Det är klart mördare ska ut på gatan igen

Det begås cirka 100 mord och dråp i Sverige per år (de senaste åren något lägre) och den siffran har varit konstant sen 1970-talet enligt BRÅ. Antalet mord per 100 000 invånare har legat på samma siffra sen 1700-talet enligt tidskriften Forskning och framsteg. Återfallsmördarna är väldigt få, cirka 10% av alla dömda mördare kommer att mörda igen och de återfinns främst inom den organiserade brottsligheten samt bland psykiskt störda personer. Seriemördare (när man mördet tre eller fler personer) är i stort sett okänt i Sverige. Thomas Quick är väl den ende och många ifrågasätter att han faktiskt är en seriemördare. Det vanliga mordet i Sverige är att en berusad karl slår ihjäl en annan berusad man.

Ur samhällets synpunkt är det därför helt logiskt och rationellt att mördre släpps ut för att arbeta igen. Återfallsrisken är liten och det är onödigt att använda skattepengar för att hålla en person inlåst, som inte behöver vara inlåst.

I fallet med 42-åringen i Engla-mordet har han tidigare inte varit dömd för mord utan för olika typer av sexuella övergrepp och våldtäkter. Återfallen bland denna typ av brottslingar är högre och förmodligen kan en längre inlåsningstid vara en bra metod i dessa fall. Naturligtvis kombinerad med terapi och behandling.

Så självklart ska mördare såsom de som är skyldiga till mordet på Kungsholmen, mördaren i Rödeby-fallet och Englas mördare (om han kan anses frisk) få komma ut i samhället igen för att kunna arbeta och betala skatt. Risken för att de ska begå nya mord är i stort sett obefintlig.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SDS1, SDS2, HD1, HD2, Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nilsson

  Ja det är beklämmande att läsa hur du spottar på mördarens offer! Du måste ha ett sadistiskt stråk i dig som hånar offerns anhöriga genom ditt okunniga och enfaldiga svammel.
  För det första är du okuning och ohederlig med fakta.
  Att blanda ihop impulsbrott som dråp och mord som ex Rödeby och Kungsholmdådet med sadistiska sexualförbrytares gärningar är direkt korkat.
  De mördare/dråpare som sällan eller aldrig återfaller hör första gruppen, dvs fyllebråk, slagsmål på stan etc.
  Däremot finns det ett antal återfallsförbrytare och dubbelmördare i den andra gruppen. Att på ett enkelspårigt och slentrianmässigt sätt hävda att ALLA mördare skall släppas ut i samhället igen är farligt dumt och kränkande för mördarnas offer och anhöriga.

 • Nilsson

  Vad gäller tramset om att mördaren kan släppas ut om han anses frisk nog är för mig obegripligt? Det finns ett antal männiksor idag ute i samhället som varit intagna för ”vård” för att sedan släppas ut som ”friska” och som sedan återfallit både i sexbrott och mord.Rättpsykiatriskvård som begrepp och vårdform bör helt avskaffas, istället bör interneringsstraffet återinföras och detta kombineras med psykiatrisk vård under strafftiden. Vid bedömingen om brottslingen bör ges nåd/ släppas ut efter 2/3-delar bör utfallet av behandligen bedömas. Är brottslingen dömd till livstid och inte visar tecken på förbättring så ska han givetvis hållas inlåst resten av sitt naturliga liv.
  http://www.dt.se/brottsplats/veckansfall/article296324.ece

 • Anders_S

  Nilsson: Nu säger jag ju inte att alla ska släppas ut hur som helst vilket du ju uppenbarligen insett och då skrivit en kommenetar till. Jag anser inte att det hela är oproblematiskt men har valt att inte problematisera just utsläppandet av psykiskt störda brottslingar i detta inlägg.

 • Stefan Dedalus

  Bäste Svensson.

  Bifogar ett inlägg som publicerats på annan plats, innehållande en diametralt motsatt position:

  Kroppar utav inkompetens

  ‚ÄùJag serverade honom mat en timme innan Engla försvann. Han åt sin biffstek och drog iväg och gjorde en sådan där förfärlig sak‚Äù

  – Leif Persson, Lappens vägkrog, Hedemora.

