Socialistiska Partiet säger nej till arvet efter Stieg Larsson

Men vi gör det genom ett politiskt ställningstagande för könsneutrala äktenskap och mot den gammaldags arvslagstiftningen i Sverige:

Stiegs böcker och artiklar riktade sig inte bara mot rasism och högerextremism. De vände sig i lika hög grad mot manssamhället och kvinnoförtryck. Många är de kvinnor – och även män – som lever tillsammans men av olika skäl inte ingått äktenskap och som drabbats av denna diskriminerande lagstiftning. Ja, människor av samma kön som lever ihop är inte ens tillåtna att ingå äktenskap.

och

Den otidsenliga svenska lagstiftning där äktenskapet ställs över alla andra parrelationer – såväl enkönade som samkönade – måste reformeras i grunden. Människor ska kunna leva ihop av eget val utan att riskera otrygghet och rättslöshet.

Dessutom tar vi förstås ställning mot högerextremism och rasism:

Vi vårdar Stieg Larssons minne bäst genom fortsatt kamp mot rasism och högerextremism och för ett samhälle som respekterar alla människors lika värde och rättigheter.

Socialistiska Partiets agerande visar också skillnaden på agerandet hos penninghungrande och karriärsugna borgare i den svenska riksdagen, som är beredda att inskränka demokratin, bara de kan fortsätta sin karriär och fortsätta inhösta den stora ekonomiska ersättning som riksdagsmän uppbär, och agerandet hos politiskt motiverade och ärliga politiker och fackliga förtroendemän.

Intressant?
I media: VK, DN, VF, AB, SVD, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Rena personval innebär korrupta politiker | Svensson()

 • Jimmy Windeskog

  Ja det är ju ganska rätt att ”säga nej” till pengar man inte har rätt till va?

 • Erland Larsson

  S.P. Hur har SP tänkt att en ny äktenskaplagstiftning skall se ut? Visst bör parterna vidtaga någon aktiv åtgärd själva.
  Stieg ville inte gifta sig trots många uppmaningar och han sa till mig (-03) att alla papper vara klara mellan honom o Eva.
  Pappa Erland

 • Anders_S

  Erland: Det första när det gäller en ny äktenskapslagstiftning är att samboförhållanden jämställs med äktenskap i arvsfrågor, försäkringsfrågor och ägandefrågor. För attd et ska vara praktiskt genomförbart behövs kanske en gräns för hur kort ett samboförhållande bör vara för att jämställas med äktenskap. En vecka kan inte räcka. Men ett år borde räcka. Så nånstans där emellan får man väl sätta en gräns. Frankrike har ett sånt system.

  Även samboförhållanden/äktenskap mellan partners av samma kön bör ha samma status. Samboförhållanden mellan syskon också. Det finns ju exemepl på gamla människor som levt hela sitt liv med sin bror eller sin syster. Sen när en av dem dör ärvs det mesta av avlägsna släktingar som man aldrig haft nån kontakt med.

  På längre sikt så måste alla typer av samboförhållanden och äktenskap jämställas. men då kommer vi inpå knepigare förhållanden där antalet partners kan vara fler än två.

  Men inget av detta förändrar hur Stiegs arv fördelas. Man kan inte lagstifta retroaktivt.