Övergreppen mot tamiler fortsätter på Sri Lanka

Den lankesiska regimens övergrepp mot den tamilska minoriteten fortsätter. Människor tvingas vara kvar i flyktingläger fastän de vill återvända hem eller flytta nån annan stans. Ingen får lämna lägren och en del läger är omringade av taggtråd.

Det är alltså inget annat än rena fångläger där män, kvinnor, åldringar och barn hålls instängda utan anledning. Män förs bort från lägren till okänd ort och av okända anledningar. Oftast efter lösa påståenden om ”samröre” med de tamilska tigrarna (LTTE). Regeringen hävdar att man sållar ut gerillakrigare. men det finns inga som helst bevis och folk förs bort på mycket lösa grunder och ofta får soldterna bara för sig att någon varit eller är gerillasoldat från LTTE. FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon säger så här om läget:

– Flyktingarna måste få humanitär hjälp samt återintegreras så fort som möjligt. Vi måste bistå med återuppbyggnad av landet, och främja nationell försoning samt en politisk lösning. Det är särskilt viktigt att regeringen tar hänsyn till tamilernas och andra minoriteters behov och ambitioner. Annars kan LTTE orsaka mer våldsamheter och social oro, sade FN:s generalsekreterare till SvD ombord på FN-planet till Sri Lanka.

Även innan de kom till det taggtrådsomgärdade lägret Manik Farm behandlades tamilerna mycket illa av regeringen och regeringstrupperna på Sri Lanka:

Bakom taggtrådsstängslet står en grupp kvinnor i färgstarka sjalar och tittar nyfiket på FN:s generalsekreterare som just kommit på storstilat besök från en annan värld. En äldre kvinna med trasiga tänder, Mageswari, berättar hur familjen tvingades fly staden Mulattivu i april.

– Armén kom och hämtade oss. De körde iväg oss och sade att vi måste gå till flyktinglägren. Så vi vandrade en hel natt genom Nandikadal-lagunen som är full med minor. Det var hemskt med allt vatten som kom emot oss, säger hon med blanka ögon.

Hon säger att de saknar mat och förnödenheter i lägret, men det värsta är något helt annat.

– Vi får inte lämna lägret. Militären säger att vi måste stanna härinne och inte får röra oss utan-för lägret. Vi är som fångar, säger Mageswari till SvD genom en FN-tolk.

De tamilska flyktingarnas situation har varit en mardröm de senaste veckorna. De som stannade i krigsområdet riskerade att bli beskjutna av armén. De som försökte fly riskerade att skjutas som desertörer från gerillan. Problemet nu är att de sitter fast i lägren bakom stickig taggtråd, övervakade av soldater dygnet runt.

Intressant?
Borgarmedia: VG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements