Förhållandena i Gaza blir allt värre

Den instängda civilbefolkningen får det allt svårare och besvärligare enligt FN. Al Jazeera rapporterar från ett samtal med John Holmes från FN:

John Holmes, the UN humanitarian chief, told reporters on Monday that officials believed as many as 25 per cent of the 548 people killed in the fighting were civilians and that Gaza’s health system, overwhelmed by the more than 2,500 injured, was ”increasingly precarious”.

”This is, in our view, a humanitarian crisis,” Holmes said. ”It’s very hard for me to see any other way you could describe it, given the conditions in which the population are living.”

Holmes added that ”cluster munitions are being used”, and that it was ”a fair presumption” that most of the civilians killed were women and children.

He also said there were fears that the humanitarian situation would further deteriorate as the strip, home to 1.5 million people, was suffering from acute shortages of fuel, food and medical supplies.

Situationen inom sjukvården är kaotisk och katastrofal, det har de norska läkarna åtskilliga gånger rapporterat och eftersom Israel förvägrar Röda Korset att komma in i Gaza så lär den inte förbättras.

Under tiden pågår gatustrider i Gaza City, som vanligt med dödade av ”friendly fire”. Förutom i Gaza City har också israeliska trupper synts i staden Khan Younis i södra delen av Gazaremsan. Protesterna i omvärlden från vanligt folk, bland annat från en del judiska organisationer och människor, mot Israels massaker fortsätter. Antalet civila offer för krigföringen ökar och den humanitära krisen förvärras än mer.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Rawia Morra, Queen of Light, Fredrich, Annarkia, Alliansupproret, Steve Lando, Hellman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Shira Raban

    Shimon Peres må levere fredsprisen tilbake. Hans utallelser og handlig er langt fra fredlig.Dette gj??r at fredsprisen til en verdigl??s, prestisjel??s metallbit hvis han får beholde fredsprisen.