Han hade kunnat vara dömd för två år sen, men…

Av det följer inte automatiskt att Engla hade varit i livet idag. Därför att en rättegång för två år sen för mordet på Pernilla i Falun hade kunnat innebära tre saker, inte bara de två som Maria Abrahamsson tar upp. Han hade kunnat bli frikänd, han hade kunnat dömas till rättspsykiatrisk vård eller till fängelse. I det första fallet så hade han varit fri och därmed kunnat mörda Engla i år lika förbannat. I det andra fallet hade han också kunnat vara fri och kunnat mörda Engla. Så det är alltså inte självklart att Engla levt om det blivit mordrättegång för två år sen. Troligt, men inte helt säkert.

Men det står helt klart att polisen begått ett antal misstag i de aktuella utredningarna och det är bra att detta ska utredas. Däremot är det inte så lätt att utkräva politiskt ansvar för något som polisen gjort fel. Detta därför att den politiska kontrollen av de olika självständiga polisdistrikten är mycket svag. Polisen fungerar i stort som autonoma organisationer som är helt oberoende av politiska beslutsfattare. Något som absolut behöver ändras. Den demokratiska och politiska kontrollen över polisen behöver helt klart stärkas.

Förvånansvärt nog är jag överens med Maria Abrahamsson när det gäller synen på polisfacket. De spelar ofta en negtaiv roll för utvecklingen inom polisen. De förnekar alltid att deras medlemmar ibland begår fel och tar till övervåld. De är i praktiken mot en vettigare bemanningspolitik inom polisen, där flest poliser jobbar när det mest behövs, dvs på kvällar inklusive lördagskvällen.

Även dessa missförhållanden tror jag kan avhjälpas genom en bättre politiskt kontroll av polisen samt en viss uppstramning av regelverket kring polisverksamhet. Det borde, precis om Abrahamsson och tillförordnade rikspolischefen Bengt Svenson föreslår, exempelvis finnas möjligheter för Rikspolisstyrelsen att ta över ärenden mot de lokala polismyndigheternas vilja.

Sen behövs ju också de tekniska och organisatoriska förbättringar som jag tidigare berört.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, DN3, DN4,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Han hade kunnat vara dömd för två år sen, men…”

Kommentarer inaktiverade.