  Rubriken gör sig bättre på engelska‚Ķ Denna text skrevs till största delen ursprungligen natten till 14 april, i stark affekt, innan identiteten på den häktade lämnades ut av i stort sett idel media, och redan 10/4 misstänkte jag att indolent polis kanske missat en del väsentligheter när ledtrådar omhöljs med damm‚Ķ

  *

  Den auktoritet som är ansvarig för att mordet på Pernilla H var på väg att bli ett ‚Äùcold case‚Äù, är indirekt ansvarig för Englas mor får genomgå en av de vidrigaste av förpliktelser: att begrava sitt eget barn.

  Givet att 42-åringen [LC66], är gärningsman [proactive event agent, PEA], och att densamme är identisk med PH:s mördare, kunde kontrafaktiskt hans karriär ändats långt tidigare.

  Men. Sverige är en rättsstat in hollow; sparivrigt resursbristande. Killen var ju en självklar kandidat långt innan, i Hellgren-fallet, och enligt en reporter från Dalarna var det länsgränsen(!) som stoppade det kosmiskt dåliga skämt som kallas svensk polis (rikskrim lär även ha varit inblandat). 35 minuters bilresa på riksväg 80 från Falun mot Sandviken, i Storvik, Gästrikland, bodde den välsnidade pusselbit som först nu ‚Äì av en amatörfotografisk slump ‚Äì passar in i bilden. Men ‚Äù‚Äì Nä hörrni kollegor vi topsar väl några uteliggare i Falun, va?!‚Äù Ridå.

  Sannolikt har gärningsmannen så pass psykopatiska drag, att han skulle hamna högt i PCL-R score (Psychopathy Check List), och jag spekulerade i veckan med ett par kollegor att först när överbevisningen tornar upp sig, kommer dådaren att falla till föga. Jag fick rätt: Dessa individer är oftast inte sjuka, utan har parat med abnorm sexualdrift (oftast) ett personlighetsmodus med helt eller delvis renons på empati och impulskontroll. Hög grad av narcissism, god maskhållare med ingen eller liten nervositet i pressade lägen; en hyperegoperson i ett perpetuellt NU, och en stegrad lust att träda över. Snart. Igen. Nu.

  Oftast har sedan psykologer med svårartade Freudkomplex ‚Äùförklaringar‚Äù, som taskig barndom & gissade ‚Äùövergrepp‚Äù uzw (de brukar humma ömsint i friteve), vilket rakt kausalt skulle göra majoriteten av mänskligheten till sexslaktande pedofiler. Alla med psykopatiska drag blir inte mördare, och alla mördare är inte nödvändigtvis psykopater. Psykopatifallenhet är spårbart även hos unga individer (Viding 2005, Glenn 2007), varför det skulle vara intressant att studera gärningsmannens etologihistoria, eller på svenska, beteendebakgrund.

  Early days yet, men familjen (brodern) beskriver uppväxten som ‚Äùhelt normal‚Äù, med heltidsjobb ‚Äù‚Ķjobbade så mycket som reglementet tillät‚Ķ‚Äù; alltså en helt vanlig beskrivning på en helt vanlig svensk knegare. Eller? Hade han inte hamnat snett eftersom han var lastbilschaufför? Snedare p g a det täcka könet inte visade den uppskattning LC66 tyckte han förtjänade? Är inte Storvik, men ni hör ju på namnet, ett utsatt område värdigt rejäla statliga satsningar? Vi anar diskriminering och mediell kränkning lång väg här. Jag väntar på tevesoffexperternas ujjanden.

  Sociopat(er) var/är faktiskt ett bra begrepp, då den moralblinde individen mentalt alltid är i predispositivt läge att ställa sig utanför normer, regler, lagar etc, men inte alltid hamnar i ett brottsregister. Termen används faktiskt exempelvis i USA ännu (Lykken 1995), där vänsterakademiskt korrektiv ännu inte är förhärskande, och etologiskt skulle man kunna se det som en slags artskillnad. Det finns (självfallet) oenigheter och akademiska diskrepanser rörande Psykopati, Sociopati och APD (Antisocial Personality Disorder); inte endast begreppsmässigt.

  Dr. James Blair, Unit on Affective Cognitive Neuroscience på National Institute of Mental Health, MD, menar att det finns forskning som är hack i häl på psykopater, att en diagnos är inom räckhåll. Detta får förvisso en filosofisk dimension‚Ķ (Vad är sjukdom?).

