Inget tyder på att vänstern skulle vara ansvariga

Forskaren Anders Bergman anger tre olika grupper av gärningsmän som kan ha utfört dåden i Södertälje. Dels högerextremister som vill kunna kasta skulden på vänsterextremister, dels gangsters (vilket enligt Svenska Handel verkar var det troligaste) eller vänsterextremister. Trots att mycket lite talar för att det skulle vara vänsterextremister fokuserar artikeln i stort sett enbart på denna aspekt och hur allvarligt det är om vänsterextremisterna nu skulle ta till den här formen av våld.

Anders Bergman är trots allt ganska återhållsam, vilket man dock inte kan säga om Nyamko Sabuni som i sedvanlig stil går ut och påstår saker utan någon som helst täckning. För henne verkar det solklart att det skulle vara vänstern. Hon är som vanligt inriktad på fel problem, har fel analys och visar sin okunnighet om verkligheten. Ännu värre är som vanligt förstås Lisa Bjurwald i DN.

Det kan kanske var intressant att innan man börjar diskutera vänsterextremisters eventuella skuld och problemen med vänsterextremister faktiskt tog reda på vad ifrågavarande vänsterextremister säger själva. Och det är ett enhälligt fördömande av dåden på all fronter, från alla grupperingar, från alla vänsterextrema politiska riktningar. Alla tar avstånd från dåden och ingen tar på sig dem. Det är bara att läsa på socialism.nu och andra vänstersajter som exempelvis min blogg och Jinges blogg. Det är ur alla hänseenden inte troligt att vänstern ligger bakom.

Det kan naturligtvis ändå vara personer som anser att de är vänster som utfört dådet, men de har då inte någon som helst eller ytterst marginell kontakt med den organiserade svenska vänstern. Tyvärr har en del vänsteraktivister noll sinne för politik utan förvirrar och spelar istället faktiskt högern i händerna.

Intressant?
Bloggat: Fredrich,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • RAF försökte bränna lite butiker i början av sin karriär i slutet av 1960-talet. Det visade sig vara totalt meningslöst och ingenting tyder på att det skulle förändrats. OM det är någon vänstergrupp som gjort detta är oförsvarligt korkade.
  Det troliga är att Svensk Handel har rätt i vilken typ av motiv det är som ligger bakom denna gång.

 • Arvid

  ”Det kan naturligtvis ändå vara personer som anser att de är vänster som utfört dådet, men de har då inte någon som helst eller ytterst marginell kontakt med den organiserade svenska vänstern.”

  Men detta måste väl även få gälla de andra två grupperingarna? Man kan väl till och med hävda att det finns olika grader av gangsters.

  Om man skall hårddra det du säger så kan man alltså inte sätta någon som helst etikett på politiskt våld över huvud taget? Det hade i och för sig varit ganska skönt – att få beskrivningar av människor istället för ”nätverk”, ”grupperingar”, ”ideologier”…

 • Anders_S

  Arvid: Jag förstår inte din invändning. Skulle det vara några individer som anser sig vara vänster så är det ju en form av politiskt våld. Jag har inte invänt mot det. Men det är som jag ser det inte troligt att det är någon från vänstern som utfört dåden.

 • /*Norah4you, mina hårda kommentarsregler gör att den aktuella repliken inte kommer in. Den tillför inget till debatten helt enkelt och består dessutom av ett tyckande kamoflerat till ett sanningspåstående som du knappast har belägg för*/ #AS

 • Micke

  Ungdomar är identitetssökande på sin väg mot vuxenhet. Om man då inte känner sig som en del av samhället, söker man andra vägar. Många invandrarungdomar vänder sig till sin religion, när de inte känner sig välkomna i samhället. I Paris förorter är detta vanligt. Kan inte en del ungdomar vända sig mot samhället i sin frustration av att inte känna sig delaktiga i samhället.

  Kommer själv ihåg mina tonår i Stockholms 70-tal då jag var övertygad av att revolution var den ENDA lösningen. Har dock lugnat ned mig betydligt med åren. Just detta med DEN ENDA lösningen kan bli mycket farligt, oavsett om det handlar om politisk ideologi eller religion.

 • ”Tyvärr har en del vänsteraktivister noll sinne för politik utan förvirrar och spelar istället faktiskt högern i händerna.”

  Det skulle inte förvåna mig om det är ett politiskt knep från liberalerna bakom Newsmill. Alltså att publicera artikeln just nu och dessutom publicera den under kategorin ”Terrordåden i Södertälje” samt sätta som omröstning ”hur känner du inför Global Intifada”.

  Det är ju rent uppenbart när man läser artikeln att den INTE handlar om Södertälje eller brandattentaten där, den handlar ju snarare om bojkottskampanjen mot israeliska varor som varit igång sedan kriget i Gaza. Men liberalerna väljer medvetet att vinkla det som om killen (och i förlängningen vänstern) skulle försvara dåden i Södertälje.

