Håkan Blomqvist om relativism i GP

Historikern Håkan Blomqvist svarar idag Daniel Levin angående anklagelserna om historierelativism:

Det är en ovanlig erfarenhet för mig att brännmärkas för ”urskuldande relativism” vad gäller kommunistiska regimers förtryck. Under snart fyrtio år har jag varit engagerad inom den antistalinistiska vänster som fick alla sina anhängare i Sovjet och Kina skjutna eller fängslade. När Levin putsade på sitt partimärke samlade vi andra in pengar för sovjetiska dissidenter och polska Solidaritet. Min forskning och mina böcker har i stor utsträckning kretsat kring det stalinistiska förtrycket och vad det gjorde med och mot människor. Mina invändningar har inte riktats mot Levande historias framställning av förtryckets gräsligheter vilken jag tvärtom betecknat som dess starka moraliska sida.

Håkans svar går på samma linje som min egen kritik av Daniel Levin för att vara ohederlig vad det gäller angreppen mot Håkan Blomqvist. Istället för att be om ursäkt för sitt uppenbara övertramp väljer dock Levin att ducka, att ge Blomqvist rätt, men försöka låtsas som att han inte ändrat sig. Det hade varit bättre och hederligare om han rakt upp och ner bett om ursäkt.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anders

    Det är inte konstigt att Blomqvist fortsätter med samma kritik som du då ni är partikamrater.

    Varför ska Levin be om ursäkt när den självgode Blomqvist raljerar vad han gjorde när ”Levin putsade partimärken”

    Denne Blomqvist som fortfarande hyllar Lenin och Trotskij, vilka båda var massmördare och hårda cyniker.

  • Pingback:   Vi är emot all kampanjhistoria — Mullvaden()