Israel är ansvarigt!

”Världens ledare” på G8-mötet uttalar sig. Israel ska sluta bomba Libanon men då måste Hizbollah frige de tillfångatagna israeliska soldaterna och sluta skjuta raketer. Man tycker Israel ska sluta bomba Palestina, men bara om den israeliske fången frisläpps och terrordåd upphör. Då ska också den fängslade Hamas-regringen friges kräver man.

Det är ett jävla hyckleri bara. Ingen kritik mot det som är det egentliga problemet: Israels mångåriga ockupation av palestinskt territorium. Det är först om vi börjar i rätt ända som Israel-Palestinakonflikten kan lösas. Israels ockupation av palestinsk mark måste upphöra, alla illegala bosättningar utrymmas, muren som byggt på palestinsk mark rivas. Först då kan en verklig fredsprocess inledas. En process som kanske leder till två stater, men allra helst kanske kan leda till en stat där judar, kristna och palestinier kan leva sida vid sida. En stat där palestinier, druser och judiska israeler kan leva sida vid sida, oavsett religion, hudfärg eller etnicitet. Naturligtvis är dte långt till en sånd klösning, men det är dit som en process måste. Och en sån process kan bara starta imed att Israel upphör med ockupationen, med att olagliga bosättninagr utryms och att muren rivs. Det är grundförutsättninagrna för att man ska kunna sätt sig och diskutera på något som liknar lika villkor.

Anders_S

Advertisements