifrån mitt perspektiv består inte första ordningens problem av mer eller mindre sofistikerade prissättnings modeller. Dessa sistnämnda är andra ordningens problem och kan förstås vara bättre eller sämre men de kan aldrig upprätthålla robustheten i elförsörjningen.

        Vi befinner oss således i ett dilemma …

  2. Problemet med höga elpriser i södra Sverige. Det är just nu höga elpriser i
    södra Sverige. Men det beror inte på exporten till Tyskland, inte på en ny
    prismodell, inte på att det finns brist på produktionskapacitet och inte heller
    på att vi har mycket vindkraft.

  3. Problemet med höga elpriser i södra Sverige. Det är just nu höga elpriser i
    södra Sverige. Men det beror inte på exporten till Tyskland, inte på en ny
    prismodell, inte på att det finns brist på produktionskapacitet och inte heller
    på att vi har mycket vindkraft.

Kommentarer är stängda.