Ett demokratiskt internet – Fediversum

Idag styrs internet av de sociala mediejättarna som via sina social mediekanaler, algoritmer och programvaror styr vad du upplever, ser och läser på nätet. Men det finns ett alternativ. Ett demokratiskt internet.

Detta inlägg handlar om hur det ser ut i västvärlden. I framförallt Kina är det andra företag som dominerar men även i Ryssland, Indien och andra delar av världen är det delvis andra företag som dominerar.

De fem stora

Alphabet Inc dominerar via Google det vi hittar genom sökningar. De dominerar också weebäsarmarknaden genom Chrome. Vi får sen reklam på Youtube och andra sajter som anpassats till det vi sökt efter och de sidor vi besökt. Via Youtube dominerar och styr Google delvis vilken musik vi lyssnar och vilka videoklipp vi ser. I övrigt har Google (Alphabet Inc) kontorsprogram, chattprogram, mejlprogram med mera.

Google samlar samtidigt information om användarna som de sen säljer till reklamföretag. Allt vi gör via deras många olika program styr den reklam vi sen får på många webbsajter inklusive deras egna sajter som Youtube.

Meta Inc dominerar sociala medier via Facebook, Instagram, Threads och WhatsApp med flera. Även de samlar in information om användarna och säljer den till reklamföretag. Vad vi sen ser på flödena i deras sociala medier är rikta reklam utifrån den insamlade informationen. Dessutom styr de vad vi får se i övrigt baserat på algoritmer som gynnar provokativa, falska och högerextrema budskap.

Apple Inc har för sin del stor dominans på den hårdvara de tillverkar och säljer. Deras egna program dominerar på samma programvara och de styr över vilken annan programvara som får användas på deras hårdvara. De styr också till viss del över vilken musik vi lyssnar på och filmer vi ser genom de tjänster de tillhandahåller.

Amazon Inc styr över bokförsäljning och delvis över spelmarknaden via Twitch. De driver en film och TV-tjänst, musiktjänst med mera och driver bastjänster för olika funktioner på internet.

Microsoft Inc har länge dominerat marknaden för kontorsprogram, de har en webbläsare, en mejltjänst och sociala medier som LinkedIn, Teams och Skype. De har spelplattformen X-box och driver sökmotorn Bing.

Makten över informationen på nätet

De fem företag jag nämnt kallas de fem stora och styr över en stor del av det som vi får ta del av på internet. De bestämmer till viss del vad som syns och vad som diskuteras. Men det finns också flera andra mindre företag som dominerar inom vissa områden och vissa nischer. Exempelvis X-Corp (X/Twitter), Reddit och ByteDance med flera.

Men det finns ett alternativ till det storföretagsdominerade internet. Ett alternativ som är fritt och oberoende och som domineras av användarna. Det handlar om ett alternativ med många olika social medier och programvaror som dessutom kan prata med varandra. Ett alternativ som liknar det internet vi hade innan storbolagens sociala medier och tjänster tog över.

Fediversum

FediversumDetta alternativ kallas Fediversum (en sammanslagning av orden federation och universum) och består av en mängd olika programvaror, sajter, instanser (servrar) och klienter. De olika instanserna, programvarorna och klienterna pratar med varandra genom protokollet ActivityPub. Det är ett demokratiskt internet. Ett decentraliserat, federerat och oberoende nätverk där användarna själva styr över vad de ser och läser. Det är fritt från styrande algoritmer, reklam och storföretag som bestämmer vad du kan läsa och se.

I Fediversum finns det alternativ till X, alternativ till Facebook, alternativ till Flashback och Reddit, alternativ till Youtube och till Instagram liksom alternativ till TikTok och mycket mer. Det är fortfarande ett förhållandevis litet socialt nätverk där mikrobloggen Mastodon än så länge är det enda som slagit igenom stort.

När det gäller antalet instanser (servrar) så är bloggprogramvaran WordPress näst störst i Fediversum.  Det är också där en stor del av tillväxtpotentialen finns. Därefter följer videoprogramvaran PeerTube, mikrobloggprogramvarorna Misskey, Pleroma, Akkoma och GoToSocial, diskussionsforumprogramvaran Lemmy, bildprogrammet Pixelfed och bloggprogramvaran WriteFreely.

I denna genomgång av viktiga programvaror har jag uteslutit högerextrema sajter då de nästan alltid blockeras av alla andra sajter i Fediversum och därför i praktiken inte ingår i Fediversum.

Fediversum har funnits under lång tid och utvecklats av ett förhållandevis litet antal programmerare. Det expanderade långsamt under lång tid men när Mastodon blev en del av Fediversum så ändrades det delvis. När sen Elon Musk köpte Twitter och förvandlad det till det allt mer högerextrema X så förvandlade snabbt Mastodon och Fediversum genom ett stort inflöde av användare från Twitter/X. Mastodon har genom detta kommit att dominera Fediversum. Vilket ibland inte tagits emot så väl av de som utvecklat Fediversum under lång tid.

Fediversum kan bli etablerat

När Meta Inc dessutom gick ut med att de ska anpassa sin mikroblogg Threads till Fediversum. Vidare att WordPress gjorde Fediversum till en möjlig del av en WordPressinstallation och det därmed blev vanligare att bloggar och tidningssajter blev Fediversuminstanser i sin egen rätt så öppnades möjligheter för ett genomslag för fediversum hos gemene man.

Därefter har det följt en rad nya programvaror som anpassar sig till fediversum och ger möjlighet för all sajter med dessa programvaror att bli en del av Fediversum, Bland dessa sajter och programvaror märks nyhetssajten Flipboard och nyhetsaggregatorn Newsmast. Vidare diskussionsforumprogramvarorna Discourse och NodeBB samt gruppprograms- och fildelningsprogramvaran Nextcloud med flera.

Detta inflöde av nya programvaror, utvecklare och programmerare har inte alltid mottagits väl av de som är veteraner i Fediversum. Nykomlingarna vet ofta inte vad som finns vid sidan av Mastodon och diskussionerna blir en upprepning av diskussioner veteranerna hade för många år sen.

Mer och fler programvaror och sajter är dessutom på väg. Nyhetsbrevs- och bloggprogramvaran Ghost tänker implementera ActivityPub och bli en del av Fediversum liksom nyhetsbrevsajten Buttondown, bloggplattformen Tumblr som drivs av samma företag som från början utvecklade, bloggprogramvaran Known och diskussionsprogramvaran Flarum. Dessutom finns det ännu fler företag som funderar på saken. Vi har också initiativ som BridgyFed  och Mostr med mera som går ut på att koppla samman sajter med andra protokoll med Fediversum.

Av den diskussion som försiggår kring detta på engelskspråkiga sajter framgår att alla de som länge befunnit sig på eller varit involverade i utvecklingen av Fediversum inte alltid är så förtjusta över att Fediversum är på väg att utvecklas från en lite isolerat hörn av internet för tech-nördar och andra minoriteter kommer att blir en del av internet som omfamnas av 100-tals miljoner, kanske till och med miljarder människor.

Ingen reklam. INg algoritmer. Inga storföretag som styr. Ett demokratiskt internet.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “Ett demokratiskt internet – Fediversum”

Kommentarer är stängda.