Inte bara Schenström visar demokratiförakt

Utan det gör även andra företrädare för moderaterna, i alla fall enligt Maria Abrahamsson på SVD. Enligt henne tar inte Per Bill seriöst på sitt uppdrag i KU utan sysslar med pajaskonster, trams och sarkasmer. Det tycker jag verkar vara ett solklart fall av demokratiförakt. Nu menar Abrahamsson att också socialdemokrater lider av samma åkomma, demokratiförakt, och det kan säkert stämma, men hennes argument om att Berit Andnor skulle göra det är ganska svaga. Enligt det jag kan utläsa i Abrahamssons artikel så gjorde ju Andnor det hon skulle, ställde jobbiga frågor till Reinfeldt om varför denne uttalat stöd til Schenströms demokratiföraktande beslut om att inte komma till KU-förhören. Det var ju ett korrekt handlande och inte alls trams som jag ser det.

Att det handlar om demokratiförakt och att hela agerandet från Schenström kan skada demokratin i Sverige är det uppenbarligen inte bara jag som tycker, utan den åsikten delas av flera, däribland Göran Eriksson på SVD som skriver:

Det principiella problemet är prejudikatet. En person som har varit statens högsta tjänsteman tillåter sig nu att säga nej till att komma till KU och svara på frågor.

Exemplet kan åberopas av andra som vill undvika granskning i framtiden. Då har riksdagens kontrollorgan försvagats.

Precis, riksdagens kontrollorgan, där man komtrollerar regeringen, försvagas och då försvagas också demokratin. Detta är vad moderaternas attityder (och kanske en del socialdemokraters också) leder till.

Henrik Brors har dock säkerligen helt rätt då han anser att Reinfeldt inte komemr att prickas för nånting. Det tror inte jag heller. Han verkar inte ha begått nåt fel vid tillfället när Schenström söp sig full och hennes fel kan nog inte hlelr anses vara katastrofalt. Men deras demokratförakt är värre, det kan dock inte KU göra något åt. Ingen prick för demokratiförakt från KU alltså.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, SVD4, DN4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Martin

    Låt oss vara ärliga och erkänna att KU ÄR ett mediaspektal som blivit en arena att puckla på motsåndaren inför kamera så att en ljudbubbla på nyheterna i tv kommer till.

    Merparten av KUs anmälningar är trams, refererar inte till lagtext etc utan är bara trams. Som KU idag är uppsatt går det alldeles utmärkt att ljuga eller att undvika frågor. Detta utnyttjas av alla politiker oavsett färg. Ge KU tänder eller nöj er med hur det är nu. Det hjälper inte att gnälla bara för att smockan som just den du hejade på bara träffade luft.