Rödeby inte vilket samhälle som helst

(Artikeln skriven med anledning av några artiklar i GP, som tyvärr inte finns på nätet)

Inte på något sätt. I Rödeby har ett ungdomsgäng i åratal trakasserat en familj. I Rödeby har en 15-åring blivit nerskjuten med hagelbössa. Bara dessa händelser gör att Rödeby inte är som vilket samhälle som helst.

I Rödeby får ett parti som är fientligt mot allt avvikande, mer än 10% av rösterna. Ett parti som i hela Sverige har stöd av cirka 3% är alltså rejält mycket större i Rödeby. Ytterligare en sak som gör att Rödeby inte är vilket samhälle som helst. Inte vilken by som helst.

Rödeby är speciellt. Rödeby har ett stort inslag av högerextremister. Det har länge varit känt som en nazisthåla. Rödeby avviker.

Högerextremismen, med dess förakt för svaga, dess förakt för det avvikande är en starkt bidragande orsak till att trakasserierna mot en lätt förståndhandikappad ung man kunnat pågå så länge. Högerextremismen är en bidragande orsak till det hat, de hot och de trakasserier mot olika människor som fortsätter i Rödeby. Inser man inte detta kan man inte gör något åt situationen i den lilla Blekinge-orten.

Det är samma parti som nu vill sprida sitt hatiska budskap över hela landet. Samma rasister, samma fördomsfulla och hatiska typer som delvis orsakat tragedin i Rödeby, vill nu skapa liknande tragedier i resten av landet.

För att bemöta dem ska vi prata om deras ekonomiska politik, deras familjepolitik och andra sociala rättvisefrågor. Vi ska prata om deras konservativa syn på kvinnor och deras reaktionära syn på jämlikhet. Vi ska prata om deras arbetsgivarvänlighet, deras arbetarfientlighet. Deras uppmaningar till egoism. Sverigedemokraterna vill inte lösa arbetarklassens problem. De vill skapa ökat förtryck av den svenska arbetarklassen.

Sverigedemokraterna bekämpas i vardagen.
Borgarmedia om högerextremism och våld: DN1, DN2, Sydsvenskan, SVD, DN3, DN4
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Mia

  En mycket tänkvärd vinkling!

  Jag har inte kollat om dina siffror stämmer, men gör de det så borde det leda till eftertanke hos någon i alla fall. Politikerna borde också våga lyfta upp problematiken i ljuset precis som du skriver.

  Mia

 • Tomas

  Att Rödeby är en intolerant bondhåla har även jag fått erfara. Jag flyttade från Svalöv för några år sedan och bodde då granne med en viss Herr S Olsson, idag boende i Lanskrona. Där gjorde han succé vad det gäller mobbning av en alkoliserad äldre man, han lät sina små grabbar kasta lera och sten på mannens fönster, ringde på dörren och sprang därifrån. När jag fråga vad det var frågan om svara han ”det är bara en jävla alkoholist, och om du bryr dig händer samma sak dig”.Han fick gubben vräkt för att han hadde jagat barnen, och när han var borta fick dom en ny att trakassera, en äldre dam med rullator. Det sluta med att SO blev vräkt och flyttade till L-krona där han startade sin politiska karriär inom SD. Jag flyttade sedan till baka till blekinge i närheten av Rödeby och fann att samma inställning till utslagna frodades även här, bland mina vänner. Då jag är sjukpensionär sedan några år har jag fått försvara mig mot påhopp och kränkande uttalanden av folk jag trodde jag känner och värre blev det när Alliansen gav sig på dom sjuka och handikappade. Att Regeringspartierna göder denna förtalskampanj är nog den störta katastrofen, dom leker med elden när dom hetsar mot sjuka och handikappade. Jag hoppas dom inser vad det är på väg, innan det är försent.

 • Erik Hellsborn

  Påstår du på fullt allvar SD skulle glädjas tragedin i Rödeby, och dessutom vill verka för att fler sådana händelser ska utspela sig i framtiden?
  Att en vuxen och politiskt påläst människa kommer med sådana påståenden känns obegripligt för mig. Såvida du inte är skvatt galen så tror jag nog att du drar en medveten lögn vars enda syfte är att svartmåla SD.

 • Anders_S

  Erik: Jag har aldrig påstått att Sd gläds åt tragedin i Rödeby.

  Men jag menar att SD:s intoleranta attityder mot avvikande bidrar till det vi sett i Rödeby.

  Och vill man öka intoleransen i samhället (vilket SD vill) bidrar man till att skapa fler situationer som den i Rödeby.

 • Jimmy S. Windeskog

  Vad jag har förstått så är den mobbade pojken själv Sverigedemokrat – kanske därför man gav sig på hans familj?

  Hur skall du få in det i den konspirationsteorie Svensson?

 • gunhild

  ”Det är samma parti som nu vill sprida sitt hatiska budskap över hela landet. Samma rasister, samma fördomsfulla och hatiska typer som delvis orsakat tragedin i Rödeby, vill nu skapa liknande tragedier i resten av landet.” helt otroligt! inte minst med tanke på att du själv kritiserat både polis och sociala myndigheter i fallet?

 • Janne

  Att under åratal bli trakasserad på detta primitiva och usla sätt, kommer naturligtvis förr eller senare att ge eko.
  Vilket det nu har skett.
  Familjen har gjort otaliga polisanmälningar, men inget har hänt.
  Dom sociala myndigheterna har inte heller dom agerat.Dom fick ingen som helst hjälp att lösa detta problem.
  Naturligtvis är det mycket tragiskt för alla inblandade att det skulle behöva gå så här långt.
  Men att åtala denna man är dock helt felaktigt.
  Hela hans familj har lidit nog och han bör omgående försättas på fri fot!
  Vandalerna bör dock naturligtvis åtalas, det är ju dom som är skurkarna i det här fallet.
  Efter dödsskjutningen så återvände dom och vandaliserade åter familjens bil.

 • Pingback: Trakasserande ungdomar inför rätta - ingen lösning | Svensson()

 • Ingvar

  Skitsnack!
  Det har inte med politik att göra överhuvudtaget.
  Det fattar ju vem som helst.
  Nu går 51-åringen fri och ska betala skadestånd. Nu är det dags att rannsaka de sociala myndigheterna och polisen för att de inte fick tummarna loss förrän det var för sent. Varför ska de gå fria?