Färgbomber mot Vattenfalls miljöskurkar

På en pressträff innan Vattenfalls årsstämma kastades färgbomber mot VD:n i Vattenfall, Lars G Josefsson. Detta som en protest mot företagets miljöförstörande verksamhet i form av kolkraft. Klimax genomförde en annan protest utanför och på stämman:

Martin Sjöstrand är aktiv i aktionsgruppen Klimax Stockholm som också fanns på plats.

– Vi försökte genomföra en protest inne på årsstämman, men blev brutalt avbrutna av vakterna. Vi framförde i alla fall delar av vårt tal om att Vattenfall måste lägga ner kolkraften.

Vilka reaktioner möttes ni av?
– Från Vattenfall var reaktionen väldigt våldsam. Det är tydligen inte okej att manifestara.

Har du förståelse för att de blev rädda för att ni kunde bli våldsamma?
– Var det några som var våldsamma så var det väl de.

Enligt Martin Sjöstrand har Klimax ingenting med färgbombningen att göra.

– Vi hörde att det varit några som kastat färg.

Vad gjorde ni då?
– Vi gick in på stämman och skulle ha med oss banderoller och megafon. Sedan när Lars G Josefsson skulle hålla sitt anförande skulle vi så att säga avbryta honom. Vi hade en banderoll med texten ”Lars G Josefsson – Sveriges värsta klimatbrottsling”.

Färgbombningen påverkade inte ert handlande?
– Vi hörde rykten om det när vi kom hit, men vi var fokuserade på vår aktion.

Är färgmetoden okej?
– Jag vet inte om jag vill kommentera det. Jag vet inte vad som hände.

Kan ni tänka er att kasta färg?
– Vi håller stenhårt på ickevåld.

Är färgbombning ickevåld?
– Det beror på omständigheterna.

Intressant?
Bloggat: Arbetarens klimatblogg,
Läs mer: Fria Tidningen, ETC,
Borgarmedia: SDS, RT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • TB

  Det borde finnas bättre sätt att bilda opinion än att kasta färgbomber. På något sätt tar man då udden av sina egna argument då man ju då knappast tror att dessa i sig är tillräckliga för att uppmärksammas.

  Sedan kan man bara stilla undra varför ett statligt svenskt energiföretag har verksamhet runt om i Europa. Det kan knappast höra till statens kärnuppgifter. Sälj därför av detta.

 • Apan

  Hmm, man kan ju undra vad (anti(klimax hade tyckt om Lars G Josefsson hade dykt upp på deras möte med megafon och joddlat om ”antidemokrater”. Hoppas inte Martin åkte bil eller flyg till stämman då heller. Finns bättre sätt att demonstrera på tycker jag.

 • Sonja

  http://www.youtube.com/watch?v=90K2e__jTsw

  Kolla in filmen från presskonferansen!

 • Så ska det se ut!

 • Dan

  Har jobbat en tid i Vattenfalls kärna för strategi och affärsutveckling och jag har mkt svårt att tro att det skulle finnas ett enda energiföretag i världen som är så dedikerade och initiativtagande vad gäller miljö- och framförallt klimatfrågor. Vad gulingarna inte fattar är att om Vattenfall inte äger de kolkraftverk man gör och inte gör de uppköp man nu gjort så finns de inte kvar öht om 10 år pga den kraftiga konsolideringen på den gemensamma europeiska marknaden. Gissa hur miljöintresserade de som då tar över kommer vara….

  Googla Curbing Climate Change t ex.

 • TB: ”På något sätt tar man då udden av sina egna argument då man ju då knappast tror att dessa i sig är tillräckliga för att uppmärksammas.”

  Tror du verkligen att de skulle fått nån uppmärksamhet över huvud taget om de bara hade stått utanför och ”argumenterat”? Det borgerliga samhället får de motståndare som de förtjänar, de som inte har råd med reklamkampanjer eller har den borgerliga pressen på sin sida tvingas ju ta till mer eller mindre spektakulära metoder för att kunna göra sin röst hörd.

 • Apan

  Åhå så det är det ”borgerliga” samhället som skapat kolossen Vattenfall ? Fast det är klart har man en hammare (borgarhat) så ser alla problem ut som en spik (borgare). Använd det gud gav dig mellan öronen istället. Räkna dessutom inte med att bli tagen på allvar om du inte själv kan möta andra med respekt. Jäkla fånerier med ”protester” som att kasta Toblerone på Sahlin, skrika i megafon på Vattenfalls stämma eller kasta chokladtårta på Nuder. Trams !

 • Pingback: Klimax » Bloggarkiv » Kalabalik på Vattenfalls årsstämma()