Så Chavez är alltså ingen socialist?

Eller vad menar Per T Ohlsson och PJ Anders Linder med att hävda att socialismen inte vinner några val?

Nog för att en del av det som Ohlsson skriver om vänsterpartiet är helt riktigt och korrekt, men om socialdemokraterna och folkhemmet har de bägge fel. Socialdemokraterna är ju inte alls i folkhemmets mittfåra utan numera långt till höger om den. Till och med vänsterpartiet befinner sig numera till höger om denna mittfåra, genom att de accepterat tak på offentliga utgifter och andra nyliberala påfund i uppgörelsen med sossarna och miljöpartiet.

Det är denna allt tydligare högerprofil hos socialdemokratin och deras allierade som gör att de går kräftgång i opinionen. Knappast så mycket dock att det kommer på fråga att den borgerliga alliansen ska kunna sitta kvar efter nästa val. Även om en del optimister i den konservativa och nyliberala pressen gärna vill tro det.

Men rent generellt har Linder och Ohlsson förstås fel. Antingen i sitt påståenden om att socialism inte vinner några val eller så när de påstår att sådana som Chávez i Venezuela, Correa i Ecuador eller Morales i Bolivia är socialister. För antingen är dessa personer och deras partier inga socialister eller så är det faktiskt så att socialism kan vinna val.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge, Mullvaden,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, HD, AB, DN, Dagen,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Bloggosfären om valstatistik och Mona-intervju | Arvidfalk.se()

  • Peter Hanzon

    Vänstern i Sydamerika kan inte jämföras med den i Sverige.

    I Sverige måste alla politiska partier rätta sig in mot mitten. I Sydamerika kommer man ingenstans som politiskt parti utan tydlig profilering!

  • Nils Dacke

    Man kan inte jämföra Sverige med Sydamerika. De har ett skatteuttag som i vissa länder är cirka 10% Mot VästEuropas 42-55%. Det säger sig själv att de inte då kan betala för det som vi anser självklart ska bekostas gemensamt som vård, skola, infrastruktur, rättsväsende och försvar. De behöver gå MOT vänster utan att för den sakens skull bli socialistiska stater.