Mer kokain och tabletter beslagtaget av tullen. Nästan 1,6 ton kokain, 4,8 miljoner narkotiska tabletter och över sex ton cannabis. Tullverkets narkotikabeslag under 2024 var sammantaget mycket stora i ett historiskt perspektiv. En tydlig trend är att grova cannabisbeslag i paketförsändelser ökar. Även antalet enskilda stora tablettbeslag ökar. Det visar ny statistik om Tullverkets beslag 2024. Statistiken finns även på lokal och regional nivå.
- Narkotikan föder våld och fyller de gängkriminellas plånböcker. När vi stoppar stora narkotikapartier hindrar vi inte bara drogerna från att komma ut i samhället. Vi slår också mot den grundläggande drivkraften bakom smugglingen – pengarna. Det är ett viktigt bidrag i kampen mot den kriminella ekonomin, säger generaltulldirektör Johan Norrman i ett pressmeddelande.
Stor ökning av narkotiska tabletter
Under 2024 beslagtogs rekordmånga narkotiska tabletter. En stor del är syntetiska opioider, exempelvis Tramadol. De används ihop med cannabis och istället för heroin som blivit mycket ovanligare efter att talibanerna agerat mot odlingarna av opium i Afghanistan. Historiskt har det alltid funnits låg efterfrågan på heroin och andra oioider i Sverige så det är troligt att en stor del av de syntetiska opioiderna varit avsedda för andra länder.
Även mängden kokain ligger på en historisk nivå. Det beror framförallt på ett mycket stort beslag av kokain (1 342 kilo) i Norvik utanför Nynäshamn. De stora kokainbeslagen beror på att Sverige blivit ett transitland för kokain till andra länder.
Beslagen av cannabis och amfetamin har samtidiigt minskat jämfört med 2023 men är fortfarande på höga nivåer. Även här gäller att Sverige fungerar som ett transitland.
Beslagsutveckling mellan 2023 och 2024
- Kokain ökade från 1 227 kilo till 1 576 kilo.
- Narkotiska tabletter ökade från 2,1 miljoner stycken till 4,8 miljoner stycken.
- Heroin minskade från 12 kilo till 3 kilo.
- Cannabis minskade från 7 194 kilo till 6 069 kilo.
- Amfetamin minskade från 1 146 kilo till 780 kilo.
- Under förra året beslagtog vi också 75 liter amfetaminolja som blir ungefär 240 kilo färdigt amfetamin. När vi räknar in amfetaminoljan är det nästan i nivå med rekordbeslagen av amfetamin 2023. Den stora mängden beslagtagen amfetaminolja indikerar att det finns amfetaminfabriker i Sverige, säger Jennie von Alten, chef för Tullverkets kontrollavdelning.
Dert faktum att det finns mafetaminfabriker i Sverige talar ockspå för att Sverige är ett transitland för narkotika samtidigt som det är ett tillverkningsland på samma sätt som Belgien och Nederländerna.
- Kokainbeslagen har ökat för att Sverige är ett transitland
- Transitland för narkotika – anledningen till att knarkbeslag i Sverige är stora
- Sverige är ett transitland för narkotika
Mer cannabis i paketförsändelser
En tydlig trend är att grova cannabisbeslag (fem kilo eller mer) i paketflödet ökat markant. 2024 gjordes 84 grova beslag med en sammanlagt vikt på 765 kilo. Mängden beslagtagen cannabis i paket har ökat med över 50 procent sedan 2023. Jämfört med 2022 har beslagsmängden fördubblats. Det beror enbart på att det blivit lättare att kontrollera fler försändelser och tyder alltså inet på någon egentlig förändring.
- Vi ser en oroväckande utveckling med unga som rekryteras på nätet för att bli paketmålvakter. Mot en mindre summa erbjuder sig unga att ta emot och förvara paket som många gånger innehåller stora mängder narkotika, säger Per Westberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning.
