Principiellt viktigt?

Hur kan rättegången mot The Pirate Bay (TPB) var principiellt viktig, som många hävdar när utgången förmodligen inte kommer att ha någon praktisk betydelse. Det är möjligt att Fredrik Neij, 30, Gottfrid Svartholm Warg, 24, Peter Sunde Kolmisoppi, 30, och Carl Lundström, 48 blir dömda för brott, det är möjligt att åtkomsten till TPB kommer att spärras från många svenska internetoperatörer. Men fildelning av material som vissa hävdar är upphovsrättskyddat kommer inte att upphöra ändå. Inställningen till upphovsrätt och fildelning kan man se som principiellt viktig, men rättegången kommer i praktiken inte att förändra någonting.

På nåt sätt känns musikbranschens försök att förhindra moderna tekniska möjligheter lite bakvänd. Om man accepterar upphovsrätten som sådan borde det vara bättre för branschen att bejaka nya distributionsmetoder och istället för att bara komma med repressiva förslag satsa stora pengar på att utveckla Spotify, Tunerec, last.FM, Itunes och liknande sajter. Där man antingen får tillgång till musiken gratis och reklamköparna betalar. Eller så betalar man en mindre summa för varje låt, en månadsavgift eller nåt liknande.

Att bemöta vad man anser vara ”moraliskt förkastligt” med bara repression leder ingen vart. Inte heller är det vettigt att överdriva de ekonomiska skadorna. För alla vet ju att det mesta av det som laddas ner skulle ingen gå och köpa eller se på bio om inte nedladdningsmöjligheten fanns.

Sen kan man ju också fråga sig om inte jag ha rätt att ladda ner alla skivor som jag idag faktiskt äger? Hur ska det kunna regleras? Jag har ju alla rättigheter i världen att kopiera mina skivor till min dator. Och hur gör vi med alla filmer som all vi svenskar faktiskt till stor del betalat genom subventioner? Böcker? Tidskrifter? Tidningar? Borde vi inte ha någon rätt till dessa verk när vi kollektivt finansierat dem?

Intressant?
Bloggat: Pragmatisk utopist, Swartz, Schultz,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, VG1, 2, 3, 4, DB, IDG1, 2, 3, 4,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”Sen kan man ju också fråga sig om inte jag ha rätt att ladda ner alla skivor som jag idag faktiskt äger? Hur ska det kunna regleras? Jag har ju alla rättigheter i världen att kopiera mina skivor till min dator. Och hur gör vi med alla filmer som all vi svenskar faktiskt till stor del betalat genom subventioner? Böcker? Tidskrifter? Tidningar? Borde vi inte ha någon rätt till dessa verk när vi kollektivt finansierat dem?”

  Bra påpekat. ”Faran” med nätet sett ur tidigare den tidigare hegemonins makthavare är ju också att möjligheten till kommunikation och samverkande sätter otroligt mycket ur spel som tidigare varit självklarheter. Efter Guillous värsta klavertramp (stöveltramp?) under Ipreddebatten hade jag en fundering på att dra igång en site för de – som jag – som trots allt brukar uppskatta Guillous litterära alster men som inte sympatiserade med hans åsikter som förlagsägare. Tanken var att ”fildela” fysiska föremål eller i varje fall underlätta för människor att dela med sig av sina Guillouböcker till andra. Ett slags stafettsystem för fysiska artefakter skulle man kunna se det som. Bara ett exempel på hur nätet möjliggör kommunikationen och organisationsstrukturen och dessutom är fullt laglig trots att Guillou ”bestjäls”.

 • En aspekt till på det hela är den skatt på lagringsmedia som S införde för att ersätta upphovsmännen för illegal nedladdning. De pengarna är en stor del av intäkterna för upphovsrättsmaffian. Jag utgår från att stoppas TPB och de får igenom IPRED så är det ok att avskaffa den straffskatten samt att de gärna återbetalar det de fått, i alla fall förutsatt att TPB blir skadeståndsskyldiga.

 • The king and his men
  stole a queen from her bed
  and bound her in her bones
  the seas be ours
  and by the powers
  where we will, we’ll roam.

  Some men have died
  and some are alive
  and others sail on the sea
  the keys to the grave
  and the devil to pay
  we sail to fiddlers green

  The bell has been raised
  from it’s watery grave
  can you hear it’s sepulchral tone
  the call to all
  lay heed the squall
  and turn your sails t’ward home

  Chorus’:
  Yo-ho
  haul together
  hoist the colours high
  heave-ho
  thieves and beggars
  never shall* we die

  Come one, come all and lets fight alongside oure Pirate friends from Thepiratebay.org

 • Pingback: Rättegången mot TPB - några aspekter | Svensson()

 • Pingback: Killar knullar mer än tjejer | ADHD och ADD()