Klimataktivister inte så hårt dömda

Ett antal klimataktivister dömdes idag i Solna tingsrätt för grovt olaga intrång. De dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter för en blockad av Bromma flygplats. Man kan tycka att straffet är hårt och inte står i relation till brottet. Eller att de som förstör klimatet, flyget, borde få ett högre straff än de aktivister som blockerade flygplatsen. Så är det nu inte i dagens kapitalistiska samhälle.

I ljuset av andra domar för olaga intrång som jag känner till tycker jag dock straffet verkar rimligt med den lagstiftning vi för närvarande har i Sverige. Däremot kan man fråga sig om de borde straffas överhuvudtaget. Men för att det ska bli så att den här typen av aktioner inte ska straffas måste vi arbeta för en förändring av lagarna och/eller en förändring av samhället.

Intressant?
Läs mer: Arbetaren, ETC,
Bloggat: Arbetarens klimatblogg, Roya,
Borgarmedia: SR,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det är ändå något av en skandal att de dömdes tycker jag. Fast det var ändå lite väntat med tanke på att försvaret behövde presentera klimathotet som en närstående katastrof.

  • Att de dömdes kan väl inte förvåna någon. Nödvärn handlar om akuta faror och inte diffusa hot mot naturen eller människor i allmänhet.

    Det är svårt att se hur lagarna skulle kunna ändras med mindre än att man förbjöd flygtrafik eller liknande. Lagar finns ju delvis till för att hindra sabotage mot av staten godkända verksamheter. Att staten samtidigt som de tillåter flygtrafik skulle tillåta sabotage mot den verkar inte särskilt vettigt.

    Även om det är lätt att sympatisera med aktioner som denna så måste man fråga sig vad det gör för nytta. Om det inte gör någon nytta för klimatet så har man uppenbart valt fel väg. Visserligen kan alla vägar vara felaktiga, men så är man inte heller född för att världen är rättvis 🙂

  • Pingback: Arbetarens klimatblogg » Nödsituationer kräver snabb handling()