Fler stora tablettbeslag
Antalet enskilda beslag med 20 000 narkotiska tabletter eller mer har ökat mycket. 2024 gjorde Tullverket 29 sådana stora beslag. 2023 gjordes 17. När det gäller narkotika som mäts i kilo, t ex cannabis, amfetamin och kokain, har antalet enskilda beslag på 100 kilo eller mer minskat från 31 till 19. Jämfört över en längre tidsperiod är det fortfarande en hög nivå.
- Vi har nått en ny platå när det gäller narkotikabeslagen. Jämfört med fem år tillbaka gör vi idag beslag på en helt annan nivå. Det beror på att vi fått mer resurser och utvecklat våra metoder men det beror också på att efterfrågan på narkotika är stor, säger Jennie von Alten.
Det har säkert fått mer resurser, men de ökade beslagen av kokain och tramadol har i huvudsak med Sveriges ökande betydelse som transitland att göra. Och har väldigt lite med efterfrågan i Sverige att göra. Von Altens uttalande är helt enkelt inte korrekt.
Vapen och vapendelar ökar
Sedan 2020 har antalet beslagtagna skjutvapen minskat men förra året ökade beslagen igen. 2024 beslagtogs 55 skarpa skjutvapen jämfört med 38 året innan. Särskilt stor var ökningen av beslagtagna vapendelar. 187 vapendelar beslagtogs förra året, en ökning från 46 året innan. Import av vapendelar handlar om att kunna göra fungerande vapen av legalt inköpta pluggade eller på annat sätt förändrade vapen som det inte går att skjuta med.
- Beslagen av sprängmedel minskade under 2024 jämfört med året innan. Här behöver vi växla upp, inte minst mot bakgrund av alla sprängningar som drabbat samhället den senaste tiden. Därför intensifierar vi nu våra kontroller för att stoppa mer sprängmedel, säger Johan Norrman.
Då majoriteten av bomberna numera tillverkas av material från fyrverkeripjäser säljs de ju helt legalt i Sverige. Så ökade kontroller kommer kanske att innebära att de hittar med sprängmedel men det kommer inte att påverka antalet sprängningar.
Över tusen utdömda fängelseår
Tullverket stannar inte vid att beslagta narkotikan utan har också en egen kriminalavdelning som utreder brott för att lagföra de som utför och organiserar smuggling. Totalt dömdes 243 misstänkta för grova brott till sammanlagt 1 051 fängelseår förra året. Det kan jämföras med 2023 då 225 personer dömdes till sammanlagt 824 fängelseår. I sammanhanget ska det sägas att domra ett visst år ofta handlar om brott som begicks åren eller året innan domen föll.
Totalt 28 kriminella nätverk påverkades av Tullverkets arbete förra året enligt dem själva. Att de slogs ut som Tulllverket påstår stämmer med stor sannolikhet inet i de flesta fall. Eller så handlade det inte om ett kriminellt nätverk utan om ett kriminellt kompisgäng som smugglat ihop under mycket kort tid. Det kan jämföras med 22 året innan.
- Det är viktigt att vi stoppar narkotikan från att komma ut i samhället och stryper brottsvinsterna. Men vi nöjer oss inte med det. Är vi framgångsrika i våra brottsutredningar och får de kriminella dömda och inlåsta, når vårt arbete bäst effekt för ett tryggare samhälle, säger Per Westberg.
Att påverka tillgången på narkotika påverkar inte gängen speciellt mycket då de främst tjänar pengar på svartarbete, bedrägerier och välfärdsbrott. Westbergs uttaklande är därför ren snömoset.
Alkohol och cigaretter
2024 beslagtogs 54 800 liter alkohol. Det är marginellt mindre än 2023 då 56 800 liter beslagtogs. Cigarettbeslagen minskade från 13,5 miljoner 2023 till 8,2 miljoner 2024.
Läs mer:
Bilden visar beslagtaget kokain och är tagen av Tullverket.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.