  – Mådde du inte jättedåligt när du tog strypgrepp på småtjejerna? Påverkade skräcken i deras stelnande ögon menligt ditt pizzasug? Vilken färg vill du ha på din Mac när du får ditt pojkrum när vi vårdar dig?

  Straffet i min värld? The retributive argument blir här: Livstid utan benådning om omständigheterna förefaller giltiga – att LC66 gjorde det.

  För att det skall falla ut någon som helst samhällelig ‚Äônytta‚Äô, och här löper jag risk att bli kallad utilitarist, föreslås konstant psykiatrisk evaluering; lumbalpunktion, EEG-studier, signalsubstanskoll, go-no-go tester m m; delinkventen som forskningsunderlag; blott reducerad till det objekt han själv har behandlat andra som. Skillnaden stavas Rättvisa som Justice.

  ‚Ä¢ Avtjänas på ett research-plant företrädes vis på en lämplig ögrupp i Vita Havet, en myggtät arkipelag; lokaler finnes att hyra.
  ‚Ä¢ Pros –Minskade kostnader, då etablering av crime prevention franchise-industri skapar klinikjobb i Ryssland (P C Jersild håller inte med, jag vet) med licens från och styrning/administration i Sverige; avvikelsefaktor närmande sig noll, och framför allt, ungarna ‚Äì och vi andra – kan gå mer fredade.
  • Cons – NONE.

  LC66 var intressant i utredningen, Jan Trygg, utr chef i PH-målet var inte fel ute 2003 när AEA bedömdes kapabel till liknande framtida dåd, och nej, oj vad rätt han hade. Så varför gjordes inget? Enligt SvT fanns det matchbart DNA, och filen låg enligt uppgift ouppmärksammad p g a ‚Äì varför är jag inte förvånad ‚Äì resursbrist.

  Rättssamhället valde här med lättjefull inkompetens att offra ett barn för att lösa ett äldre fall. Resurs sa Kling, brist sa Klang.

  Vad sysslade polisen med medan mappen kallnade? Jagade fulla dalkarlar med avvikande HBT-syn? Bevakade rabida småglin vid något omistligt sportevenemang kallad högriskmatch? Kollade så att ingen körde 96,2 km/h på god nittioväg?

  Övertid och attityd leave-no-stone-unturned kanske kunde ha gjort att Engla trött men lycklig fortfarande än i dag skulle styra hem från sin fotbollsträning.

 • Å ena sidan: ”Återfallen bland denna typ av brottslingar är högre och förmodligen kan en längre inlåsningstid vara en bra metod i dessa fall”
  men å andra sidan: ”Så självklart ska mördare såsom de som är skyldiga till mordet på Kungsholmen, mördaren i Rödeby-fallet och Englas mördare (om han kan anses frisk) få komma ut i samhället igen”

  Har du valt att inte vara konsekvent också ? För att inte problematisera läsarens önskan att förstå ?

 • Anders_S

  Fattar Inget: Det är ingen motsättning mellan de två meningarna. Efter avtjänat straff ska de komma ut. Helt logiskt. Och jag anser att vissa brot bör dömas hårdare än idag. Vilket inte står i motsättning till att folk efter avtjänat straff ska släppas.

 • Gunnar

  Du pratar som du har forstand.
  Om ”endast 10% aterfaller” och vi har 100 mord per ar sa betyder det att 10 stycken mordare som kommer att upprepa sina dad slapps ut varje ar i genomsnitt. Efter 5 ar har vi alltsa 50 stycken mordare losa som kommer att morda igen.
  Det betyder att manga manniskor far satta livet till for att Sverige tycker det ar battre att slappa ut dessa monster an att se till att dom aldrig mordar igen.
  Gunnar

 • Anders_S

  Gunnar, du räknar dåligt. Av 100 mord och dråp (slarvigt skrivet av mig i inlägget) är enbart cirka 70 egentliga mord resten är dråp (kolla hos BRÅ). Av dessa mord begås kanske 5-10 av organiserad brottslighet. 20 stycken är män som slår ihjäl sina fruar/sambor/flickvänner.

