Dödad FARC-ledare orsakar spänningar

Colombia har vid en bombräd på ecuadorianskt territorium dödat FARC-ledaren Raul Reyes. Detta har lett till att Ecuadors president Correa kallat hem sin ambassadör från Colombia samt dragit ihop trupper mot gränsen till Colombia. Hugo Chávez i Venezuela har också dragit ihop trupper vid den colombianska gränsen och utvisat Colombias ambassadör från landet. Colombia anklagar Ecuadors regering för att ha samröre med FARC.

Som jag ser det är det hela iscensatt av USA:s hejdukar i Colombia för att destabilisera den ecuadorianska regeringen, som ju för en politik som liknar Venezuelas. Man har med flit angripit Ecuador i ett försök att provocera för att på så sätt orsaka problem för regeringen Correa i Ecuador. Det hela handlar alltså om ett imperialistiskt försök att destabilisera de radikala regimerna i Venezuela och Ecuador. Det är i det ljuset de starka reaktionerna från Venezuelas och Ecuadors regeringar ska ses.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN1, PDK1, PDK2, DN2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Klart att det är. USA drömmer inte direkt om ett helrött Sydamerika, och kryper det ”röda giftet” sedan upp i Mellanamerika så vet ju ingen hur det kan sluta.

  Inte första gången ”The land of the free and home of the brave” lägger sig i Sydamerikas business med massor av fyllda liksäckar som följd.

 • Elake Måns

  Eller är det så att Ecuador har samröre med terroristorganistionen FARC då ledaren befann sig på ecuadoranskt territorium.

 • Alexandra

  Obehagligt… Colombias mördadmilitär har tidigare varit över gränserna, många gånger, åt både Venezuela och Ecuador. Bland massgravarna vid gränsen mellan Ecuador och Colombia, finns ecuatorianska bönder. Många mord på opositionella colombianer i flykt har skett i Venezuela (Cucut?° ligger precis vid gränsen). Nu får det vara nog. En stat som förföljer, mördar, och tränar paramilitärer till att attackera sitt folk har tydligen inga gränser, här är problemet den colombianska staten i sig. Och de som stödjer dem militärt.

 • Paulistano

  USA är inte inblandat. Från Colombiansk sida har man av naturliga skäl länge velat döda Reyes och de andra sex i FARC’s ledning – inte så konstigt med tanke på att de leder en terrorrörelse som utför mord och kidnappningar på colombianskt territorium för att sedan gömma sig på andra sidan gränsen. Först nu har man lyckats. I sammanhanget är det inte heller konstigt att ecuadorianerna länner sig kränkta, och kanske inte heller att Chavez försöker avskräcka en liknande händelse på Venezuelansk mark. Men varför håller Hugo Chavez en tyst minut för en död FARC-ledare?? Tidigare har han förnekat allt samröre med en korrupt terrorrörelse som har som mål att störta latinamerikas äldsta demokrati.

 • HB

  Chavez och Correa bör låta befria Colombia.

 • ronald sander

  Det är beklämmande att läsa samma gamla visa från USA-hatarna.
  Samma galma reflex som har återkommit sedan 60-talet. faktum är att FARC kidnappar, dödar, destabiliserar och håller stora delar av den colombianska befolkningen som gisslan. Nästan hela colombianska befolkningen är tacksamma för att ha fått en plågoande mindre.

 • Anders_S

  Vilka USA-hatare? För jag är då ingen sån.

  Och ja, FARC är ingen trevlig organisation. Det förändrar inte att regimen i colombia faktiskt är lika dålig. Eller att det hela är en provokation. USA hatar ju ecudaor och venezuela.

 • sergio

  Det är beklämmande att läsa samma gamla visa Ronald ”Reagan” Sander.
  vist är det korrekt att gå in i Norge och bomba?
  Eller att Norge går in i Sverige bara lite och bombar i ringa mängd‚Äù vist går det bra‚Äù

 • sergio

  paramilitärerna, på egen hand eller i samverkan med armén, mördat minst 15 000 människor sedan 1980-talet. De olika paramilitära förbanden lade ner vapnen i en process som avslutades 2006. Det finns dock flera rapporter om att många före detta paramilitärer ägnar sig åt organiserad brottslighet och fortfarande begår politiska mord. På föreningen Offer för statligt våld i Colombias hemsida anklagas dessutom landets armé för att ha mördat 950 människor sedan 2002.
  I Colombia pågår en avmobilisering av högermilisen även kallad paramilitärer. Det är åtminstone vad svenska SIDA och sex svenska riksdagspartier påstår stödja. Stödet är redan uppe i 100 miljoner kronor. Det handlar om en högermilis som under de senaste åren har begått fruktansvärda brott mot befolkningen. Det är grupper som tack vare den svenska insatsen nu har fått en legal status och därmed obehindrat kan fortsätta sin terrorverksamhet nu inte bara i Colombia utan även i Venezuela.

 • Gustav

  Jag fattar inte riktigt ditt inlägg, Sergio. Menar du att det är fel att avmobilisera miliserna eller att det inte görs alls, trots fagra ord? Och legal status, är det som milisgrupp, eller vad? Som jag fattat det hela handlar kritiken som hörts väl främst om att man ger amnestier, istället för att försöka finna de som gjort sig skyldiga till brott… samt att korruption gör att milisledare kommer i maktpositioner efter avvecklingen.