 • Tommy Funebo verkar tro att straight edgare bär ansvaret. Men han får svara först, för det var lite otydligt vad han menade.

 • Anders Bergman är mycket riktigt återhållen och jag ska inte kritisera vad han säger. Men är han forskare? Vilken är hans examen? Vad har han publicerat? Jag är tveksam till att han titulerar sig historiker, och än mer tveksam till att han kallas ”extremistexpert”.

  Han skulle t.ex. även kunna kallas fp-politiker:
  http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/AreaContentPage____16594.aspx

 • Anders_S

  Det är möjligt att det där med expert är att ta i, men det är ju inte min benämning egentligen. Men utbildning är kanske inte allt. Jag vet mer om den svenska polisen än de flesta som forskar i ämnet i Sverige. Den ende som förmodligen vet mer och inte är polis eller nåt annat inom rättsväsendet är förmodligen Leif GW Persson. Han har gott om meriter. Jag har inga. Så man behöver kanske inte alltid ha meriter för att vara nåt eller veta nåt.

 • Anders_S: Visst är det så. Men du har åtminstone en hemsida, där man kan få lite koll på vem du är och hur du resonerar. Det har inte denne Anders Bergman…

 • Anders_S

  Rasmus: De flesta har ju ett syfte med det man gör och säger. I alla fall när det gäller politiker så är det så. Det är ju därför bra om man är så öppen man kan med vilka politiska ställningstaganden man gjort och om man tillhör nåt parti etc.

  Därför är Anders Bergmans förfarande något underligt. Eller är det tidningens som är underligt. Det är helt enkelt inte schysst. Precis som du påpekat.

 • Martin

  Det krävs faktiskt lite mer än att man utger sig för att vara vänsteraktivist för att vara det. Men den poängen har ju högern blundat för i alla tider, de tror de kan ta poäng på det viset med de visar bara upp sin egen ohederlighet.

  Micke,
  säger bara, ”Den enda vägens politik”.

  Socialismens boll är rund som Dr Kosmos sa.

 • Apan

  Martin: och hela bollen måste ligga stilla, eller ?

 • Gerd P

  Vi inom vänstern bojkottar då och då ett visst land som vi vill protestera emot. Allmänna bojkotter är tydliga politiska manifestationer och slår mot det landets ekonomi om dom utförs samlat. Om dom pågår länge kan dom få våra handlare att importera från andra länder som inte står för dom illdåd som vi protesterar emot.
  Med vissa mellanrum uppmanar vi till bojkott av israeliska varor när Israel är FÖR olidligt jävliga mot palestinierna. En sån bojkott klarar vi av, det är helt genomförbart.

  Men under min levnad har vi inom vänstern i Sverige aldrig gått ut i bojkott mot varor från USA, trots att vi avskyr och alltid avskytt USA:s utrikespolitik. Vi skulle inte ha klarat av -eller för tillfället kunna klara av- att genomföra en sån bojkott eftersom Sverige är så insyltat med USA och vi inte har lagt en opinionsmässig grund för en sån bojkott. Det vore misslyckad taktik från vår sida redan från början,

  Så när den här gruppen går ut med budskapet att den bombar affärer som säljer varor från USA så kan man direkt se att det här är en korkad grupp som inte förstår sej på vänsterpolitik.
  Butikskedjorna kommer inte att sluta importera varor från USA efter detta. Det kommer heller inte att bli någon diskussion om USA efter attentaten.

  Maffiavärlden som vill ha pengar från butikskedjor är extremt resultatsinriktade -för dom skulle det bara skapa förvirring om dom blandade in ”varor från USA”, så dom faller säkert utanför detta.

  Både SÄPO och CIA och Mossad och alla andra underrättelsetjänster infiltrerar vänstern världen över -dels för att spionera på oss för att lära sej förstå oss och kunna bekämpa oss, dels för att provocera och misskreditera oss. Men dom har studerat oss såpass länge, så dom vet att dom måste använda ett visst mått av intelligens om dom ska gå ut i en så här stor kampanj och lyckas med att svärta ner oss. Så dom faller säkert också utanför detta.

  De vänsteraktivister med ”noll sinne för politik” och som ”förvirrar och spelar istället faktiskt högern i händerna” som Anders_S pratar om är dom som hatar orättvisorna i samhället och vill göra något ordentligt emot dom, men saknar den politiska skolning som behövs för att göra taktiskt klyftiga analyser På Fler Än Ett Plan av effekterna av sitt handlande.

  Dom är lättare att infiltrera än den skolade vänstern
  Men dom hemliga underrättelsetjänsterna har knappast något att vinna på att lägga pengar och energi på att infiltrera dom.
  Det har däremot högerextremisterna. Politiskt lågutbildade vänstergrupper är egentligen deras enda möjlighet att ta sej in i vänstern för att misskreditera oss.

