Bolagsförmedlarna

Bolagsförmedlarna. Ekobrottsmyndigheten (EBM) larmade i september om att så kallade bolagsförmedlare samarbetar med och underlättar för kriminella. Detta bland annat genom att sälja så kallade historikbolag till personer med tvivelaktiga syften och kriminellt förflutet. Dessa bolag anävnds i en mängd brottsupplägg på flera olika sätt. Nu har undersökningsföretaget Acta Publica kommit med en uppföljnign av detta genom en rapport, Ekobrottsfabrikerna, där de granskat 15 bolagsförmedlare som har förmedlat bolag som använts till brottslig verksamhet.

I granskningen ingår nio lite större bolags förmedlare som hanterat mellan 100 och cirka 2 500 bolag per förmedlare under den granskade perioden. Dessa beskrivs mer ingående. Dessutom sex mindre aktiva förmedlare som har hanterat mellan 20 och 50 företag per förmedlare under den granskade perioden.

Enligt rapporten har ekobrottsdömda varit eller är aktiva i 13 av 15 granskade förmedlare. Bolag har förmedlats till storskalig ekonomisk brottslighet och till personer med kopplingar till grov organiserad brottslighet och extremism. 42 procent av de hanterade bolagen i granskningen är enligt rapporten försatta i konkurs och bolagen har skulder som uppgår till 8,8 miljarder kronor. Huvudsakligen består skulderna av skatteskulder till staten.

Majoriteten av de undersökta bolagsförmedlarna har inte anmält sig till penningtvättsregistret. Något som de är skyldiga att göra. De undersökta bolagsförmedlarna samarbetar ofta med varandra och de använder sig av målvakter.

De enskilda bolagen

Acta Publica har valt att inte publicera bolagsförmedlarnas namn utan har använt pseudonymer. Varför vet jag inte för det är ju omöjligt att skydda sig från dessa oseriösa aktörer om deras namn inte är kända. Bolag kan ju inte förtalas så det finns ingen anledning att undanhålla namnen men i viss fall har det varit en verksamhet som skött i enskilda firmor, dvs företage som är direkt kopplade till en person och dennes personnummer.

I ett fall, Bolagsspecialisten, använder dock Acta Publica bolagets korrekta namn. Det är också det enda av de granskade bolagsgruppern/bolagsförmedlarna som varit föremål för en brottsutredningen och en rättegång. De övriga åtta bolagen går under beteckningarna Avhopparna, Bästa kunden, Konsulterna, Målvaktsfixaren, Enprocentarna, Koncernbildarna, Blocketförsäljarna och Lagerbolagsbildarna. Alla nio har tydliga kopplingar till kriminella nätverk och gangstergäng.

De sex mindre aktörerna är La Reine-mannen, en finsk bolagsfömedlare, ett familejföretag i Sörmland, en annan förmedling med kopplig till La Reine-mannen och ytterliagre två bolag som gått i konkurs repsktive där företrädaren dömts till fängelse för grova ekobrott.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.