Oppositionen i Libanon består inte bara av Hizbollah

I svensk media framställs striderna i Libanon som att det är Hizbollah som i strid med alla andra försöker ta makten. Det är helt fel. Oppositionen i Libanon består även av kristna grupper såväl som sunnirabaiska och drusiska och de är som Rawia Morra skriver eniga om riktningen och agerandet.

Det handlar inte om att det shiamuslimska Hizbollah försöker ta makten. Det handlar snarare om motsatsen, att den samlade oppositionen försöker förhindra en USA-orkestrerad kupp med mål att förvandla flygplatsen till en CIA-bas. För det är helt klart att Hizbollah skulle kunna ha tgait makten för länge sen omde ville. De är den militärt och politiskt starkaste kraften i Libanon och ingen annan kan mäta sig med dem.

Men som vanligt när det rör sig om Mellanöstern far media med en hel del osanna antydningar och oseriösa spekulationer.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DB1, DB2, DN, DN2, PDK1, PDK2,
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Perk

  Göra flygplatsen till en CIA-bas? Är du seriös? Det var ju Hizbollah som instalerat sina egna spionkameror på flygplatsen, skulle Sverige accepterat att Sverigedemokraterna satte upp kameror på Arlanda? Med flygplatsen nerstängd och den södra gränsen kontrollerad av Hizbollah så är det endast vägen till Syrien som är öppen. Syrien är ju, surprise, surprise, en allierad till Hizbollah. Men vissa vänstermänniskor är ju helt blinda för sanningen, allt som är emot USA är bra, även om det är extrem-religösa rörelser som vill tvinga på andra människor sina ideer.

 • Hizbollah är en terrorist stämplad grupp som får stöd av länder som Syrien och Iran, massvis med stöd. Hizbollah är ett parti och det enda partiet i Libanon som vägrade lämna in sina vapen efter inbördeskriget. Kristna, såväl som sunni och drusiska partier alla lämnade in sina vapen. Nog med det, Hizbollah med Iran bakom sig försöker skapa ett muslimskt ?° la Afghanistan av det vackra Libanon. Försöker du, i din artikel framstå Hizbollah som ett smuttskastat-syndabock i leken?

  Hizbollah är ingen syndabock, det är ett gäng huliganer som försöker vinna till sig makten med våld. Jag är så trött över att Libanon alltid skall förstöras för att sedan byggas upp igen, så mycket avundsjuka och hat av andra länder runt omkring som endast försöker ta kål på landet.

  Trodde aldrig jag skulle säga nåt sånt här, MEN nu kommer det: Jag hoppas djupt från mitt hjärta att Usa tillsammans med Israel och Frankrike räddar Libanon. Även fast det kan kosta oss liv men det ger oss definitivt en tryggare framtid. Eller för att förenkla det för dig Anders, lever du under en iransk-hizbollah kniv runt din strupe eller George Bush hängandes runt din nacke?

  Tänk på det, tänk på vad som skulle hänt dig (med ett kristet-ursprung från ett kristet land) om nu Sverige låg i mellanöstern.

  Må väl!

 • B.w

  Joseph är du så naiv. Du var säkert glad när den södra delen av libanon var ockuperad.

 • Pingback: Jinges web och fotoblogg - politik, mellanˆstern, sverige, mediekritik, foto, regeringen, v‰nster, tidningar, bˆcker » Media objektiva om Libanon?()

 • Hizbollah

  Som Anders_s sa, det är inte bara Hizbollah som står som ”protestanterna” som de kallar sig, Protestanterna innehåller Sunni, Shia och Krista.

  Men gissa vilka som anklagas för allt, jo Hizbollah eftersom dessa är ett hinder för Israel och USA.

 • Pascale

  Hej,
  Jag måste hålla med Joseph och Perk på det dom säger.
  Jag vet att Oppositionen inte bara består av Hezb Allah, men Hezb allah är de som leder allt detta, varför ska det vara okay att de går emot lagen hotar hela Libanon och sätter folket i fara när det finns ett bord som de kan sitta runt och diskutera allt detta, gud gav oss en hjärna och en tunga fär att tänka och prata. Att använda vapen är bara en svaghet. De vill inte diskutera de vill occupera Libanon precis som Israel en gång gjorde. Hezb Allah lovade Libanesiska befolkningen att deras vapen aldrig skulle riktasmot Libanon vilket det nu gör. Detta väcker ett stort hat hos Libaneserna mot Hezb Allah. När regeringen drog tillbaka deras utlåtanden så vill inte Hezb Allah sluta kriga ändå.
  Och så en massa tjat om att regeringen har stöd från Israel och Amerika, jag ser inte att AMerika eller Israel hjälper oss nu? Alla länder tittar på medans Libaneserna dödar varandra. Om regeringen hade massa vapen från Israel hade de idag kunnat skydda deras hem och sina familjer vilket de inte kan. Jag var ingen politisk människa inte heller angagerad i något politiskt parti men nu har jag en helt ny uppfattning om Hezb Allah och ser dem som Terrorister!!
  Ett parti som vill landet väl krigar inte och sätter folket i fara genom att bomba, döda och bränna ner deras kontor och hem. Detta är inte acceptabelt!!

  Den person som inte vart utsatt och inte har tillräklgt med kunskap om denna rubrik behöver inte skriva något!

  Heldre ser jag Libanon som ett framgångsrikt västerlänskt land än ett efterblivet diktatoriskt land so Iran eller Syrien.

  Tack…

 • Hizbollah

  Vill du veta vilka som går emot lagen? Jo det är ”regeringen”, denna ”regering” är en olagling regering sedan 2 år tillbaka, och flera gånger har Oppositionen begärt ett demokratiskt val.

  Oppositionen har vid flertals tillfällen sagt att de inte vill ha krig och vill disskutera istället.

  Hizbollah sa ju innan allt börja att ni har ingen chans så varför testa?, men vad gör regeringen? Jo endå förklarar dem krig.

  Vad tjänar Oppositionen på att ha krig? Om Hizbolla hade velat ta över landet så hade han gjort det för länge sen.

  Han har inte ens velat vara med i regeringen för att inte bli anklagad för att vilja ta över landet.

  USA och Israel skiter väll i alla libaneser, De tänker mäst på att få ett inbördes krig, sen så blir det lättare för dem att komma in i landet.

  De har gjort samma sak me Palestina, Irak och Afghanistan.
  Och om inte Regeringen vaknar i Libanon så kommer det bli samma sak där.
  I Palestina så är Fatah i konflikt med Hamas, vem vinner på det? Jo Israel

  I Irak är alla emot alla, vem vinner på det? Jo USA, för att ha en anledning att stanna kvar.

  I Afghanistan är regeringen mot Talibanerna, vilka tjänar på det? Jo USA

  Och du verkar vara libanes Pascale, kolla på ”O TV”, där är dem inte på någons sida och de låter alla komma till tals