Lögner och propaganda från svenska medier

Pansarkolonn mot Tbilisi gapar SVD ut högst upp på sin hemsida. Vad jag förstår är det en lögn för på Politikens hemsida står följande uttalande av Georgiens biträdande inrikesminister att läsa:

»Jeg vil gerne berolige alle. Det russiske militær nærmer sig ikke hovedstaden«, sagde Ekaterine Zguladze på en pressekonference ifølge Reuters.

Ifølge AP er konvojen i stedet vendt om, og er på vej nordpå igen til udbryderregionen Sydossetien, hvor konflikten begyndte i torsdag.

Även andra svenska medier tycks köra fram samma lögn med stora bokstäver exempelvis Dagen och DN. Däremot är Sydsvenskan lite mer lågmäld. Det som de svenska tidningar som skriver att pansvargnar är på väg gör är att förmedla propaganda. Det har ingenting med nyhetsförmedling att göra. Både Rysslands och Georgiens regeringar förnekar att ryska trupper är på väg mot Tbilisi. Att då, i rubriker och artiklar, påstå att ryska trupper är på väg mot Georgiens huvudstad är inget annat än lögnaktig propaganda som visar hur lite vi kan lita på svensk medias nyhetsförmedling. Eller är det bara svår förvirring beoende på okunskap.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Pastor Z.

  Det har aldrig slagit dig att det ljugs ganska friskt i krig (det kallas propaganda)?

  Det sista jag skulle göra är att lita på uttalanden från Rysslands resp. Georgiens företrädare.

  Jag tror att fria journalister ger en betydligt mer korrekt bild av läget än vad diverse pressmeddelanden från de krigförande ländernas olika ministerium gör.

 • Så konrahenterna är eniga men sveriges fria journalister sitter inne med sanningen? Svenska medier är i särklass när det gäller falskhet, vilseledning och propagandisering jämfört med motsvarande engelskspråkig press. Som uteslutande svensk mediekonsument är man garanterad att fatta ingenting utan att förstå. Frågan är; slump, korrelation eller konspiration?

 • hejnar

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7558593.stm

  Jag gissar att du anser att bbc också är en högersida då. Soldater färdas på en huvudled som går mot tiblisi. För min del är det viktiga inte vart de är påväg utan att de klart har brytit vapenvilan. Men jag gissar att det skulle vara usa/israels fel, ellerhur?

 • Peter

  Är det månne denna artikel du syftar på?

  http://politiken.dk/udland/article551846.ece

  ”Russiske kampvogne k??rer mod Georgiens hovedstad”

  Min danska är inte lika bra som din. Kan du vänligen översätta?

 • Per

  På vilket sätt innebär truppförflyttningar att de har brutit vapenvilan?

 • Pingback: Förenklade analyser som bortser från oljan | Svensson()