Vänsterpartiet banar väg för Sverigedemokraterna

Den nya politiska bilden i Sverige, med alliansen på den borgerliga sidan och med den ”rödgröna” oppositionen på den socialdemokratiska sidan har skapat vad som i praktiken är två borgerliga block med endast marginella skillnader i den förda/föreslagna politiken. Detta är något som kommer att öka det generella missnöjet med politiker i Sverige. Inte omedelbart, men när det går upp för folk att de två allianserna har en likartad politik. Vänsterpartiet har i praktiken gått med på en politik som innebär att förmögenhetsskatt inte kommer att återinföras och att en progressiv fastighetsskatt inte kommer att återinföras. Det rika skattefrälset kommer att få fortsätta betala alldeles för lite i skatt, medan vanligt folk får finansiera staten.

Vänsterpartiet har satt sig en allians där vi inte kommer att få se några förslag för att förbättra den offentliga sektorn genom att anställa mer människor. Inte heller kommer vi att få se några åtgärder mot den ökande privatiseringen. Vänsterpartiet har sålt ut arbetarklassen och alla vanliga människor. Möjligen kommer vi att få se en förbättring av a-kassan och sjukersättningen. Det är bra, men inte tillräckligt på något sätt. Nån vänsterpolitik är det inte heller. Fattiga, sjuka och arbetslösa kommer ändå att vara de som även i framtiden får betala dyrt för den borgerliga politik som även vänsterpartiet nu förbundit sig att föra.

Konsekvensen av detta kommer att märkas på ökat stöd för Sverigedemokraterna och om den svenska extremvänstern förmår presentera ett gemensamt valalternativ, en antikapitalistisk allians, också ett ökat stöd för extremvänsterns partier, Socalistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Kommunistiska Partiet.

Det ökade stödet för Sverigedemokraterna kommer att innebära att detta rasistiska och fascistiska parti tar sig in i riksdagen. Vänsterpartiet bär med sitt agerande ett stort ansvar för detta. Om vänsterpartiet istället för anpassning till socialdemokratin slagit in på en väg mot en radikalare politik och profilering så hade vänsterpartiet kunnat suga upp många missnöjesröster i arbetarklassen som nu istället kommer att gå till SD.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SVD3, AB1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Svårt att se kopplingen med att det är V-partiets fel att alla blir sverige demokrater. Klarar V att presentera ”minsta möjliga” av vad dom anser måste ändras på/beslutas och hur det ska betalas så kan det bli ett gynnsamt val för V. Ger dom sen bara fan i att ge sig in i skit frågor ämnade att så tve egg i koalitionen så kan nog arbetaren ha vunnit mycket på koalitionen ev vinst i nästa val. Ändra om i Sverige i alla skit ömnen kan V pyssla med valet efter det. När folk vet var dom går för.

 • ”Vänsterpartiet har sålt ut arbetarklassen och alla vanliga människor.”

  Oavsett vad man än tycker och tänker så är det väldigt starka ord. Och tror du verkligen att Socialistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Kommunistiska Partiet skulle innebära något som helst alternativ? 2010? 2022?

  Tillhör inte arbetarklassen gruppen ”vanliga människor” och tvärtom? :-/

 • Anders_S

  Jinge: Det är starka ord, men sanna. Nej, jag tror inte att SP, RS och KP utgör ett alternativ år 2010. Men kunde fransmännen växa (LCR/NPA) så kan vi kanske göra det om vi gör rätt.

  Vänsterpartiet är inte ett arbetaralternativ längre. Det är problemet. Men tyvärr finns inget annat heller idag. Därför kommer SD att gynnas av det hela.

 • Martin

  Jag tror det är mycket ovisst hur det kan gå. Det kan gynna vänsterpartiet, många som röstar på socialdemokraterna är inte helt nöjda med deras förda politik, men förr har det funnits klara taktiska själ att rösta på socialdemokraterna. Dessa taktiska själ fanns för att socialdemokraterna aldrig ville samarbeta med partierna på vänsterkanten och man var inte säker på åt vilket håll Miljöpartiet skulle liera sig. Nu finns inte den osäkerheten, nu blir det en koalition och de som önskar en vänstervridning av socialdemokratin kan rösta på vänstern utan att riskera något.

  Att den förda politiken blir mest borglig till sin karaktär är givet. Men om krisen håller i sig, så tror jag socialdemokraterna kommer att plocka fram Keynesianismen och det kan uppfattas som en vänstervridning som då faktiskt Vänstern kan få äran för. Det finns många scenarion där Vänstern kan gynnas, men risken är stor för en fortsatt högervridning av Vänstern.

 • Anders_S

  Vänsterpartiet kommer helt klart att få fler röster i nästa val. Det är jag helt säker på. Men på sikt – icke. Återigen, jmfr utvecklingen i Italien, Frankrike och Norge och vad som sen hände.

  Keynesianism fungerar inte på ett nationellt plan idag. Det är något som måsta göras på internationell basis. Det kommer inte att hända. Försöker Sverige själva går det åt helvete.

  Det hindrar inte att det är så kraven måste ställas. Men efetrsom kraven då inte går att uppfylla inom kapitalismens ramar, kommer kravet på ett annat samhälle att kunna formulears som en följd av dem. Det är det vi i den trotskistiska vänstern kallar övergångskrav.

 • Martin

  Hmm, sant keynsianism i form av mer A-kassa odyl funkar inte i Sverige idag, det vore att flytta pengarna direkt till låglöneländerna. Folk på A-kassa har inte råd med de produkter som våra huvudindustrier tillverkar. Byggprojekt kan vara en liten del som fortfarande kan fungera.

  Efter lite funderande kom jag fram till att det inte är orimligt att anta att SD gynnas av koalitionen. Många SD väljare kommer just från Socialdemokraterna och det är väl dessa som mest köpt sossarnas kommunistskräck. Det är de som lär fly högerut om de ser ett samarbete med ”kommunister”.

 • Misantrop

  För en ”konservativ” socialdemokrat ser det ut så här.

  Tidigare har valsedeln representerats av Erlander, Palme, Karlsson, Persson.

  I ett slag är det mångkulturella Mona Sahlin OCH en skällande kommunist OCH två beskäfiga trädkramare.

  Visst är svenska väljare hyfsat politikorienterande, och Palme var ju rätt egen, men nog kan det vara svårt att få med den grupp som har en mer identitetsrelaterat band till sitt röstande.

 • Anders_S

  Mer a-kassa har inget med keynesianism att göra. Mer a-kassa finns det inga hinder för. Däremot finns det stora hinder för stimulanspaket, stöd til industrin och liknande. EU:s regler, möjligheten att smita utomlands med kapital och så vidare.

 • Ulf Gustavsson

  ”Den nya politiska bilden i Sverige, med alliansen på den borgerliga sidan och med den ‚Äúrödgröna‚Äù oppositionen på den socialdemokratiska sidan har skapat vad som i praktiken är två borgerliga block med endast marginella skillnader i den förda/föreslagna politiken.”

  Är det då inte konstigt att svenskar till kanske 90% röstar borgerligt (enligt dig, jag tycker absolut inte vänsterblocket är borgerligt).
  Är det inte ganska förmätet av dig att dissa så många människor och säga att de röstar fel?

 • Martin

  Ulf,
  de som dissas är väl bara de som röstar på S och V i tron att det är vänsteralternativ. De som medvetet röstar höger dissas på helt andra grunder.

  Märklig kommentar dock, du menar att ett politiskt parti inte får hävda att de utgör ett bättre alternativ? Då tycker jag nog alla partier är förmätna.