Dom i mål om grovt mutbrott. Svea Hovrätt har meddelat dom i ett mål som rör åtal om mutbrott och ekonomisk brottslighet med koppling till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hovrätten instämde i stora delar med tingsrättens bedömningar.
Hovrätten dömde liksom tingsrätten en före detta verksamhetschef och överläkare vid sjukhuset, Adel Shalabi, för bl.a. grovt tagande av muta i ett stort antal fall, men skärper straffet till fängelse i fyra år och sex månader. Fem andra personer döms för bl.a. grovt givande av muta, två av dem till fängelse och tre till villkorlig dom och böter.
Åtal
Sju personer åtalades i slutet av 2023 vid Attunda tingsrätt för bl.a. mutbrott. Enligt åtalet hade en verksamhetschef och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala under åren 2014–2022 tagit emot sammanlagt ungefär 4,6 miljoner kr från fem olika företag.
Två av företagen har drivits av två tidigare kollegor till läkaren. De övriga tre företagen är verksamma inom läkemedels- och medicinteknikindustrin. Två av företagen är Canon Medical Systems och Siemens Healthcare. Cheferna på de två nämnda företagen är också bland de dömda. Alla åtalade dömdes enligt åtalet. Sex av dem överklagade tingsrättens dom, och åklagarna överklagade domen i vissa delar.
Hovrätten ansåg liksom tingsrätten att den tidigare verksamhetschefen skulle dömas för flera grova mutbrott, grova trolöshetsbrott, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott i flera fall. Hovrätten ansåg dock att straffet för honom skulle skärpas. Detta trots att han hade varit häktad med restriktioner under ca nio månader. Större delen av tiden i arresten.
– Hovrätten har vid straffmätningen beaktat att verksamhetschefen har missbrukat sin förtroendeställning och varit drivande i brottsligheten, säger hovrättsrådet Johan Klefbäck i ett pressmeddelande. Något som också har haft betydelse i det sammanhanget, fortsätter Johan Klefbäck, är att brottsligheten har präglats av att vara systematisk samt riktad mot allmän och skattefinansierad verksamhet.
Dom
Hovrätten skärpte straffet för verksamhetschefen till fängelse i fyra år och sex månader.
Hovrätten skärpte också straffet för ägaren till ett företag som har sålt läkemedel till Akademiska sjukhuset. Påföljden bestämdes för honom till fängelse i ett år och två månader. Dertta istället för villkorlig dom och böter. En person som har varit anställd som säljare vid samma företag frikändes delvis. Men hovrätten ansåg ändå att påföljden skull skärpas något. Den villkorliga domen förenades därför med ett högre antal dagsböter än tingsrätten bestämde.
För övriga åtalade blev påföljderna liksom i tingsrätten fängelse i ett fall samt villkorlig dom och böter i två fall.
Hovrätten fastställd tingsrättens dom i den del som innebär att fyra av de dömda meddelas näringsförbud. Tre av företagen ålades att betala företagsbot. För verksamhetschefens företag jämkades dock boten till 2 miljoner kr från 4 miljoner kr. Tre av de dömda personerna och två av företagen dömdes av tingsrätten att betala skadestånd till Region Uppsala. Hovrätten fastställde domen i den delen.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.