  MacDonald-attentatet som sägs vara utfört av vänsterfolk luktar högerinfiltrering i min näsa
  -Sverige idag som inte befinner sej i krigstillstånd, dagtid, full rulle, mycket barnfamiljer med sämre ekonomi. Mina grannar har många gånger sina barnkalas där.

  Även OM vi inom vänstern i Sverige plösligt skulle få för oss att göra attentat i dagsläget så skulle vi absolut INTE välja den målgruppen.

  Södertäljeattentaten mot butikerna ser i mina ögon ut som en av 3 möjligheter:

  1) OM det skulle vara en muslism fundamentalistisk grupp som hatar västervärlden, så är den
  inte vänster.
  Men man måste ändå fråga sej varför den skulle ge sej på ”varor från USA”. Och i icke USA-ägda butikskedjor i Sverige och inte på dom mer konkreta USA-målen, som ambassaden o.d.

  2) lågintelligenta högerextremister som vill misskreditera vänstern och genom namn som ”Global Intifada” också försöker misskreditera muslimer (kristna, hinduer, buddhister skulle ju inte använda ett sånt namn)

  3) OM det skulle vara en vänstergrupp som ligger bakom, så är den med största sannolikhet infiltrerad av högerextremister.
  Men jag för min del tror inte på den varianten, eftersom vi inom vänstern är så noga med att inte misskreditera muslimer som grupp.

  Vilken grupp eller vilket nätverk inom vänstern vi än tillhör eller sympatiserar med
  så är vi ju antirasister och antifascister -och är vi inte det så är vi ju inte vänster.

 • Apan

  Gerd P: Om man skall vara noggran så är inte SÄPO en underrättelse organisation i samma bemärkelse som t.ex CIA eller Mossad lika lite som CIA är en säkerhetspolis som SÄPO (vilket snarare motsvarar USAs Secret Service). Men vem bryr sig. Sedan kan man ju undra hur många av Willy’s elelr Coops varor som verkligen är från USA så varför skall man ge sig på det ? Vore väl bättre då att bränna ner IBMs kontor i Kista eller motsvarande. Verkar lite långsökt tycker jag. Sedan har det ju visat sig att det finns folk som tycker att det är jävligt kul att bara bränna ner saker så då duger väl vilken ursäkt som helst antar jag.

 • Arash H

  Kritiken bör riktas mot newsmill. Jag antar att du bara läst ingressen. Artikeln handlade överhuvudtaget inte om brandattentaten, utan om massdemonstrationerna mot gazamassakern. Det var heller inte det uttalade syftet från Newsmills sida. Mot bakgrund av allt snack om global intifada skulle jag ge min syn på begreppet, att det inte handlade om förkastliga våldsaktioner utan om fredliga massprotester på global skala. Newsmill har i efterhand varit lyhörda för kritiken och ändrat ingressen, läs gärna den nya. Skadan för rörelsen kan newsmill redan ha orsakat, tycker det måste klargöras att ingressen står newsmill för. Är det någon som har ”noll sinne för politik utan förvirrar och spelar istället faktiskt högern i händerna.” är det newsmill. Är närmast förtal om jag blir beskylld för det. Jag hoppas detta inte är syftet, för vi är en del av samma rörelse Svensson. Den globala rättvise- och fredsrörelsen.
  Kamratligen Arash, flitig Svensonnläsare

 • Anders_S

  Arash: Jag läste hela artikeln. Genom användningen av orden Global Intifada och genom kopllingen med bojkott av Israel kunde Newsmill och DN skapa en koppling till bränderna som politikst sett blir mycket olycklig. Det var säkerligen inte din mening. DU har helt eneklet utnyttjats av DN och Newsmill. Vi måset vara uppmärksmma på sånt. De gör sånt hela tiden.

  Jag förstår att du inte skrev om något som var relaterat till branden och att du inte haft någon intention att smmankoppla det hela. Men Newsmill utnyttjade din ratikel som öppnae möjlighetr för sammankoppling. Olyckligt och vi måste alltid vara på vakt mot sådant.

  OK, kritiken mot dig blev felaktig när jag nu förstår att de gjorde kopplingen och inte du. Ber om ursäkt för detta.

  Vi kämpar vidare.

  Kamratligen, Anders_S

 • Pingback: Global Intifada finns inte, eller? | Svensson()

 • Pingback: SVENSSONS POLISUTREDNING OM SÖDERTÄLJE KLAR()

 • Lövet

  Ja jösses…

  Gerd P:s analys /*personangrepp, borttaget*/ #AS

  Så nu förstår man: Allt vänstervåld är egentligen CIA och Mossads infiltratörer.

  Fan att Andreas Baader var höger – det trodde man inte, inte heller att Sabri Al-Banna var det…

  …här får man lära sig.