Demokratiskt Kuba?

En liten hälsning till de av mina vänsterkamrater som anser att Kuba är demokratiskt. Det är det inte. Det är inte okej att fängsla folk för att de demonstrerar. Oavsett om vi anser att de som demonstrerar har fel eller rätt. Det är inte okej. Oavsett om de är svenskar eller kubaner, de som demonstrerar. Det är inte okej, oavsett om det är nyliberala borgararslen eller vad som helst. Det är inte demokratiskt.

Läs också: Solidaritet och kritik utesluter inte varandra

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Demokratiskt Kuba?”

 1. Äntligen får jag läsa ett inlägg med vänsterinriktning med fötterna på jorden och hänsyn till mänskliga rättigheter! 🙂 Önskar att flera tar ditt exempel. Nota bene- det är inte ironiskt menat, även om jag inte hör till vänstern.

 2. Jag har ännu inte lyckats ta ställning om Kuba. Jag tycker om deras valsystem som tycks bättre än det svenska men kan inte förstå hur F Castro utan antidemokratiska medel kan sitta år efter år och sedan komma att efterträdas av sin bror.

  I den har saken är det lika svårt att ta ställning eftersom våra svenska medier inte skulle ge en saklig framställning av ärendet. Därför kan man inte bara ta det de skriver som hela sanningen rakt av.
  Tänk dessutom på att Kuba är under stark press från USA som gärna skulle vilja omstörta landet och dessutom aktivt stödjer oppositionella i Kuba. Därför finner jag det försvarligt att vara extra vaksam mot oppositionella i nuvarande läge.

  Läs Brottsbalken 19 kap. ‘Om brott mot rikets säkerhet’ och inse att Kuba inte agerar på annat sätt än vad Sverige, enligt lagstiftningen, skulle göra i samma spända situation.
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1962:700

 3. Om jag kan skriva exakt likadant om Israel för samma typ av handling måste jag också kunna skriva detta om Kuba.

  Den andra artikeln jag skrivit och hänvisar till är lite mer analytisk och nyanserad.

  På samma vis har jag gjort med Israel-inlägget.

 4. Anders:

  Tack för ett bra inlägg om Kuba.

  Magnus Berg:

  Varför har du inte lyckats ta ställning om Kuba? Det kan knappast vara brist på information, och gillar du inte den borgerliga pressens ensidiga rapportering kan du läsa vänsterbloggar och alternativa medier som är kritiska mot Kuba. Min blogg är en sådan, och Anders är en annan, och ingen av oss kan beskyllas för att demonisera Kuba eller sprida borgerlig propaganda.

  För faktum är: Kuba är inte demokratiskt. Det är inte demokratiskt med ett enpartisystem, och det är inte demokratiskt att spärra in folk i fängelse för deras politiska åsikter, oavsett om vi delar dessa åsikter eller inte. Accepterar man den relevanta kritiken mot Israels brist på demokratiska fri- och rättigheter, så måste man också utvärdera Kuba efter samma måttstock, precis som Anders riktigt påpekar. Du ursäktar Kuba med att de befinner sig under hård press från USA, vilket möjligtvis är en förklarande faktor för dessa de facto inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter.

  Men Israel använder i princip samma argument för sina övergrepp och hänvisar till att de är utsatta från yttre hot från arabstater och Hamas när de sätter demokratiska fri- och rättigheter ur spel. Vad är skillnaden mellan dig som ursäktar Kubas brist på demokrati med hänvisning till yttre hot och en Israelvän som ursäktar Israel med liknande argument?

 5. Väldigt bra inlägg Anders! Kuba är inte demokratiskt som du säger och jag tycker det är skönt att inte alla socialister är totalitära. För att riktig demokrati är när alla får vara med och bestämma oavsett åsikter. Absolut demokrati är när man kompromissar fram förslag där socialister, liberaler och konservativa samverkar och gör det som är bäst för landet i fråga och inte för sig själva.

 6. Bra rutet, Svensson!!!

  Vi är (faktiskt) många socialister som INTE ser på Kuba genom rosafärgade glasögon. Allt är givetvis inte svart/vitt, deras demokratiska processer på lokal nivå är t.ex. fascinerande. Men til syvende og sidst är en diktatur alltid en diktatur. Och diktatur är INTE acceptabelt.

  Det är dags för svensk demokratiskt och frihetlig vänster att ta tydlig ställning MOT Castros regim.

Kommentarer inaktiverade.