Flytande park längs älven – en liknande miljö har funnits i Göteborg

Flytande park längs älven. White Arkitekter har lagt fram ett totalt orealistiskt förslag om en park på flytande öar längs med norra älvstranden från Hisingsbron och västerut. Det verkar som om de också tror att det är nåt nytt i Göteborgshistorien. Men faktum är att det funnits en liknande miljö längs med Säveån och Gullbergsån (Mölndalsåns nedersta del) och kring Kodammarna.

Gullbergsån

Gullbergsån 1946. Bild: Sten Appelqvist. Licens: CC-BY-NC-ND. Idag är det trafikled på platsen.

Mijön har bit för bit försvunnit men rester kan fortfarande skymtas från cykelbanan mellan Partihallarna och Gamlestaden. Miljön bestod av bryggor, små vattensamlingar, kortare och längre gångstråk på öar längs åstranden, grönområden och enstaka sjöbodar, små stugor eller kojor.

Gullbergsån/Säveån

Säveåns/Gullbergsåns mynning i Göta älv 1961. Okänd fotograf.

Trafikleder och industriområden har gradvis tagits över och kvar blev bara fickor av denna miljö här och där. Fickor som befolkats av udda existenser, missbrukare och annat folk som inte känner sig hemma i storsamhället har i dessa miljöer funnit en tillflykt. Men samhället har inte omfamnat dem. Och med tiden har fickorna och resterna blivit allt färre och allt mindre.

Makthavare har istället bekämpat och sakta men säkert utrotat sådana miljöer. Bland de sista resterna finns finns gräslplätten vid, småbåtsvarvet precis nedströms järnvägs- och spårvägsbroarna över Säveån och en del andra miljöer uppströms SKF. En avläggare var Drömmarnas kaj men där har det mesta rivits och det som finns kvar har inordnats i det kontrollerade och ordentliga. Några sådana miljöer finns dock fortfarande kvar. Lite på nåder och det känns som om de snart kommer att försvinna.

Säveån

Säveån/Gullbergsån 1960. Bild: Sten Appelqvist. LIcens: CC-BY-NC-ND

Orealistiskt förslag

Förutom att makthavare i samhället aldrig vill ha miljöer de inte kan kontrollera skulle naturligtvis en sån park som White föreslår bli oerhört dyr att bygga och att sköta om. Med tanke på att staden inte kan sköta om sina nuvarande parker och naturområden är det förstås helt uteslutet att staden skulle kunna bygga den park som White föreslår.

White har å sin sida inte förstått att en sådan park skulle bli ett idealiskt tillhåll för personer som inte platsar i samhället. Missbrukare, psykiskt sjuka, hemlösa, udda figurer och original med flera. Det skulle automatiskt utvecklas till en sådan miljö som makthavare inte vill ha. Även ur den synpunkten är det ett helt orealistiskt projekt som aldrig kan bli genomfört.

Återstår att bygga en park med grindar och betalning, en park för de bättre bemedlade. En park för de privilegierade i samhället. Sådana miljöer vill i alla fall jag inte ha. Förmodligen inte heller politikerna.

Det hela är med andra ord en helt orealistisk och ogenomförbar idé. Men genomförbart är att låta blir att förstöra, riva och utplåna sådana miljöer. Det vore bra om politikerna, de rika och makthavarna kunde låt bli att vilja ha kontroll på allt. Det vore bra om de faktiskt bevarade de omrpåden som har de kvalitéer som White vill uppnå med sitt ogenomförbara förslag. Miljöer där makthavarna inte har kontroll kommer att skötas om av de som använder dem. De kommer sannolitk inet att vara så prydliga, kontrollerade och kliniskt döda som makthavarna skulle vilja ha dem. Men de skulle vara levande.

Läs mer:
Säveån

Säveån. Båtar och småstugor. En kvarvarande miljö. Okänd fotograf.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.