Ingen skulle gilla 44 meter breda gator

Stockholms trafikkontor har fel. Eller är det SVD:s rubriksättare? Det är sant att alla skulle få plats. Men väldigt få skulle gilla en så bred gata. Och väldigt få skulle gå på den inklusive väldigt få med barnvagnar. Därför att en 44 meter bred gata skulle upplevas som blåsig, öde och med för mycket biltrafik. Ogästvänlig helt enkelt.

Som fotgängare föredrar man ofta smalare gator. Andra Långgatan istället för Första Långgatan i Göteborg till exempel. Detta trots att den första har porrklubbar, retsuaranger, affärer och pubar. Den andra har restauranger och kontor. Första Lång är bred och har få intressanta skyltfönster. Annat är det med Andra Lång.

Det finns undantag, det är när trottoarerna är breda och det hela kompletteras med uteserveringar. Som Avenyn och Linnégatan. Genom att uteserveringarna finns blir gatan trängre och trivsammare.

Nej, folk skulle inte bli nöjdare med 44 meter breda gator. Snarare skulle folk vara mer missnöjda.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  Är inte avenyn cirka 40 meter bred?

 • Anders_S

  Daniel: Hur vore det om du läste lite bättre:

  ”Det finns undantag, det är när trottoarerna är breda och det hela kompletteras med uteserveringar. Som Avenyn och Linnégatan. Genom att uteserveringarna finns blir gatan trängre och trivsammare.”

 • Daniel

  Jag läste det, men det är ändå svårt att veta om den är 30 eller 50 meter bred. Det skrivs bara om breda gator, inte hur breda dom är. Mitt ögonmått är inte såpass bra
  För om 1:a långgatan ”bara” är 35 m bred så är det 10 meter som skiljer mellan denna gatas bredd och vad byggnadskontoret i stockholm säger vad en optimal gata ska vara.
  Därimot gissar jag att skånegatan i göteborg är 44 meter bred.

 • Pingback: R‰ntan upp - Allt blir dyrare | Jinges web och fotoblogg()

 • Gustav

  I Moskva har de ju mångfiliga, biltrafikerade gator som nog ligger i 44-metersklassen om inte ännu bredare. Det är visserligen rätt schangtilt och gör sig bra på flygfoto, men det är definitivt inte praktiskt 😛

  Avenyn är nära smärtgränsen tycker jag, den kan t o m kännas för tom ibland, när det inte är mycket folk i rörelse.

 • Anders_S

  35 meter och uthärdligt tråkig. Det är Första Lång.

  Vasagatan är också bred. men består i praktiken av tregator med träd emellan. Då tar man bort den negativa effekten av bredden.

  I Buenos Aires finns en gata som är 90 meter bred. Det kallr jag en verkligt bred gata.

 • Avenyn suger i vilket fall då folket mest består av boråsare och bondenassar från Hindås och Torslanda som är inne ”och gör stan”.

 • Lars

  ”Avenyn suger i vilket fall då folket mest består av boråsare och bondenassar från Hindås och Torslanda som är inne ‚Äúoch gör stan‚Äù.”

  Och hur skiljer sig dom fran goteborgarna :-)?

 • Gustav

  Haha… ibland ser man faktiskt såna där SMR-tomtar som står och säljar sina nazitidningar på avenyn. Men de brukar iofs stå blick stilla och inte våga tala med nån. De borde nog kunna kvala in som bondenassar!

  Weiron är högintellektuell i jämförelse!