Sprängningen av Restaurang Fontainebleau 1982

Sprängningen av Restaurang Fontainebleau. Den 31 december 1982 drabbades Restaurang Fontainebleau av en kraftig explosion. Restaurangen var belägen i de översta våningarna på Byggnadsföreningens hus på Norrlandsgatan 11 i Stockholm, vid korsningen Norrlandsgatan och Mäster Samuelsgatan. Totalt skadades 37 butiker­ och tio fastigheter i närheten av smällen. Ingen person dog.

Restaurang Fontainebleau

Byggnadsföreningens hus efter explosionen.

Sprängningen orsakade omfattande förödelse så att flertalet våningar kollapsade. Inredningen som nyligen hade renoverats och återställts till sitt ursprungliga skick förstördes. Det kulturhistoriska värdet av restaurangens inredning anses ha varit stort. Men det försvann i och med explosionen.

Ägarna misstänkta

Några dagar efter explosionen fick polisen tips om en sopsäck med kartongen som innehålit sprängdeg i en container. Polisen hittade också sprängdesgpapper och en skiss över Norrlandsgatan på gatan. Kontoret för företaget som ägde restaurangen låg i närheten av containern. Polisen sökte därför igenom kontoret. Där hittade de en bit pentylstubin och rester av sprängdeg nedtrampat i en matta. Plastpåsen i containern kunde ävend en knytas till en rulel med plastsäckar som fanns på kontoret.

Det ledde till att ägarna blev misstänkta för att själva ha sprängt restaurangen. Detta som ett led i ett försäkringsbedrägeri. De två ägarna, Ingemar Arbro och Conrad Öberg som kallades Dubbelakademikerna i pressen blev gripna, anhållna och häktade. De släpptes dock fria efter att ha suttit häktade i 57 dagar, dvs cirka två månader. Ägarna menade hela tiden att det som hittades på kontoret pacerats ut av de egentliga förövarna som vill kasta misstankar på ägarna. Arbro som uttalade sig i podden Spår år 2017 vidhöll då denna uppfattning. Conrad Öberg dog 2011.

Sprängdegen visade sig komma från ett inbrott i ett militärförråd i Sollentuna. Inbrottet skedde någon gång mellan den 12 och 15 december 1982. Totalt stals 200 kilo sprängdeg men bara 10 kilo användes vid sprängningen av Fontainebleau. Vart resten tpg vägen är oklart.

Källarmästaren

Sprängningen hade föregåtts av flera andra händelser riktade mot restaurangen. I augusti 1982 anlades en brand i lokalen. Källarmästaren SW kidnappades, hotades med pistol av en maskerad man och kedjades fast  med handbojor och munkavle vid ett träd i Glömstaskogen i Huddinge. Förövarna tvingade av honom nycklen till kassaskåpet i restaurangen. De tömdes sedan på alla pengar (90 000).

Även källarmästaren blev misstänkt för sprängningen och satt frihetsberövad i 17 dagar. Han kunde inte knytas till sprängningen.

Läkarstudenten

Istället blev en 28-årig läkarstudent misstänkt av polisen. Han hade tidigare varit­ anställd på Fontainebleau­ som dörrvakt men fått sparken. Mannen dömdes senare mot sitt nekande till sex års fängelse för grov mordbrand. Detta för att ha branden på restaurangen i augusti 1982. Han kunde dock aldrig kopplas till bombdådet på nyårsafton.

Senare i sitt liv ska han ha varit en av de misstänkta och dömda i det så kallade stora guldmålet i slutet av 1990-talet. Han dömdes då enligt uppgift till 6 års fängelse i tingsrätten för momsbedrägeri. i Hovrätten skärptes straffet till 7 års fängelse, 43 miljoner i ersättning till staten och 10 års näringsförbud. Han hette på den tiden Peter Levin men har bytt namn till Erik Johansson. Han ska under många år ha varit bosatt utomlands men har figurerat som konsult i ThinkPink-härvan.

Kriminella nätverk

Det har också funnits en mängd andra teorier om vilka som kan ha begått bombdådet. En del av dem handlar om att ett kriminellt nätverk skulle ha varit skyldiga. De ska under den aktuella tiden ha krävt beskyddarpengar av restaurnager i Stockholm. Och bombdådet ska då ha skett för att de vägradet betala och för att skrämma andra restaurangägare.

Misstankarna riktades i detta sammanhang bland annat mot en ökänd före detta torped och livvakt i Stockholms undre värld. Den man som det handlar om blev sedan en hästägare och hästhandlare samt inblandad i flera fall av utpressning. Han var också först en vän till Dragan Joksovic men senare en fiende. Hans bil sprängdes i luften två år efter sprängningen av Fontainbleau. Men inga konkreta bevis för något av detta har nånsin visats upp.

Tidigare ägare

Ett annat spår i detta sammanhang var den tidigare ägaren Sadik Kauklija som också gjort affärer med kända brottslingar som Fleming Broman och Håkan Hanell. Sadik Kauklija invigde Fontainebleau i slutet av sommaren 1976. Han sägs ha investerat 3 mille i restaurangen. Restaurangbolaget konkade sedan 1977.