  Det rör sig alltså om cirka 5-7 personer per år som återfaller i brott varav 2-5 personer tillhör den organiserade brottsligeheten och åker ut och in i fängelser. I din beräkning tas ingen hänsyn till dessa personer som alltså döms med jämna mellanrum för mord. Din siffra blir på grund av detta helt överdriven. (Sen dör ju folk ockås. Bland yrkeskriminella är dödligheten stor, likaså bland missbrukare som ju är den vanliga typen av mördare)

  Det finns alltså inte 70 mördare bara för att det finns 70 mord.

  Och verkligheten talar ju sitt tydliga språk. Oavsett vilken typ av straff Sverige haft så har vi haft samma andel mord. Sen 1700-talet 1 mord per 100 000 invånare. Lagstiftning, hårdare straff etc har ingen som helst bäring på antalet mord följaktligen. All statistik från USA tyder på samma sak. Vi kan inte påverka antalet mord genom lagstiftning om olika typer av straff. Andra typer av brottslighet går däremot att påverka.

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/29/vad-vi-kan-lara-om-brottslighet-fran-usa/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/03/28/vad-vi-kan-lara-om-brottslighet-fran-usa-fallet-chicago/

 • Karbid

  Kan inte påstå att Svensson säger något respektlöst eller kontroversiellt. Givetvis ska en brottsling komma ut efter avtjänat straff. Sedan kan man förstås diskutera strafflängden.

 • Egoman-49

  Självklart måste vi skydda oss mot människor som enbart ser till att deras egen drift och lust går över styr. Att tro att terapi eller fängelse kan bota onormal sexdrift är för mej ett skämt! Om vetenskapen/sjukvården med rättstvång kan plocka bort den kromoson i hjärnan som styr detta fenomen så skulle vi få ett mycket säkrare samhälle. Nu är väl detta inte möjligt, trots att människan kan medicinskt åstadkomma nästan vad som helst…. så vad har vi för val att skydda oss för människor med abnorma sexmissbruk?
  Vad gjorde att Engla inte fick komma hem tryggt, och vad är det som gör att oskyldiga inte kan få njuta av livet? jo ett alltför slapphänt, felprioriterande och spekulerande rättssystem! Skydda alla oskyldiga människor från abnorma galningar. Bygg livstidsanstalter och jag menar livstid. Det kostar inte en bråkdel att driva dessa, om möjligt spartanska anstalter, mot vad det kostar sammhället att låta dessa galningar gå lösa. Vi slösar våra (skattebetalarnas) resurser på massa nonsens mm mm. För att få ett tryggt samhälle måste mesarna rensas bort från de bord som bestämmer! Det räcker nu ! Låt oss om möjligt ha tilltro till de som bestämmer. Gör något!!!!

 • Magnus

  ”Seriemördare (när man mördet tre eller fler personer) är i stort sett okänt i Sverige.”

  Underbar kommentar som helt punkterar din argumentation. Det är som att säga ”det vi inte ser eller har sett finns inte”. Frågan är hur kul det är att gå till de drabbade och säga att era anhöriga blev mördade därför att vi inte trodde att seriemördare fanns…..i Sverige i alla fall. Pinsamt! Dedalus inlägg genialt 🙂

 • Filosofen

  Nilsson är beklämmande att läsa. Vi har inte dödsstraff och vi bör därför inte ha livsstids fängelse heller. Självfallet skall denne mördare få en andra chans att komma tillbaka till samhället som alla mördare, skattesmitare och andra brottslingar.Och detta inte av ekonomiska skäl utan av etiska skäl. Att internera denne mördare på livstid vore att moraliskt handla som mördaren själv. Tror att de flesta förstår detta om än kanske inte Nilsson.

 • Puppe

  FEL! Mördare ska inte alls ut igen, faktum är att alla våldsbrottslingar borde förses med särskild utskrivningsprövning. Om man från rättsvårdande myndighet inte kan garantera att personen inte kommer att begå nya våldsbrott med 99.99% säkerhet så får de sitta kvar ett år i taget till dess att en sådan garanti kan lämnas. Om det innebär att de blir kvar för gott så, ja då får det bli så. Samhället kan aldrig ta på sig ansvaret och riskera att någon råkar ut för något igen från dessa personer.

 • Jag håller med på sätt och vis: Såklart man skall få komma ut igen efter avtjänat straff- att mord sedan vara tidsbestämts istället för livstid kan jag också gå med på – säg 20-150 år kanske ?