  Sen undrar jag lite om hur FARC kan vara ”lika daliga” som den colombianska staten, som Anders skriver. Vad levererar egentligen FARC till befolkningen som inte regeringen gör? De är väl knappt mer än en brottsrörelse med vissa territoriella ansprak numera? Man bör väl betrakta det ur det perspektivet – om man nu tvingas välja mellan odjur bör man ju finna den sida som ger det mindre hemska utfallet i stort. Inte stödja meningslös ”kamp” för kampens skull som jag tycker att det verkar som flertalet FARC-supportrar gör (inte för att det behöver finnas nagon i denna diskussion, men men…).

  Att det är galet att tränga in i andra länder och bomba hur som helst är ju däremot självklart.

 • Pingback: Ny kris i Sydamerika « Trottens Betraktelser()

 • sergio

  Det finns inte en riktig avmobilisering, paramilitärerna här fött en täckmantel antingen här de gått in i den Colombianska armen eller arbetar som vanligt för de korrupta politiker eller narkomafian
  Dessutom de som har begått grova brott mot de mänskliga rättigheterna är fria
  Rättssamhället?

 • daniel

  har du något som helst argument för att USA ligger bakom (förutom ”klart att det är” som nicklas så skarpsynt uttrycker det)?

 • Alexandra

  ”bör man ju finna den sida som ger det mindre hemska utfallet i stort.” Det blir då inte statens sida, då de faktiskt står för ca. 40 % av kidnappningar/avrättningar/mord och deras hantlangare paramilitärerna för resten upp till 75%, gerillorna för 25 % enligt Juridiska korporation, olika juristgrupper, 2002-2006). Sen är det ju så att en kula är en kula, oavsett var den kommer ifrån så dödar den.
  USA är väl inblandad i och med sin direkta militära stöd till Colombias stat och militär närvaro i regionen, inklusive gränser.

 • Gustav

  Det handlar inte bara om antal liv som går tillspillo – vad erbjuder FARC folket i övrigt? Har de möjlighet att styra landet bättre och har de stöd av folkflertalet? Jag tvivlar. Visst är det rätt cyniskt, men när man har valet mellan att ge stöd åt en gerillarörelse som inte verkar ha några som helst vettiga mål och en stat som faktiskt garanterar en hel del grundtrygghet och rättigheter åt stora delar av befolkningen, vad är då att göra? Det verkar ju vara en positiv utveckling i landet om man ser till en längre tid.

  Uribe har ju uppemot 80% ”approval rating” nu, i år, vad jag kan läsa hos BBC, så det verkar som om regimen är populär även om den nu skulle vara hemsk i sin policy… jag tror inte man skall svart- eller vitmåla någondera sidan för mycket, men statistiken verkar ju ge fördel etablissemanget.

 • sergio

  Snälla BBC och CNN är dina källor, fox news också?
  Har ni inte om ordet kontrollera källan .
  Det verkar som att några lever in The MATRIX.

 • sergio

  Det som Uribe har att erbjuda är krig, krig för USA räkning.
  Ni kan gissa varför.

 • Gustav

  Vilka källor rekommenderar du? Jag har bilden av att BBC > CNN >> Fox News vad gäller saklighet, men du kanske har ett bättre förslag? Jag tänker iaf inte lita till socialistiska gäng av det slag som vanligtvis hetsar mot Colombia utan att göra helhetsanalyser…

 • sergio

  Det var massakern av sovande gerillasoldater i ett läger i Ecuador som nu sänker alla ansträngningar som gjordes av Frankrike och Ecuador för att få fri den tidigare gröna presidentkandidaten Ingrid Betacourt. Farc-ledaren Raul Reyes befann sig 2 km in i Ecuador för att förhandla med fransmännen och ecuadorianerna om ett frisläppande av Betancourt när colombianska regeringsstyrkor ledda av USA:s underrättelsetjänst bombade sönder deras läger.

  Allt tyder på att de diplomatiska kanalerna som Reyes och Frankrike använde sig av kommit till USA:s kännedom, och utnyttjas av Uribe för att torpedera en överenskommelse.

  Massakern och att colombianska militära styrkor gått in på ecuadoriansk mark har gjort många rasande. Inte bara Chavez och Correa som nu stängt alla diplomatiska kanaler med Colombia, utan även Brasilien, Argentina och Chile. För att inte glömma Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner som avslöjade att Frankrike haft kontinuerliga samtal med FARC-ledaren Raul Reyes och att tre fransmän befann sig nära FARC-lägret för att förhandla med Reyes.

 • Jose

  För det första så ÄR FARC guerillan Terrorstämplad.. den fakta går inte att neka MEN vem stäplade organisationen??? Hur starta FARC.. Tror ej att dom bara vakna en dag o ville pang panga massa människor… FARC startade som ett uppror mot den Sken demokratiska regeringen som lever efter antiken och gammla kast system där dom rika har alla rätt och fattiga ska ta i sked med vacker hand… likt sveriges adel och bönder system..

  Nu vet vi varför farc bildades Exakt som i kuba med fidel castro… bara att colombias regering inte ger upp och inte guerillan heller och detta har resulterat i oändlig civila mord som är väldigt hemskt…
  Majoriteten av folket är bakom guerillan istället för regeringen det är bara att medierna visar helllre dom få rika som skriker ute på gatorna i hundratals om att dom inte vill ha mord mer medans tusentals marcherar och visa FARC sitt största stöd.. Minoriteten har alltid haft media med sig så vi ser va dom vill va vi ska se…

  hoppas detta besvarade många frågor..