Regeringen och matjättarna hand i hand

Regeringen och matjättarna hand i hand. Efter en vecka av konsumentbojkott och het debatt om matpriserna hade regeringen förra torsdagen matjättarna att komma till kanslihuset för att diskutera problemet. Om någon möjligen trodde att finansminister Svantesson skulle ta de vinstrika koncernerna i örat trodde de fel. Det blev istället ett möte mellan gamla vänner som pratade om hur de gemensamt skulle se till att storföretagen fortsatt skulle kunna göra miljardvinster.

Regeringen

Det enda medel Svantesson och landsbygdsminister Kullgren (KD) kunde prata om var ökad konkurrens, det vill säga att de koncerner som idag behärskar hela branschen ska få lättare att bygga ännu fler stormarknader. Detta kommer givetvis inte att sänka några priser på sikt. Däremot kommer det att slå ut mindre butiker som ligger närmare folk och ytterligare öka jättarnas dominans. På köpet skapas fler köpcentra dit människor måste åka bil för att handla, så som skett i de flesta städer i landet.

Enligt matjättarna kom inte ministrarna inte med några krav på sänkta matpriser, något de självklart var mycket nöjda med. Faktiskt kom inte ministrarna med några specifika krav över huvud taget.

Matjättarna

Lidls Sverigechef Jakob Josefsson var en av dem som mycket nöjd med mötet:

– Inga krav, utan jag tycker att de var väldigt lyhörda. De ville lyssna in, sade han i Expressen.

Istället var det företagen som kom med krav till sina vänner i regeringen: att sänka både arbetsgivaravgiften för unga och momsen. Även om momsen är en skatt som slår hårdast på dem med lägst inkomster, särskilt när den läggs på mat, är det nästan skrattretande hur reflexmässigt direktörerna plockar fram samma universalmedicin som de har för allting annat:

Avregleringar, skattesänkningar och lönesänkningar. Det vill säga att staten ska betala företagen för att de ska sänka matpriserna! Och dessutom, hur många tror att de företag som idag delar 90 procent av marknaden mellan sig skulle sänka priserna om deras utgifter blev lägre?

Att Tidöregeringen skulle gå emot sina uppdragsgivare i storföretagen är naturligtvis otänkbart. Men även om det strider mot allt vad kapitalet håller dyrt och heligt är prisregleringar faktiskt möjliga och skulle, åtminstone för en tid, kunna hålla nere priserna på en del av de viktigaste varorna.

Visst skulle alla företag försöka smyghöja priserna och på andra sätt komma undan regleringarna. För att göra ett prisstopp mer effektivt skulle det behövas mer än direktiv från myndigheter.

Bojkotter

Som den gångna veckans bojkottaktioner visat är det bästa sättet att sätta press på matkoncernerna underifrån. Om olika folkrörelser, från fackföreningar till pensionärsorganisationer, kom överens om att göra veckovisa kontroller av priserna över hela landet, direkt i butikerna, skulle det skapa en kraftig prispress.

Tillsammans med de många enskilda som deltagit i de senaste bojkottaktionerna skulle det bli en mångtusenhövdad motpart till matmonopolen. Det är faktiskt inget vi behöver vänta på regeringen för att göra. Sådana organiserade priskontroller skulle vara en väg att fortsätta och bredda veckans bojkottrörelse och hålla trycket uppe på såväl regering som matjättar.

Lars Henriksson

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.