Krisbolagens gemensamma faktor – Island

Flygbolaget Sterling Airways har gått i konkurs. Inte första gången visserligen, det hände för 15 år sen också. Det är trots detta ett anrikt bolag som härstammar från prästen Eilif Krogagers reseimperium kring Tjäreborgs resebyrå. Efter att för några år sen ha fusionerat med med Maersk Air (som ägdes av AP Möller Maersk) har dock Sterling varit ägt av olika isländska konstellationer.

Bolaget har alltså bollats mellan grovt skuldsatta isländska spekulationskapitalister. Och i och med den isländska totalkollapsen inom finans och ekonomi så har Sterling Airways inte längre förmåga att klara sig genom att bolla med sina skulder och belånade aktier hos de isländska ägarna. Spekulationskarusellen i den friaste marknadsekonomin, Johans Norbergs hyllade Island, drabbar så svenska, norska och danska resenärer på lite olika håll i världen.

Det är just Island som Sterling Airways har gemensamt med ett annat krisbolag, Carnegie. För Carnegie har också haft isländska ägare sen bolagets dominerande aktieägare Moderna Finance (hette tidigare Invik och ägdes av familjen Klingspor, innan dess ett bolag i Kinnevik-Stenbeck-gruppen) delvis köpts upp av två isländska spekulationsbröder. Detta är nu inte enda orsaken till Carnegies kollaps. Det finns en gammal dålig tradition av spekulation i bolaget, bland annat sen den tid då Erik Penser jobbade i bolaget och senare ägde hela företaget. Desssutom har Carnegie delvis kollapsat på grund av en jämtländsk spekulationskapitalist, Maths O. Sundqvist.

På börsen fortsätter dock spekulationen, precis som i andra länder, där Porsche skaffar sig allt större makt över Volkswagen och därmed över svenska Scania. Börsen stiger i dga, men det verkar vara en entusiasm utan förankring i verkligheten. Kanske tror spekulanterna att de befinner sig på Island, innan finanskraschen.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Copyriot, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, PDK1, PDK2, PDK3, SDS1, SDS2, SDS3, DN1,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Svar på “Krisbolagens gemensamma faktor – Island”

Kommentarer är stängda.