Det har lugnat ner sig i Danmark

Kravallerna i Danmark har upphört. Det finns flera orsaker till det medan en bidragande orsak till att det inte uppstått fler kravaller är att polisen slutat att rutinmässigt visitera ungdomar utan brottsmisstankar på Nörrebro i Köpenhamn. Det är naturligtvis en vettig åtgärd då dessa visiteringar upplevts som provocerande och inhumana av många ungdomar. De har också varit en direkt utlösande orsak till kravaller.

En annan sak som kanske förlängde kravallernas förlopp och gav dem ny näring var de helt oacceptabla utvisningar som danska staten vidtog mot de personer som mordhotat tecknarna av Muhammedkarikatyrerna som ursprungligen publicerades i Jyllands-Posten. Utvisningarna har kritiserats starkt av den danska vänsterorganisationen Enhedslisten. Kanske är det som Jigenius skriver i Göteborgs-Posten att karikatyrerna aldrig borde ha publicerats:

Tecknaren Kurt Westergaards vid det här laget världskända Muhammedkarikatyrer har publicerats i tre omgångar. Det kan ligga nära till hands att tro att det rör sig om samma etiska och publicistiska övervägande vid alla tre tillfällena. I själva verket handlar det om tre helt skilda redaktionella beslutssituationer.
När Jyllands-Postens kulturredaktion ursprungligen beställde och offentliggjorde teckningarna var syftet att väcka debatt och att diskutera frågor som terrorism och integrationen av flyktingar i det danska samhället.
En god aforism lyder: Efterklokhet är en exakt vetenskap. Det hade varit bäst om Jyllands-Posten aldrig hade publicerat teckningarna. Inte för att man inte fick publicera dem, utan för att de vid en redaktionell bedömning inte höll måttet, de var grova och provocerande. Av debatten har framgått att många andra tidningar inte skulle ha publicerat dessa teckningar om de ursprungligen haft tillgång till dem. Nå, detta är en ren bedömningsfråga och Jyllands-Posten fattade det diskutabla beslutet att publicera.

När Jigenius menar att det var fel att publicera karikatyerna pratar han alltså i citatet ovan om den första publiceringen. Men han menar att den senaste publicering i en mängd tidningar är ännu mer felaktigt för den gjordes bara i demonstrativt och provokativt syfte. Direkt kontraproduktivt menar. Det går att försvara tryckfrihet och yttrandefrihet utan att bete sig så omoget menar han.

Intressant?
Borgarmedia: Politiken1, Politiken2, SDS, HD1, HD2, Politiken3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • youhann

  Jaha, du missar den viktigste orsaken helt och hållet: lovet är slut och de flesta är tillbaka i skolan igen 😉

 • Anders_S

  youhann: Ja det har säkert betydelse. Om det är så är det inte underligt om jag missar det. Jag vet inte när det är skollov i Danmark.

  I Sverige är kravaller vanligast i juni och augusti. När ungdomar är lediga från skolan men föräldrarna inte lediga från arbetet.

 • Kenneth

  Du synes altså det er i orden at samfundet retter ind efter kriminelle, ved at stoppe visiteringerne?

  Hvad er der uacceptabelt ved udvisningerne? De 2 tunesere er IKKE danske statsborgere. Et stort flertal i folketinget har vedtaget en paragraf der giver mulighed for at udvise folk administrativt i s?¶rlige tilf?¶lde. Det kaldes demokrati! Jeg går ud fra at selv Sverige kan n?¶gte mennesker adgang til landet hvis der er den mindste mistanke om f.eks mordplaner eller terror? I nogle tilf?¶lde er udvisninger simpelthen det eneste middel vi har, da vores strafferammer ikke afskr?¶kker visse typer af hårdkogte udlandske kriminelle!

  Til sidst: Historien vil vise at publiceringen af Muhammedtegningerne var det bedste der kunne ske for frihedsrettighederne i Europa (og måske andre steder også)!
  At man i Europa i 2008 kan v?¶re imod dette er ganske ud over min forstand!

 • Anders_S

  Kenneth, jag anser att det är fel att rätta sig efter kriminella. Men jag tror också det finns fler alternativ än de två du sätter upp:

  ”Du synes altså det er i orden at samfundet retter ind efter kriminelle, ved at stoppe visiteringerne?”

  Jag tror man kan välja andra alternativ än något av dessa två.