Fritzl är en människa

Jag blir så trött när jag läser sådant som Maria Abrahamssons utläggningar om Josef Fritzl. För Maria Abrahamsson beror det hela på att Fritzl är ond. Varifrån denna ondska kommer har Abrahamsson inga synpunkter på, utan det verkar enligt hennes resonemang som om ondskan uppstått av sig själv i Josef Fritzl eller så har han bara fötts extremt ond.

För det extremt konservativa Österrike har enligt Maria Abrahamsson ingenting med Fritzls brott att göra. I verkligheten har det självklart med det hela att göra. Brotten som Fritzl begått påverkas naturligtvis i sin grymhet och sin form av det land och de attityder Fritzl växt upp i och levt i. Hans uppfostran och landets konservatism har naturligtvis betytt saker för att josef Fritzl skulle bli den han är. Han är personligen ansvarig, men orsakerna till att han begått de brott han gjort är att finna på en mängd håll. Om man inte beaktar detta och förändrar dessa saker så kommer liknande brott att hända igen. Liknande personer som Josef Fritzl att skapas igen.

För kärlekslös uppfostran, extremt konservativa värderingar, kontroll, nazistsympatier, katolicism, gammaldags skola osv tycks skapa en grogrund för att vissa människor ska utveckla det som Maria Abrahamsson kallar ondska. Som jag föredrar att kalla personlighetsstörningar som leder till onda handlingar. Fritzl är alltså i mitt synsätt inte ond från starten, men man kan säga att han utvecklats till att vara ond och gjort sig skyldig till onda handlingar. Han är en mycket obehaglig brottsling och en människa.

Om det vore enligt Maria Abrahamssons tänkande skulle brottsligheten vara lika i hela världen, i alla länder, för slumpmässig ondska kan ju inte vara vanligare på ett ställe än ett annat. Men så är det inte. Det finns orsaker till att man blir som Fritzl och sånt kan åtgärdas. I Maria Abrahamssons värld kan man inte förbättra nånting, utan det är som det är.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: En maximalt motbjudande historia | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Livstid är väl det troliga | Svensson()

 • thomas

  Kloka ord, jag blir utled på den rent skrämmande lynchstämning som sådana tragiska händelser utlöser, ofta orkar jag inte annat än lite matt hålla med för att inte själv bli utsatt för hatet.
  Det själsligt utarmade och förgifade sinnet växer ur en förgiftad näringsfattig grogrund.
  Den goda jorden är ett öppet tolerant samhälle där alla accepteras och kan få sina behov tillgodosedda, ur den jorden växer inte sådana missbildade plantor som Fritzl.

 • Att bara åkalla ondskan som förklaringsmodell är den lates sätt att slippa se. Han har ett ansvar. Men han existerar inte isolerad från omvärlden.

 • Håller med Anders och Thomas, det står en upp i halsen med alla dessa hatiska människor som inte kan se saker i sitt rätta sammanhang.

 • Tonie

  Tja, blir de obehagliga lynchstämningarna mindre om man istället för individen lägger huvudansvaret på en hel nation? Man kan diskutera företeelser i det österrikiska samhället, men jag tycker det är rätt frånstötande att ta avstamp i en enstaka synnerligen extrem händelse.

 • Anders_S

  Inte på något sätt karaktäriserar jag Österrike fter Fritzl. Däremot så kan jag mycket väl se Josef Fritzl som ett resultat av kombinationen dålig uppväxt och extremkonseravtivt samhälle.

  Jag har varit i Österrike sådär 20 gånger, faktiskt också i Amstetten och St Pölten.

  Ett par extrema exempel: Ingen annan stans har man försökt köra över mig när jag liftat. De kastade också sten på mig (detta var i Klagenfurt, Jörg Haiders hemtrakter). Det var en av de första gångerna jag var i Österrike, i mitten på 1970-talet.

 • Till Tonie: Så länge vi inte pratar (samma borgares) inställning till tex Irak innan kriget så är det väl i regel rätt svårt att få till lynchstämmning gentemot ett helt land?

 • Jag tycker också att det är viktigt att se varje människa…. även en person som begått ett grovt brott…. i sitt sammanhang….och det är för mig stor skillnad på att fördöma ett brott och att fördöma en människa….på att förklara ett sammanhang och att försvara ett brott….

  Välkommen att läsa min spontana reflektion för några dagar sedan:

  http://fairymary.wordpress.com/2009/03/17/manniska-trots-allt/