  För psykikts sjuka så är vård ok, MEN om dom anses tillräkneliga och passerar sin ”särskilda proövning” innan motsvarande strafftid har gått ut så skall dom sitta av resten i vanligt fängelse.

  Att däremot hänvisa till låg återfallsfrekvens (låg torde f.ö. i dessa sammanhang vara 0,1 – 0,001% – inte i hela procenttal iaf) är fel. All de offer för brott håller nog knappast med om att dom skall få leva resten av sina liv i skräck bara för att staten skall tjäna ngn korna eller ha ngt slags ideal att alla kan bli rehabiliterade…

  /K

 • Stefan Dedalus

  Efter litet egen research menar DN 080415 att den namngivne LC66 är (och var) skriven i Torsåker, inte som tidigare angivits Storvik, utan ca 10 km sydväst om, och på nästan samma avstånd från Falun. Hittade bostadsadressen & med hjälp av proxycheck stämmer orten. Så.

  Detta ändrar inget i sak, och i dag (16/4) avslöjas att de maskeradfigurer som imiterar polisiär auktoritet hade flera möjligheter att ringa in den nu häktade; bl a ett tips från en bekant, i DN kallad Rolf. Polisen tipsades anonymt november 2006 ang. PH-fallet 2000, tipset lär enligt Dalapolisen lämnats till PH-fallets spaningsledning, där det till slut hamnade i runda arkivet. Hoppsan.

  /*tagit bort information som jag fann irrelevan och onödg. */ #AS

  Om LC66 vid frågestund skulle få höga PCL-R-poäng, kan Ni räkna med att han har inget att erkänna förrän han om så synas medelst nya bevis.

  My Justice: Redan vid första domen följande första & andra händelsen borde en rättsstat markera tuffare, seriell påföljd (tillämpas sällan eller aldrig); ex mellan 48-96 mån fängelse är rimligt. Men vi har ju rättsrea i det här landet. Andra voltan skulle slå än hårdare, & 3rd strike hade sparat människoliv. Men, detta är min contrafactual wishful thinking, so‚Ķ

  Snacket om att DNA-testa varje enskild individ ter sig något överdrivet, men nu i hysterin när media & övriga megafoner brutalt väckts ur sin törnefria rödrosa slummer, gapas det hej vilt, alla slår ifrån sig och rusar omkring som rävstressade höns.

  Jimmy Fredriksson söker övertyga på ledarplats i GT 16/4 och vill damma av Alf Svenssons DNA-deklarationsobligatorium som dynar från Lindhmordet. Argumenten ekar, han försvarar våldsmonopolets utövare – ‚Äùöverarbete, trötthet‚Äù, och eftersom LC66:s brott inte i JFs ledare hos lagens längre arm ansågs som ‚Äùtillräckligt‚Äù grova(!): 4 domar på 3¬? år summerat som 32 månaders bruttotid för idel sex- & våldsbrott mot dels flickor under 18 år; vilka är intressantare än dylika kriminella, och med tanke på allt kladd de lämnar efter sig torde jobbet dessutom vara, nja, enkelt? Under tiden fick den till sist aktuelle slaktmaskinen allt mer smak för sin sak.

  I debatten allt detta samtidigt som Rikskrims underrättelseavdelnings chef oroligt ömmar för tidigare straffade och pekar på integritetskränkande (surprise?) tänkande; så vi skall inte ha något register.

  1) Poliser som inte orkar eller kan sitt jobb skall byta yrke.
  2) En s k rättsstat vars myndigheter hittills ignorerar våldsoffer bör börja leva upp till storvulna ministerdeviser.
  3) Lär tyda tecken i barndomen, punktmarkera!
  4) Kom med fler förslag?

