Valfusk?

En del upprörda Piratpartister stiftar upppenbarligen bekantskap med det svenska valsystemet för första gången. Valsedlar har tagits bort av valförättare menar man och andra har vägrat ta mot valsedlar. Det har säkert hänt, men jag som har lagt ut valsedlar i mer än 20 år i olika val för Socialistiska Partiet måste säga att valförättare faktiskt har blivit bättre över tid.

Det händer säkerligen att en del gör fel, men man måste tänka på att det är ett lågbetalt och frivilligt arbete där man kan göra fel. Det har också blivit med ArbetarInitiativets (AI) valsedlar i Göteborg på en del vallokaler. Något som berott på att det ska finnas två valsedlar för AI i Göteborg. Detta är fullt möjligt. ArbetarInitiativet är inte ett registrerat partinamn och har inget skydd för kandidater så det kan förekomma spränglistor/fraktionslistor utan att man behöver ha godkännande av någon. Men ett litet samtal till Valnämnden löste problemet med att vissa valförrättare tog bort den ena listan från lokalerna. Klantigt? Javisst. Fel? Javisst! Allvarligt? Nej, det tycker jag inte, men kan var det i enstaka fall. Oegentligheter? Eventuellt! Valfusk? Oftast inte. Men ibland är det uppenbarligen saker som kan betraktas som valfusk som exempelvis denne filmade valförrättares agerande.

Den vanliga anledningen till att småpartiers valsedlar försvinner från lokalerna är dock att besökare tar dem och slänger dem. Det drabbar mest småpartier på de olika ytterkanterna, i detta val ArbetarInitiativet och Sverigdemokraterna. Men förmodligen också ett sådant parti som Piratpartiet och eventuellt också Feministiskt Initiativ. att skylla detta på valförrättarna är att begära för mycket av dem. De kan inte hålla koll på alla personer som går ut och in i vallokaler.men i princip anser jag att det är felaktigt att bara de stora partierna får sina valsedlar distribuerade av staten och utlgda av valförättarna. Det borde gälla alla partier som ställer upp. Problemet i Sverige är att det i riksdgasval kan vara uppemot en 50 partier som ställer upp. Detta då det inte krävs någon registrering för att ställa upp. Så antingen får vi väl ha det så här eller så måste man införa nån from av registrering för att få ställa upp i ett val i Sverige.

En av de allra första väljarna som röstade i Sverige röstade faktiskt på Arbetarinitiativet. Det var Frank Pettersson i Umeå.

Om ArbetarInitiativets valsedlar saknas i din vallokal kontakta Arbetarinitiativet: arbetarinitiativet@gmail.com eller Per-Åke Westerlund 073-7403954

Intressant?
Bloggat: Cornucopia, Swartz, Alliansupporet, Sidvind,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jonas

  Eller så inför vi någon form av registrering av för att få sina valsedlar utdelade. Finns väl inte direkt någon poäng med att gå längre än så…

 • Två meter bort från de övriga partiernas valsedlar låg Piratpartiets valsedlar. Feministiskt initiativ var nog inte ens med.

 • Sedan poststationerna försvann och kommunerna fick ansvaret för att organisera all röstning, så kan vi nog räkna med att problemen kommer att öka och att vi får samma situation snart som man har i USA, där man ordnar usla röstningsförhållanden, få vallokaler ex, i ”fattigare” områden med långa köer för att få rösta, medan man har förnämlig service och många vallokaler i ”rikare” områden.
  Sådana skillnader lär vara en av orsakerna till att de fattigare inte röstar i USA, i synnerhet som man där röstar på en vardag och fattigare inte har tid att stå många timmar i röstningsköerna.
  Det kommer inte att dröja så länge, gissar jag, förrän man kommer på i Sverige att man kan ordna det lika ”vist” här, för att minska ner antalet röster från de sämre ställda.

 • Pingback: Nya opinionsundersökningar varje dag | Svensson()

 • Som många andra piratpartister är jag tidigare politiskt aktiv, så nej, detta är inte mitt första val. Jag är medveten om att småpartier alltid drabbats av liknande saker. Men det är verkligen inte ett argument för att inte påtala problemet – skrika högt helst.

  Piratpartiet (och andra partier som lärt sig använda svärmtänkande) har idag tack vare den tekniska utvecklingen en möjlighet att sätta fingret på sådana här problem, som är mycket starkare än tidigare. Det är väl bra att vi gör det!?

 • Anders_S

  Göran W: Har jag sagt att det är fel eller dåligt? Förstås inte.

 • Inspirerad av ditt inlägg så gick jag och kontrollerade på vallokalen i lidköping så att AI-valsedlarna låg kvar. Och det verkar som om valförrättarna här sköter sitt jobb. Våra valsedlar låg kvar, och Piraternas också för den delen.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Valfusk i Botkyrka?()

 • Pingback: OSSE sänder valobservatörer - till Sverige! | Svensson()

 • Jag tror också att den här decentraliseringen till kommunerna riskerar att bli av ondo. Tänk vad fint det var när vi hade en RIKTIG post i det här landet… 🙂

  Precis som Anders S skriver så har vi i Sverige ingen spärr (registrering, etc.) värt namnet för att ställa upp i val. Det tycker jag är bra. Då är det också rimligt att om man inte nått 1% i tidigare val så får man inte sina valsedlar BEKOSTADE. Däremot tycker jag att man borde kunna anmäla intresse, förslagsvis kommun för kommun, lämna in sina valsedlar till ansvariga och på så sätt få dem utlagda och vaktade precis som alla andra. Enkelt, inte dyrt och relativt rättvist. Eller?

  Det största fel jag har råkat ut för är att valförrättarna börjar snacka med sina kompisar och kommenterar valet. Typ deras vän säger ”Man måste ju rösta så att de där jävla rasisterna inte kommer in” och så fortsätter det på det spåret. Ingen politik i vallokalen heter det ju… Småorter är ju alltid småorter. Min poströstningslokal var befriande fri från övriga valsedlar, men en håla på landet är väl kanske inte det som prioriteras?

 • Pingback: Gudrun Schyman har rätt om valsystemet | Svensson()

 • Björn

  ”Jag tror också att den här decentraliseringen till kommunerna riskerar att bli av ondo. Tänk vad fint det var när vi hade en RIKTIG post i det här landet‚Ķ”

  Nej USCH, Poströstningen på Pesten AB var en riktigt katastrof, kaos med valsedlar som flög, åts upp, flyttades runt och kastades bort…

 • Pingback: 2/9: Valfusket i Sverige (samt en notis om skolvalet…) « Sverige är inte världens navel!()