Vad har USA för rätt att bestämma över andra länder?

Ingen alls förstås. USA är världsmotsvarigheten till skolgårdens skräck, mobbledaren som trakasserar alla som inte gör som han säger. Det gäller i Irak, Afghanistan, Somalia och Iran. Det gäller i Sverige (minns utvisningarna av egyptierna, frysningen av de oskyldiga somaliernas tillgångar och avtalet som lett fram till FRA-lagen) och i många andra länder.
För det första har alla länder rätt att skaffa sig kärnkraft. Det gäller Iran såväl som Israel eller Danmark. Jag tycker inte någon ska göra det, men det är varken jag eller USA som bestämmer om nåt land ska göra det.

För det andra, har ett land inte skrivit på icke-spridningsavtalet av kärnvapen har man också den formella rätten att skaffa kärnvapen. Jag tycker inte man ska göra det, men det är inte USA, som likt skolgårdsbråkstaken, som ska avgöra vem som få ha kärnvapen elelr vem som inte får ha. USA säger inget om Pakistans, Indiens elller Israels kärnvapen. Däremot en massa om kärnvapen i ett land som bevisligen inte har några, Iran.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Inte s Kl¸ftigt Carro! | Jinges web och fotoblogg()

  • Matteopolo

    Att USA inte sagt något om Israels kärnvapen är inte oväntat och inte så konstigt men USA hade faktiskt en hel del att säga om Indiens och Pakistans kärnvapenprov i maj 1998. USA var ett av de länder som reagerade allra hårdast efter proven, landet tog bland annat hem ambassadörer för konsultation och ??nledde ekonomiska sanktioner som upprätthölls under flera år.

    Sverige reagerade också men, precis som större delen av västvärlden, huvudsakligen med protester och några svbrutna biståndsprojekt. I Sveriges fall avbröt man biståndsprojekt men fortsatte att sälja vapen. Snyggt. USA hade åtminstone hyfs nog att under en tid begränsa försäljningen av alla sorters strategisk material till Indien och Pakistan.

    Personligen anser jag att det är förståeligt men problematiskt att vissa länder reagerade så hårt som de gjorde. Inget av länderna hade skrivit på NPT eller CTBT och hade därför rätt att provspränga kärnvapen, oavsett vad man tycker om det.