  JF har givetvis rätt när han menar att man måste sänka tröskeln (han skriver iofs höja, men jag förstår vad han menar‚Ķ) för DNA-tester, men tar i så han blånar. Mijailovics pku-prov lämnades ju ut, som han skriver, why the fuss‚Ķ

  Ett i mitt tycke sansare förslag, dels med tanke på databasstl, kostnader & admin‚Ķ:

  Samtliga individer födda före 1975 (PKU-gräns) med brottsbalksproblem får beroende på brottets art & grad vid häktning ev. även anhållan, lämna DNA samples, s k busig ungdom som når en viss strecktröskel (nivå kan väl diskuteras, men gruppvåldtäktssugen Biskopsgårdsungdom skulle exempelvis kunna räknas dit) får också lämna mens fritidsgårdsdebatterna intensifieras. Alltså, alla vistandes i Sverige är inte med i PKU-reg: Samtliga migranter skall (ock inom Schengensyndromets slagfälts angöringsplatser) lämna ‚Äì nu hör jag raspandet av slitna rasistkort dragas fram ur den smutsiga leken – ; då slipper vi id-problem vid asylproblematik och namn som Ahmed, Brynolf, Akbar-Rasheed, Sven-Winston eller Åsa-Nisse på en och samma individ.

 • Nilsson

  Re Filosofen! Självklart kan jag gå med på att sexmördare och pedofiler skall släppas ut igen om dom får flytta in hos dig och din familj, Eklund kan väl passa Bloggarens barn om han har några???….Näähäää..inte det….tänkte väl.
  För att vara allvarlig så kan absolut merparten av brottslingar släppas ut igen efter avtjänat starff, det jag pratar om är den lilla del som begår mycket grova brott, dvs lustdrivna mord alt. mord under inflytande av mentalstörning.
  Sådana personer som den sistnämda gruppen skall hållas instängda för alltid alt. tills de är gamla o svaga för att göra något. Detta är sunt bondförnuft och allt annat är bara dumheter och direkt ointelligens och produkten av för mycket politisk korrekthet, tvär har de flesta som förfäktar dessa flumåsikter aldrig eller sällan behövt möta verklighetens fula onda tryne.

 • Stefan Dedalus

  Bäste Svensson.

  Du gör helt rätt att redigera, after all, det är Din blogg, även om jag inte delar Ditt omdöme om irrelevans; men vem som helst kan ändå samla stat från pressen, och listan (Listan? Vilken lista?) på LC66:s track record kommer att bli längre. En Lågoddsare.

  Det är faktiskt litet kul att en vänsterman försvarar (jo, litegrann, va?) farbror Bängt.

  Syftet var ivf att tydliggöra pinsamheten som stavas svensk polis.

  vh S

 • Anders_S

  Dedalus: Om svensk polis är vi delvis överes. Kanske har jag en lite positivare bild än du har. Men jag är i grunden kritisk. Att listan på hans brott finns på andra håll är ett av skälen till att den inte behöver finnas i din kommentar.

 • Stefan Dedalus

  Oki, men hur ser Du på the Retributive Argument? Att även en utilitarist (om Du nu är en) måste ibland välja; LC66:s frigång och fortsatta dödandedrift – här måste man instrumentellt förstå psykopaten – (ex T Bundy slutade aldrig förrän sitt bokslut mot liemannen…) mot Englas mammas kyrkogång… och, oavsett ”sonandet”: är inte det beroende av lagstiftning? Ändra lagen så ändrar du moralen?

  vh S

 • Patrik

  egoman 49 äger denna dialog.

  solklart , överbevisade galningar, mördare skall rensas ut så
  vanligt folk kan känna sig trygga. ett enda återfall är ett misslyckande…..vem som helst kan bli nästa offer.
  Anders. din resp för offren och andra medmänniskor är ju usel.skäms

  MVH

  P

 • Nils Adamsson

  Det är klart att alla ska få en andra chans. Allt annat är patetisk hämnd och trångsynthet. Har man avtjänat ett straff ska det vara möjligt att göra en omstart.

  Det är klart att mördare ska få bli advokater, domare, åklagare, läkare och poliser. Lika klart är det att f.d våldtäktsmän ska få bli gynekologer eller jobba på kvinnojour. Har du avtjänat straff för våldtäkt och mord på småbarn ska man givetvis få möjlighet att arbeta på dagis. Lika självklart är det att en f.d nazist ska kunna få jobba i en synagoga som att en person dömd för hatbrott ska få jobba på RFSL eller att en sexdömd ska få läsa porrblaskor i finkan.

  Vedergällning är primitivt och kontraproduktivt. Det hjälper inte att stämpla de stackars brottslingarna för resten av livet. Låt dem komma in i värmen istället och ta del av gemenskapen.