Hård kritik mot finansministern

Finansminister Anders Borg har sen sommaren varit i en mängd dispyter kring olika nedskärningar (försvaret) och skattesänkningar (förmögnhetsskatten, fastighetsskatten). Han har inte varit helt överens med sina kamrater inom alliansen om vad och hur. Och fått mycket spott och spe i bloggosfären och från vänster för det.

Nu kommer också hård kritik i borgerlig media. I Göteborgs-Posten går socialdemokraten Pär Nuder till generalangrepp och menar att Anders Borg äventyrar landets ekonomi:

Först sade Borg att alla skattesänkningar som den borgerliga regeringen drev igenom skulle finansieras. Kort därefter, den 28 mars tidigare i år, gick de fyra partiledarna ut i en debattartikel i Dagens Nyheter med beskedet att avskaffandet av förmögenhetsskatten endast skulle finansieras till en tredjedel.

Sedan sade Anders Borg att sänkt inkomstskatt gick före avskaffad fastighetsskatt. Några månader senare gick partiledarkvartetten ut och meddelade att fastighetsskatten skulle avskaffas, medan inkomstskatten fick vänta. Sedan dess har turerna avlöst varandra kring fastighetsskatten.

Och dagens huvudledare i DN skriver att han gör självmål, ja att hela alliansregeringen gör självmål, men att detta främst är finansdepartementets fel:

Hanteringen av fastighetsskatten och sprickorna i det tidigare så framgångsrika allianskonceptet är två uppmärksammade exempel. Nu riskerar även försvarsbudgeten och förmögenhetsskatten att spä på missnöjet.

Så har då kanske regeringens succéminister istället blivit alliansens fiaskominister. Sjölander tycker dock att ledaren i DN är ute fter att skapa en syndabock för regeringens gemensamma misstag. En som i motsats till DN är nöjd med regeringen är den gamle moderatledaren Ulf Adelsohn. Och lite rolig är han allt, den gode Adelsohn:

Kritiken mot att före detta Thailandambassadören Jonas Hafström (tidigare moderat) blev ambassadör i Washington blev därmed hård, men när Gunnar Lund (s) nästan samtidigt fick posten i Paris hördes inte ett ord. Jag kan också lugna DN med att, bortsett från landshövdingejobbet, har jag personligen fått alla andra tyngre uppdrag av socialdemokratern

Personligen tycker jag att Anders Borg mycket väl kan få gå. Men helst ska han följas av resten av den arbetarfientliga alliansregeringen. Och att Ulf Adelsohn förmodligen är helt rätt ute. De rika, överklassen, de med stora förmögenheter, de med stora hus, de är säkerligen nöjda med alliansregeringens politik.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati: , ,

Advertisements