Transitland för narkotika – anledningen till att knarkbeslag i Sverige är stora

Poliser uttrycker i media ofta förundring och förvåning över att beslag av narkotika i Sverige ofta är väldigt stora. Men det är inget att förvånas över. Det beror på att Sverige är ett transitland för narkotika till många andra länder i norra Europa.

Sverige är Nordens överlägset största land med en av norra Europas största hamnar (Göteborg) och en av norra Europas största frukthamnar (Helsingborg). Sverige är med andra ord en betydande hubb för omlastning av narkotika från fartyg till lastbilar och bilar. Flera svenska hamnar har direkttrafik från Sydamerika med exempelvis kaffe, bananer, malmer och mineraler. Och kokain. Det finns också direkttrafik från Marocko (cannabis) och flera länder i Sydostasien. Dessutom har vi omfattande färjetrafik till och från Baltikum, Polen och Tyskland. Liksom godstrafik till och från Tyskland, Nederländerna och Belgien.

Huvuddelen av narkotikan, framförallt cannabis och kokain, som är tänkt för marknaderna i Norge och Finland går genom Sverige liksom en hel del som ska till Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland. När det gäller amfetamin, heroin, tramadol och ecstasy (MDMA) samt andra droger är det inte lika vanligt att Sverige är ett transitland förutom när det gäller droger till Norge och Finland.

Genom att Sverige är ett transitland för droger blir beslagen ofta ganska stora. En lista på de största beslagen genom tiderna blir som följer.

De största narkotikabeslagen i Sverige, sort, hur mycket i kilo, var, år
 1. Kokain, 1 500, Göteborgs hamn, 2006
 2. Kokain, 1 400 – 1 500, Nynäshamns hamn, 2024
 3. Hasch, 1 200, Göteborgs hamn, 2020 (Marmorknarket)
 4. Kokain, 840 kilo, Sjællands Odde, 2024 (var avsett för svensk mottagare)
 5. Kat, 826, Göteborgs hamn, 2014
 6. Cannabis, amfetamin och kokain, 817, Danderyd, Kungsängen, Huddinge och Järna, 2022
 7. Cannabis, 700, Öresundsbron, 2021
 8. Cannabis, amfetamin m.m, 663, Öresundsbron, 2018
 9. Hasch, 639, Svinesund, 2016 (beslagtogs av norsk till vid gränsen till Sverige)
 10. Narkotika, 550, Sollentuna, 2022
 11. Hasch, 517, Göteborgs hamn, 2020
 12. Kokain, 500, Nynäshamn, 2022
 13. Amfetamin och hasch, 500, Tyresö, 2022
 14. Narkotika, 500, Stockholmsområdet, 2022
Läs mer:

3 svar på “Transitland för narkotika – anledningen till att knarkbeslag i Sverige är stora”

 1. Utifrån ett nordiskt Östersjö-perspektiv är givetvis svenska hamnar betydande men vidgar vi perspektivet för att innefatta även Nordsjön (också en del av vårt nordeuropeiska ”närområde”) kommer gigantiska hamnar som Rotterdam, Antwerpen, Hamburg och Bremen med i bilden. Min bild är att tonnaget i Rotterdam är av storleksordningen 10 gånger större än det i Göteborg.

  1. Om vi bortser från Storbritannien och Ryssland är Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Gdansk, Bremerhaven och Klaipeda större än Göteborg vad det gäller containertrafik. För olja är Rotterdam och Bergen större än Göteborg.

Kommentarer är stängda.