Omedelbart tillbakadragande av Volvovarslet!

Uttalande från Volvo verkstadsklubb i Umeå om varslen på Volvo:

Dagens chockerande varsel är ännu ett tydligt exempel på att Volvoledningen inte skyr några medel att lägga lastbilkrisens hela börda på arbetarna i Umeå och Göteborg.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Ett varsel på 320 arbetare i Umeå och 335 arbetare i Göteborg. Inga arbetare i Gent berörs. Inga tjänstemän berörs vid någon av fabrikerna. Redan genomförda uppsägningar har drabbat ca 1200 arbetare vid Umeåfabriken.

Under hela krisförloppet har företaget inte haft viljan att hitta andra lösningar än uppsägningar av arbetare. Åtgärder som IF Metall föreslagit har avfärdats på ett i det närmaste brutalt sätt, oavsett om det handlat om kompetensutveckling eller äldreavgångar.

Helt och hållet företagets ansvar
Vid de förhandlingar som avslutades förra veckan gav metallklubbarna i Umeå och Göteborg ett gemensamt alternativ som kunde ha gett avsevärda besparingar för Volvo. Det var ett konstruktivt förslag att hantera den kvarvarande krisen inom bilindustrin.

Svaret dröjde inte många dagar. Svaret blev ett varsel långt utöver vad som förespeglats i företagets tidigare information om läget.

Företaget måste ta ansvar för framtiden
I denna stund passerades en gräns där det inte finns ett uns kvar av förtroende för Volvoledningens sätt att hantera situation. Andra bilbolag har uthålligt försökt hålla kvar anställningar och kompetens. Volvos ledning måste nu, efter tre genomförda uppsägningstillfällen, inta samma ståndpunkt – dvs. att värna om personal och kompetens för den vändning som alla vet kommer. I sina försök att tillfredställa aktiemarknaden genom att visa handlingskraft riskerar man hela bolagets framtid.

Det tål att upprepas: Det är metallare som ska producera de värden som Volvo ska leva av!
Med tidigare gjorda uppsägningar har fabriken dränerats på kompetens och det blir allt svårare att lägga det komplicerade pusslet av organisation och bemanning. Då, om någonsin, måste alla åtgärder som tänkas kan prövas före ytterligare neddragningar.

Dråpslag på dråpslag
I detta känsliga läge lägger Volvos ledning ett varsel av en storlek ingen hade kunnat tänka sig. IF Metallklubben är djup chockad över varslet. Ledningen för Volvo Lastvagnar måste få kännas vid en svidande kritik och ett fördömande av sitt sätt att hantera krisen inom fordonsindustrin.

Det finns pengar!
Låt oss påminna att Volvo stämma endast för några veckor sedan antog ett bonusprogram för chefer och delade ut 4 miljarder till aktieägarna. Enligt ledningen för Volvo Lastvagnar ska krisens bördor tydligen inte bäras av andra än arbetare.

IF Metallklubben vid Volvo LV, Umeå kräver:

 • Dra omedelbart tillbaka varslet!
 • En nationell krisplan med åtgärder och stöd från regeringen för att förhindra att ytterligare uppsägningar sker.

IF Metall – Volvo Umeå

Intressant?
Bloggat: Mullvaden, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, AB1, 2, GT1, 2, VA, AV, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Det finns pengar? Klart det finns pengar. Men Volvos ägare och ledning bedriver inte välgörenhet. Ser man inte att man behöver vissa anställda så varslas dom naturligtvis om uppsägning. Oavsett hur mycket pengar företaget tjänar. Precis som man anställer folk när det blir mer att göra. Man kan ju inte tvinga företag att alltid antingen växa eller gå i konkurs, utan de måste också få krympa ibland.

  Och icke att förglömma; ”arbetarna” har också pengar! Varför inte helt enkelt gå med på arbetstidsförkortning?

  Företaget har inget socialt ansvar. Det har staten. Vad ska vi annars med 48 % skattetryck till, om vi förväntar oss att företag ska ge oss fickpengar i kristider?!

 • Benny Petersson

  Till metallklubben Volvo LV.
  Håller fullständigt med er i allt vad ni säger. Aktieutdelningen på 4 Miljarder motsvarar ca. 10000 årslöner. Man häpnar över företagsledningens prioriteringar. Har själv jobbat på ett stort företag (Ikea) men blivit övertalig på grund av ren och skär girighet. Produktionen flyttades till Kina, och varorna till varuhusen i Europa fick då långa frakter. Säkert en bra vinst??? Vad göra? Fösta maj är i antågande, ta vara på tillfället och gör en landsomfattande protest mot girigbukarna som bara tänker på sin aktieutdelning och den låtsassocialistiska regeringen som vi har.I dessa tider av massarbetslöshet kan man inte lita på marknadskrafterna,A-kassan måste anpassas efter de jobb som finns att söka. Dvs, som det nu är med noll lediga jobb ska A-kassenivån vara betydligt högre, högre konsumtion hos arbetslösa stimulerar även det ekonomin. Ersättningen hos våra nordiska grannar är betyddligt högre.

  UPP TILL KAMP NU OM NÅGONSIN!!!!!!

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Besancenot stöder radikala metoder()

 • ldl

  Företagen är inga välgörenhetsorganisationer skriver Strutsman. Men företagen är absolut inga isolerade öar i samhället.Via företagen få vi arbete, och via arbete kan vi leva. Detta gör företagen till en del av samhället – en mycket viktig del. Därför är det orimligt att särskilja företagen från samhället, vilket också gäller ansvar för arbetarna, samhället och slutligen demokratin. Och eftersom företagen (i detta fall Volvo) inte, under ett kapitalistisk system) kan ta sådan hänsyn, behövs kamp för jobb och demokratisering av företagen.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Volvos Vidriga Varsel()

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Mer franskt i den svenska arbetarrörelsen()