Demokratiskt experiment i Bolivia

Bolivia tänker pröva något som jag menar är en bra väg att kunna utkräva personligt ansvar inför väljarna av de förtroendevalda, oavsett partilojaliteter. Det man ska pröva är direkt avsättbarhet av presidenten och 8 guvernörer med hjälp av folkomröstning.

En folkomröstning som presidenten Evo Morales själv tagit initiativet till. Den ende presiedent jag känenr till som tidigare ställt sin egen post på spel på detta vis är en annan latinamerikansk vänsterledare, Hugo Chàvez. Jag tycker det säger en hel del om Chàvez och Morales demokratiska attityder och jag tvivlar på att Uribe i Colombia skulle våga sig på nåt sånt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Harriet

    Kan du förklara vad ALBA är för nåt? verkar vara nåt intressant initiativ att ställa sig oberoende av IMF, men vad jag kan se är det bara 3 länder med ännu? kan det funka? eller är det fler på väg?

  • Pingback: Lettland misslyckas - Bolivia lyckas | Svensson()

  • Pingback: Trottens Betraktelser » Reform för ökad folkmakt i Bolivia()

  • Det är i högsta grad intressant. Vad vi behöver är ju grundlig information om vad som verkligen händer i världen, och var får vi det? Jo, på nätet, givetvis; välgörande kontrast till det slapptyckeri som fyller ledarsidorna i våra tidningar, exemplifierad med en sakligt tunn avsnäsning av Chavez i Svenskan i dag. Man vill nämligen gärna bilda sig en egen uppfattning på saklig grund, och inte bara tycka som de resursförfogande Mästertyckarna i sina svepande, ideologiserande omdömen synes vilja kommendera oss. Avskaffa presstödet! Utvecklingen har kört ifrån. Så är inte minst en sydamerikanska demokratiseringsprocessen, med sina inslag av vänsterpopulism, en alltför allvarlig och intressant sak för att låta sig nöjas med den summariska analys och den närmast obefintliga rapportering som låter sig inhämtas från mediaetablissemangets intellektuellt underkvalificerade jäsmandarinat.

  • Pingback: En ny gryning för Latinamerika()