Storfinansens fiffelbolag granskas

Genom att Sverige nu skrivit avtal, lite i skuggan av finanskrisen, med de engelska skatteparadisöarna Jersey och Guernsey och ett antal andra skattesmitarländer så kommer den svenska storfinansens fiffelbolag, de så kallade Private Equity-bolagen att granskas nogrannare än idag. Dessa bolag, med de stora företagen EQT, Nordic Capital och IK Invest i spetsen använder nämligen skatteparadisen för att kringgå skattelagstiftningen i olika länder:

En bransch som systematiskt använder de liberala reglerna i skatteparadis är riskkapitalindustrin, det vill säga företag som Wallenberg­nära EQT, Nordic Capital och Industri Kapital. I stort sett alla de större svenska riskkapitalbolagen har sina fonder på öarna Jersey och Guernsey i Engelska kanalen.

En anledning är
att de svenska skattereglerna innebär att utländska investerare i riskkapitalbolagens fonder, som pensionsbolag, försäkringsbolag och banker, riskerar dubbelbeskattning om fonderna finns i Sverige.

”I dagsläget är det inte vi utan investerarna som kräver placering av fonderna i en jurisdiktion som de känner igen och som fungerar för investerare från alla länder och som innebär att alla parter skattar i sitt eget hemland”, sa till exempel Robert Andréen, grundare av Nordic Capital, i en intervju i Veckans Affärer i fjol.

Men placeringen av fonderna innebär också att nyckelpersoner i riskkapitalbolagen kan samla sin personliga behållning från fondernas vinstdelningar i egna bolag, så kallade general partner-bolag, på de aktuella öarna. Därifrån kan pengarna sedan slussas vidare till andra bolag i andra länder.

Det är denna verksamhet som i och med avtalet, nu kan granskas noggrannare. Som exempel på konstruktioner som kan vara skattemässigt tveksamma och som kan bli föremål för granskning, ger Veckans Affärer bland annat det upplägg Wallenbergarnas EQT har för ägandet av det stora städbolaget ISS:

Serviceföretaget ISS Facility Services omsatte uppskattningsvis 4,5 miljarder kronor 2007, enligt VA:s beräkningar. Bolaget ägs av två danska holdingföretag FS Equity and FS Funding (sedermera ISS Holding). I ägarlistan finns också två holdingföretag (S.A.R.L.) baserade i Luxemburg. Bakom bolagen står Wallenbergsfärens EQT och Goldman Sachs Capital Partners som 2005 förvärvade hela ISS-koncernen för cirka 50 miljarder kronor.

Liksom ägandeförhållanden i det företag för vilket socialdemokraten Jonas Morian är informationsansvarig, Attendo Care:

Vårdtjänsteföretaget Attendo Care ägs av riskkapitalfirman IK Investment Partners, tidigare Industikapital, och omsatte 3,2 miljarder kronor i fjol. På klassiskt riskkapitalmanér är IK:s fonder baserade i skatteparadis. Attendos vd Henrik Borelius har tidigare i VA förklarat att ägarnas upplägg beror på att man vill undvika dubbelbeskattning.

Utöver detta nämner tidningen också sådana företag som Finnveden, Ratos, 3i och det danska J. Lauritzen.

Det finns säkerligen gott om andra bolag också, troligen är de flesta kopplade till storfinansens olika spekulationsbolag, de så kallade Private Equity-bolagen. Som ofta i sig själva har mycket oklara och/eller komplicerade ägarförhållanden.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DI,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements