Högerextremt våld

Det högerextrema våldet ökar i Ryssland. Mycket oroande och mycket obehagligt för de drabbade. Det största problemet i Ryssland är dock inte högerextrema smågrupper. Det är en högerextrem, korrupt och förtryckande regim. Som stöder sig på en ”demokratisk” författning och en ”fri” marknad som delvis utarbetas av rådgivare från väst. Så regeringarna och makthavarna i väst är också delvis ansvariga för situationen i Ryssland.

Även i Sverige påstås det högerextrema våldet öka. Det är inte sant när man tittar på statistiken som BRÅ leverar varje år (tidigare var det Säpo som skrev rapporterna). Men det som händer är ändå väldigt allvarligt.

Under helgen som just gått överföll högerextremister förbipasserande på Järntorget och Brunnsparken i Göteborg med knivar och andra tillhyggen. Detta har delvis framställts i media och av polisen som bråk mellan vänsterfolk och högerfolk. Vilket är helt fel. Att påstå att det är så är att försöka förminska högerextremisternas våld och urskulda det med att det ändå bara handlar om två extremistgrupper. Men så var inte fallet.

Polisen jämför också, helt korrekt, med det brutala överfallet på helt vanlig människor vid Stigberstorget häromåret. Där högerextremister svårt misshandlade ett antal personer utan någon som helst koppling till vänstern. Likadant denna gång. Högerextremister har knivhuggit personer som bara passerat. Personer utan kopplingar till vänstern. Att media (i dett fall GP) väljer att fokusera på nåt som faktiskt inte hänt är bedrövligt. Dessutom anlitar man en s.k. ”expert”, Magnus Sandelin. (artikeln finns inte på nätet)

Jag har ingen aning om vem det är och bara det visar att han inte är någon form av expert alls. Han påstår att den antifascistiska vänstern och nazismen har närmat sig varandra ideologiskt. Jag förstår inte hur det s kunna vara möjligt. Och det bevisar att karln faktiskt inte begriper det här. Han är allt annat än en expert. Att han tycker sig se liknande metoder från gängen ser han som ideologiskt närmande. Vilket trams. Så korkat.

Hur är det då med liknande metoder. Det finns vissa likheter när det gäller hot mot enskilda. Därvidlag har han rätt. Jag tycker att sådant inte hör hemma bland antifascister. Men att försvara sig mot överfall är helt riktigt. Liksom att protestera mot nazister när de delar ut flygblad. Och att då försvara sig mot våld.

Men jag har aldrig hört talas om att vänstern överfallit förbipasserande på gatan med knivar och andra tillhyggen som högerextremister gör. Vänstern har aldrig utfört några mord och våldsbrottsligheten i vänstern är så låg att den inte ens redovisas längre i BRÅ:s årliga rapport.

Och det dåd mot McDonalds som Sandelin gör stor affär av har den antifascistiska vänstern tagit avstånd från.

Vänstern kämpar för utvidgad demokrati och anser inte att det vi har nu är en speciellt bred och lyckad demokrati. Jag är inte överens med anarkister om hur en utvidgad demokrati exakt ska se ut. Men vi är överens om riktningen. AFA som sådant har väl ingen åsikt om detta. Då det är en rörelse som arbetar med i huvudsak antifascism, inte med att presentera ett politiskt alternativ.

Dessutom tror jag att man ska inkludera rörelser som AFA och RF i bredare samarbeten. Jag tror att inkludering är ett bättre sätt att minska våldsamheter än exkludering och stigmatisering. Samtal är bättre än utfrysning. Vi har alla mer gemensamt med AFA än vad vi har olikheter i åsikter.

Samma gäller dock inte för högerextremister. Där är det faktiskt mer som skiljer den vanlige svensken från deras åsikter än vad som förenar. Ändå tror jag även här att det i vissa sammanhang är bättre med dialog än konfrontation. Men jag tycker vi alltid ska demonstrera mot dem när de delar ut flygblad och försöker sprida sina sjuka åsikter.

Läs mer om rasism och nationalism
Läs mer om den syn på anarkism jag företräder

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anna-Lena Lodenius

  Hej!

  Ja är det inte tragiskt med alla dessa ”experter” som inte pratar med dig innan de skriver?
  Skämt åsido.
  Ska nästan bli lite kul att se hur den här boken bemöts.
  Och jämföra lite. Möjligen är den oändligt mycket bättre än min, har inte läst den än men de ligger här på skrivbordet.

  Han har för övrigt inte heller talat med mig. Men det kan jag leva med.

 • Anders_S

  Jovisst är det för jäkligt;-)

  Jag ska läsa boken. Men jag tror den är usel. Man kan inte göra sig en bild av vänsterextremt våld utifrån McDonaldsfallet som ju är mycket otypiskt och dessutom utan stöd i de autonoma/anarkistiska kretsarna.

  Det är ju intressant dessutom att RF enligt uppgift tagit avstånd från AFA:s attack mot migrationsdomarens hem.