Spelar TPB-killarnas skötsamhet någon roll?

Man kan tycke att den inte borde göra det, utan att rättegången ska kunna föras utan att ta hänsyn till sådant. Men så funkar det inte. Med en bristfällig vandel på andra områden ökar risken för att man ska bli dömd i rättegångar. Det är ett naturligt inslag i svenska domstolar där man bedömer olika personers trovärdighet. Med bristande skötsamhet (vandel) i exempelvis skattefrågor minskar en persons trovärdighet. Något som påverkar en rättegång, självklart.

I det här fallet så är det olyckligtvis så att detta påverkar mer än det eventuella problem som hackandet av Ifpis sajt var. En handling som väldigt många bloggare fördömt. Och som också fördömst av Sunde, en av de åtalade. Att i ett läge när man erkänner att en handling utförd av andra än de åtalade kan påverka rättegångens utfall tro att de åtalades vandel och uppfattningar i andra frågor inte påverkar rättegången är naivt.

Hade de tre (har fått kritik för att jag i mitt förra inlägg sa att alla fyra var TPB-killar) TPB-männen och den fjärde åtalade Carl Lundström haft ett fläckfritt förflutet hade detta varit mycket bättre än det är nu. Hade man dessutom uppträtt mindre arrogant och mindre utmanande hade läget också varit bättre. Finns man i ett smahälle får man faktiskt spela lite på detta samhälles villkor för att nå nån stans.

För fildelningen som sådan vore det ju bra om TPB frikändes. Tyvärr minskar den chansen på grund av de inblandades moral och åsikter i andra frågor. Det är olyckligt och vi kan bara konstatera att det är så och inget att göra nåt åt just nu. Däremot tycker jag vi ska diskutera det hela, för det har som sagt betydelse. Även om jag och de flesta kanske tycker att det inte borde spela nån som helst roll.

Intressant?
Bloggat: Erlandsson, ModerataKarameller,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tor

  Det finns en motsatt aspekt också. Om nu TPB var en affärsmässig verksamhet som bedrivs i vinstsyfte hur kommer det sig då att den drivits så slarvligt, att sajten tidvis legat nere på grund av bristande ansvar för den och att annonsörerna haft så svårt att få med killarna på att ta tag i sajten?

 • Martin

  Det kan ju tas i analogi med hur livet för vänsteraktivister är. Skulle det bli kravaller på en vänsterdemonstration så kommer ju en misstänkts medlemskap i en vänsterorganisation också kunna användas som ett bevis för uppsåt, en vänsteraktivists militanta språkbruk skulle kunna tas som bevis för uppvigling.

  Att kalla rättegången för politisk som om det vore något ovanligt eller ens något fruktansvärt är tämligen naivt. Juridik och politik är aldrig åtskiljda och folk döms för jämnan för att inte följa den politiska majoritetens åsikter. Sen är det inte alltid de dömda handlar utifrån någon genomtänkt ideologisk ståndpunkt, men det är inte ovanligt och gäller inte bara sådana som AFA utan kan vara mycket mindre organiserat och utstuderat. Exempelvis haschflummaren som tycker att ingen skall bestämma vad fan han stoppar i sig, han bryter lagen av personliga OCH ideologiska själ. Om han dessutom poängterar sina ideologiska själ så kommer han bli dömd hårdare eftersom man i en dom tar hänsyn till om det finns risk för återfall osv.

  Kontentan är iaf att alla rättegångar är politiska och detta är inte så särdeles upprörande.

 • Hanna

  Tycker det är fel när man anser att de på TPB inte har kommit någon vart ”i samhället”. De är ju pionjärer inom ett område som kanske kommer att förändra vår värld.
  Att ifrågasätta ett samhälles normer och auktoriteter är kanske en skyldighet som människa när man vill påverka världen vi lever i.

 • Anders, jag håller med dig om att vandeln och sättet de ibland uttrycker sig kan komma att ligga dem till lags. Samtidigt så kan man ju se det från det andra hållet. Är det rätt att sättet att uttrycka sig ska ha någon som helst vikt i en rättegång? Om inte detta är en rest från ett klassamhälle så vet inte jag… För just detta är det jag tyckt varit mest uppfriskande och underhållande med hela rättegången, dvs att dessa fina, välklädda, juriiisterna och advokaaaterna helt plötsligt inte får den överdrivna respekt de verkar tyckas självklar. Advokat Danowsky signalerar så otroligt mycket ”du ska tilltala mig herre, sitta upprätt, inte titta mig i ögonen och be att få ordet din snorunge/ungjävel” att han är en PR-mässig katastrof. I kombination med grävande i åsikter och annat lämnar det sammantaget en rätt äcklig smak ur ett rättsperspektiv.

  Intressant är ju också hur påtagligt informationssamhällets nya klassystem blir i rättegången…och hur de som förlorar på det med näbbar och klor försöker kämpa emot.

 • Anders_S

  Thomas: Så är det nog. Men glöm inte att jag varit med om en betydligt större och mer politisk rättsprocess. Göteborg 2001. De som uppträde på det sättet som TPB-killarna gör fick mycket hårda straff. Andra fick kortare straff för samma sak. När fler av dem bytte taktik inför hovrätten mildrades straffen avsevärt (fler år kortare).

  Det är klart att politik inte ska spela nån roll. Men tidigare brottslighet ska spela roll (skatteskulder spelar alltså roll).

 • Pingback: Rättegången mot TPB - några aspekter | Svensson()