Nu ska Gullbergskajen förstöras

Gullbergskajen eller som den ofta kallas, ”Drömmarnas kaj” är full med olika båtprojekt. Många helt avstannade och andra betydligt finare. Det finns folk som bor på en del båtar och för 10 år sen hade en del av båtarna också trädgårdar på land. Rätt som det är har nån båt sjunkit och en ny tillkommit. Det har varit en fristad med lite andra regler än övriga delar av staden.

Stadsdelen heter förresten Hultmans holme och inte Gullbergsvass. Gullbergsvass är området innanför trafikleden medan Hultmans holme är området mellan trafikleden och älven.

Liknande fristäder har funnits även på andra håll men de förstörs en efter en av byggherrrar, politiker och tjänstemän som enbart vill ha det strömlinjeformade och välartade, det skötsamma och tråkiga. En lång sträcka längs Säveån var tidigare ett sådant område, nu har det gradvis förstörts och kvar finns bara små fickor av det gamla och annorlunda.

Gentrifiering

Långgatorna dvs Masthugget hade mycket av det gamla, alternativa och fria men området är snart genomgentrifierat. Bara porrklubbarna på Andra Långgatan tycks vara garantin för att förvandlingen till välputsat och tråkigt inte ska fullbordas. Haga blev en puttenuttig stadsdel för turister för decennier sen. Större delen av Kvillebäcken revs, bara den så kallade Gazaremsan blev kvar. Färjenäs och Klippan är på väg att bli lika strömlinjeformade som Haga.

Sen några år är samma utveckling på väg på Ringön och nu är det alltså dags för Hultmans holme och Gullbergskajen. Koloniområdet vid Lärjeholm har också varit en alternativ och frihetlig oas under lång tid. Det satte kommunen stopp för och alla är uppsagda. Kolonin ska rivas (om den inte redan är riven).

Det som inte har raka hörn, släta ytor, välputsade fasader, välklädda och välartade människor ska uppenbarligen bort. På så sätt skapas ett sämre samhälle utan plats för de udda, annorlunda och speciella människorna.

Några mindre områden med en lite mer alternativ karaktär existerar fortfarande här och där. Små firkcor för det som är udda och annorlunda. Men de blir färre och färre.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!