Före konkursen hade länsstyrelsen redan dragit in utskänkningstillståndet för Kauklija. Vid konkursen hade restaurangen bara 2000 spänn i tillgångar – och över 1,5 miljon i skulder. Länsstyrelsen hade som grund i beslutet bl.a. att det konstaterats att restaurangen i flera fall använt sig av svart arbetskraft.

Öberg och Arbro i krogbranschen

Conrad Öberg och Ingemar Arbro och deras företag tog över Fontainebleau i oktober 1977. Restaurangen kom på fötter igen. Club Academ, populär nöjesklubb sedan antal år, flyttade in i Fontainebleau. Arbro och Öbergs klubb Club Academ hade tidigare år i Stockholm varit på bl.a. Cosmopolite (vid gamla Sverigehuset i Kungsan), Bäckahästen på Hamngatan, Strand Nightclub vid Nybrokajen och Huset (Lindgården) strax intill Gröna Lund.

Den 18 november 82 hade restaurangen efter omfattande renovering nypremiär, drygt tre månader efter krogbranden (mordbranden) 11 augusti. ”Fontans Torsdag” stod på programmet. Dagarna efter var det Club Academ (fre-lör) och Club Söndag.

Öberg och Arbro ska ha träffats i Göteborg under studeitiden och drev en tid Club Academ i Göteborg. Därefter flyttade Club Academ till Stockholm.

Peter Levin i krogbranschen

Även Peter Levin hade drev klubbar och restauranger under flera år. Han började med att tidvis jobba som dörrvakt i slutet av 1970-talet. Då framförallt på Kungsbocken och deras diskotek. Vid andra tillfällen arbetade han bl.a. på Fontainebleau. Under tiden på Fontainebleau lärde han känna källarmästaren SW. Våren 1982 startade Levin tillsammans med JH en nattklubb, Club Nattvak. KLubben hade sjukvårdspersonal som en tänkt målgrupp. JH hade tidigare haft klubben Pair of Scissors på Fontainebleau (en klubb JH senare flyttade till Alexandra).

Det fanns också en klubb på Fontainebleau med samma målgrupp sedan ett par år tillbaka. Den hette Club Jour, och drevs av RJ (restaurangchef på Fontainebleau) och RW. Jours verksamhet gick ganska bra, men där förekom en del hot och bråk. En KL kom att ta över Jour från RJ. Denne KL blev sedan uppsagd från Fontainebleau. Då flyttade den klubben till annan restaurang våren 82. Den upphörde snart därefter..

PL och JH tänkte i det läget att Nattvak skulle kunna fylla en plats. På Fontainebleau blev det dock ingen verksamhet, utan de hyrde in sig på Academica på Tegnérgatan. Fontainebleau fortsatte med andra klubbar, bl.a. Fontan på torsdagar.

PL:s nattklubb Nattvak avslutade verksamheten på Academica senare under våren 82, Istället träffade han avtal med restaurant Alexandra. På Alexandra hade Nattvak premiär 4 augusti 82. Andra klubbkvällen för Nattvak på Alexandra var 11 aug.  Samma dygn som krogbranden på Fontainebleau.

Levin bestämde efter klubbkvällen den 11 aug att åka på dykarsemester med fästmön och några vänner. De åkte till Norge den 11 aug. Levin kom tillbaka till Stockholm 15 aug. Nattvak på Alexandra fortsatte PL med till sommaren 1983 då Alexandra Charles plötsligt ska ha brutit kontraktet. Senare under sommaren 83, den 22 augusti, anhölls PL och häktades (26 aug) för krogbranden på Fontainebleau. Han dömdes 1984.

Rättsprocess

Försäkringbolaget Skandia vägrade under lång tid att betala ut försäkringsersättning till ägarna. En av polisutredarna som arbetade med fallet började arbeta på Skandia under utredningens gång. Och Skandia fick genom någon läcka tillgång till internt utredningsmaterial. Ingemar Arbro och Conrad­ Öberg drev därför en lång och kostsam rättsprocess mot Skandia. Efter ett besvärligt civilmål betalade dock Skandia ut ett mångmiljonbelopp till dem.

Ägarna förlorade mot Skandia i första instans men vann i hovrätten. De hade också utlyst en belöning för den som kunde komma med nya uppgifter om sprängningen. En man trädde då fram och vittnade. Mannen ville dock ha betalt för att vittna, vilket han fick. En kan då faktiskt undra över hans trovärdighet. Efter processen lämnad de två ägarna restaurangbranschen helt.

Vilka eller vem som sprängde Restaurang Fontainebleau är fortfarande okänt och kommer så att förbli då brottet är preskriberat. Det sällar sig därmed till en lång rad olösta eller delvis våldsdåd på 1980-talet. Exempelvis Da Costafallet, Palmemordet, rumänmorden, Irakmorden, kurdmorden, porrmorden och videomordet i Göteborg.

Trots att brottet var preskriberat år 2017 varnades de som gjorde poddavsnitten för att forska om ärendet. Så det finns uppenbarligen ett antal hundar begravna i detta fall.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.